Witajcie ! Jeśli chodzi o suche plamy na trawniku to bardzo częstym powodem jest właśnie obecność piachu pod spodem lub np. jak u mnie starego szamba. Jeśli sprawdzimy ten kawałek pod kątem robaków, rolnic itp. wyeliminujemy wszelkie możliwości wylania detergentów itp. to chyba jedyny powód to właśnie może być jakaś kiepska ziemia pod tym kawałkiem. Ja tak właśnie mam że na starym szambie , które niby zostało zasypane ale pewnie właśnie jakimś piachem i finał jest taki , że trzeba tam o wiele więcej lać dlatego że idealny kwadrat się robi latem w upalne długotrwałe susze. Może jakoś pomogłem w ten sposób.
Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku, że jakiś strasznie dziwny jest ten rok pod względem rozwoju roślinności młodej i tej starszej no ale cóż trzeba się jakoś z tym uporać.
Ja już mam dosyć. Od poniedziałku po 5 czy 6 godzin na kolanach łatam każdą dziurkę na trawniku. Wydrapuję suchą trawę, spulchniam ziemię , sypię nasiona i potem posypuję ziemią do kwiatków, ale idzie to tak mozolnie
Jeszcze niech mi się to tylko nie przyjmie to zwariuję. 4 dni roboty, a zrobiłem może 1/3 działki
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę wytrwałości. Będzie dobrze zobaczycie.