Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

Wani 10:41, 16 maj 2018

effka napisał(a)

z kompostem nie łatwa sprawa poniewaz trzeba go przerzucać, podlewać jak sucho etc. trochę roboty jest. am kompostownik od miasta, bo u nas rozdają ale w sumie ne dbam za bardzo o zawartośc. Tata czasmai coś tam działa. Koszystam z kupnego kompostu z kompostowni.

Effka a gdzie Ty kupujesz ten kompost?
Makusia 10:41, 16 maj 2018

A czy jakaś mądra głowa poinstruuje, czy tuje, to należy czyścić nawet małe, czy dopiero po iluś latach po posadzeniu?
DorKa 10:50, 16 maj 2018

Wani napisał(a)

Effka a gdzie Ty kupujesz ten kompost?

Ewa ma to szczęście ,że miejska kompostownia u niej sprzedaje . U mnie niestety nie ma w pobliżu nic podobnego
DorKa 10:56, 16 maj 2018

wiklasia napisał(a)
u mnie produkcja kompostu też jakaś taka nieudana, tombak a nie złoto ogrodnika proszę państwa

lepszy tombak niż to co u mnie straszy...Strach tam nawet zajrzeć Ale muszę się tego pozbyć asap.
DorKa 10:56, 16 maj 2018

Makusia napisał(a)
A czy jakaś mądra głowa poinstruuje, czy tuje, to należy czyścić nawet małe, czy dopiero po iluś latach po posadzeniu?

no właśnie od kiedy zacząć ?
DorKa 11:23, 16 maj 2018

dziewczyny w ramach chwilowego resetu w skomplikowanym planowaniu rabaty u Asi Makadamii proponuję taki lajcik :

to jest to co rośnie obecnie na nigrowej. W rogu chcę coś kolumnowego ( jeszcze nie wiem czy liść czy igła Tam gdzie szara linia będzie żwirowa ścieżka, w której planuje też kulki i trawki. Taki ażurowy cień jest do południa potem słoneczko do późna. Macie jakieś pomysły ?
Kasia_CS 13:54, 16 maj 2018

Ja tuje już po roku od sadzenia czyścilam, jak tylko się dowiedziałam, że się powinno

A co do kolumnowego-wzrost ma znaczenie?
DorKa 14:18, 16 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ja tuje już po roku od sadzenia czyścilam, jak tylko się dowiedziałam, że się powinno

A co do kolumnowego-wzrost ma znaczenie?

nie ma Kasia tam dalej jak pamiętasz będzie altana więc coś bardzo wielkiego to może nie bardzo,żeby za bardzo nie zacieniać.
makadamia 08:42, 17 maj 2018

DorKa napisał(a)

to jestem spokojna w taki razie może moja psica latając po rabatach je uszkadza A kompostownika niestety nie mam. Tzn mam ale założyłam go nie znając zasad i wrzucałam wszystko jak leci A że kompostownik eMuś zrobił solidny i wysoki ( okazuje się ,że za wysoki ) to wszystko tam uschnęło bez dostępu powietrza. Teraz muszę chyba kompostownik rozwalić ,żeby pozbyć się tego co jest w środku

Najlepiej byłoby zrobić obok drugą komorę (wykorzystując do tego tą zbyt wysoką część pierwszej) i po prostu przerzucić zawartość z jednej do drugiej, przesypując warstwy świeżym materiałem i podlewając roztworem mocznika.
Jeśli nie ma dostępu powietrza, to niech eM po prostu wywierci duże dziury w ściankach.
Nie ma co wyrzucać dobrego materiału
makadamia 08:45, 17 maj 2018

A pytanie jest konkretnie o to kolumnowe?
Może świerk inversa?