Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

Makusia 09:41, 14 maj 2018

"Sporo miejsca" tzn. ile konkretnie? Ja mam hortki na mijankę z grackami. W zeszłym roku wydawało mi się, że strasznie luźno są posadzone. Latem już stwierdziłam, że jednak dobrze Wiosną tego roku już bym je rozsunęła bardziej
DorKa 14:35, 14 maj 2018

Makusia napisał(a)
"Sporo miejsca" tzn. ile konkretnie? Ja mam hortki na mijankę z grackami. W zeszłym roku wydawało mi się, że strasznie luźno są posadzone. Latem już stwierdziłam, że jednak dobrze Wiosną tego roku już bym je rozsunęła bardziej

a będzie półtora szpadla czyt.z 1,5m w najszerszym miejscu. Wiem że limki urosną i to sporo ale i tak tam za dużo miejsca jest...
eVka 15:51, 14 maj 2018

DorKa napisał(a)

Miałam 1 variegatusa więc go wsadziłam zamiast cypryska Póki co jeden taki biedny zginął na tej rabacie ale dokupię jeszcze 2 i będzie fajnie, zwiewnie
Ale na pendule i tak muszę znaleźć miejsce

Pamiętaj że variegatusy są wielkie 1,50x2,00 m
Toszka 17:34, 14 maj 2018

I pamiętaj, że musisz mieć 2 razy do roku dostęp do tuj, aby je czyścić.
Wcale tam dużo miejsca nie masz. Limki urosną i to bardzo.
DorKa 08:41, 15 maj 2018

effka napisał(a)

Pamiętaj że variegatusy są wielkie 1,50x2,00 m

Zawsze moge rabatę powiększyć I tak pewnie zmieni wygląd jak będę robić ścieżkę. Koniec rabaty to początek ścieżki więc musi mi się ładnie z obu stron zgrać
DorKa 08:43, 15 maj 2018

Toszka napisał(a)
I pamiętaj, że musisz mieć 2 razy do roku dostęp do tuj, aby je czyścić.
Wcale tam dużo miejsca nie masz. Limki urosną i to bardzo.

To chociaż 2 gracki dam tam gdzie jest najszerzej
A propos czyszczenia to jeszcze tego nie robiłam ( wstyd ) ale na pocieszenie moje dodam ,że moje tujki młodziutkie
Toszka 11:16, 15 maj 2018

To idź na próbę zajrzyj do jednej i zacznij zbierać suche ze środka. Pamiętam jak pierwszy raz byłam w szoku. Trzeba to robić systematycznie, a dzięki temu wpuszczasz światło i powietrze do środka. Powietrze to mniej patogenów, a swiatło to gęste, zwarte tuje.

Pisałam o odległosci, bo widzę, że tuje młode i jeszcze nie widzisz jak zmężnieją i poszerzą się. Jest taki wątek(niestety już nieaktywny), gdzie ogród zakładany był wg. projektu. Rosliny sadzone były spore. I tam Domi pisała, ze na poczatku wszystkie rabaty wydawały jej się łyse. Więc dosadzała. Po 5 latach to co dosadzała wysadzała
DorKa 11:31, 15 maj 2018

Toszka napisał(a)
To idź na próbę zajrzyj do jednej i zacznij zbierać suche ze środka. Pamiętam jak pierwszy raz byłam w szoku. Trzeba to robić systematycznie, a dzięki temu wpuszczasz światło i powietrze do środka. Powietrze to mniej patogenów, a swiatło to gęste, zwarte tuje.

Pisałam o odległosci, bo widzę, że tuje młode i jeszcze nie widzisz jak zmężnieją i poszerzą się. Jest taki wątek(niestety już nieaktywny), gdzie ogród zakładany był wg. projektu. Rosliny sadzone były spore. I tam Domi pisała, ze na poczatku wszystkie rabaty wydawały jej się łyse. Więc dosadzała. Po 5 latach to co dosadzała wysadzała

Tak zrobię dziękuję Ci bardzo.
A jeżeli Cię mogę przy okazji wykorzystać w kwestii tujek. Zauważyłam pojedyncze suche gałązki na niektórych :

rosną one w różnym miejscu a poza poj gałązkami reszta rośliny ok. Takie mam domysły czy sypiąc mączką bazaltową mogłam je uszkodzić ? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy
eVka 11:45, 15 maj 2018

DorKa napisał(a)

To chociaż 2 gracki dam tam gdzie jest najszerzej
A propos czyszczenia to jeszcze tego nie robiłam ( wstyd ) ale na pocieszenie moje dodam ,że moje tujki młodziutkie

Też radzę czyścić, sadziłam szmaragdy jesienią a juz teraz do dołu były do czyszczenia. Oczywiście na razie nie wiele ale trchę się uzbierało z 50 sztuk. Przy okazji zauważyłam przędziorka dobrze, że to sam początek.
eVka 11:46, 15 maj 2018

DorKa napisał(a)

Tak zrobię dziękuję Ci bardzo.
A jeżeli Cię mogę przy okazji wykorzystać w kwestii tujek. Zauważyłam pojedyncze suche gałązki na niektórych :

rosną one w różnym miejscu a poza poj gałązkami reszta rośliny ok. Takie mam domysły czy sypiąc mączką bazaltową mogłam je uszkodzić ? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy

Identyczne gałązki miałam na szmaragdach, wycięłam wszystko co suche, potrzepałam, ale ja mam przędziorka, nie wiem czy o odpowiedzialny za te suche badylki, będę dzisiaj lać preparatem.