Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

Rejzi 15:46, 17 maj 2018

Toszka napisał(a)
To idź na próbę zajrzyj do jednej i zacznij zbierać suche ze środka. Pamiętam jak pierwszy raz byłam w szoku. Trzeba to robić systematycznie, a dzięki temu wpuszczasz światło i powietrze do środka. Powietrze to mniej patogenów, a swiatło to gęste, zwarte tuje.

Pisałam o odległosci, bo widzę, że tuje młode i jeszcze nie widzisz jak zmężnieją i poszerzą się. Jest taki wątek(niestety już nieaktywny), gdzie ogród zakładany był wg. projektu. Rosliny sadzone były spore. I tam Domi pisała, ze na poczatku wszystkie rabaty wydawały jej się łyse. Więc dosadzała. Po 5 latach to co dosadzała wysadzała

Toszka z tymi tujami to tez tego nie wiedzialam ze sie je czysci. Cenna rada
Rejzi 15:48, 17 maj 2018

DorKa napisał(a)

Bardzo dobry traf jest w pierwszej 3 Pierwotnie miał tam być proponownay przez Ciebie Slender ale po poszukiwaniu gumbali straciłam serce do Ambrowców I chyba lepiej coś zimozielonego tam posadzić bo wciąż ich za mało. Z iglaków myślałam o Inversa lub Cupresina ale inversa bardziej oryginalny

A nie myslalas o choinie kanadyjskiej? Ma jasny kolorek igiel, sa one bardzo drobniutkie i nie klujace
Wiolka5_7 15:49, 17 maj 2018

DorKa napisał(a)

Chyba jednak wolę coś zimozielonego Zostanę przy inversie. Miałam na niego chrapkę od dawna. Chyba ,że nigdzie nie dostanę znowu
Muszę jeszcze coś tam wkomponować bo łyso strasznie. Na pewno trawki przyjdą. I chyba za często robię przecinki między roślinami nie uważasz ?

te golden tuffety chyba musze dać obok siebie a szałwię ewentualnie z tyłu przed vanilakmi.

Jestem za zestawieniem tuffetów obok siebie i przesadzeniem szałwii
makadamia 17:44, 17 maj 2018

Ja też
eVka 18:12, 17 maj 2018

Wani napisał(a)

Effka a gdzie Ty kupujesz ten kompost?

Wani, pisze już o tym u siebie w wątku. Nie chce zaśmiecać Dorce wątku.
JoannaDe 18:19, 17 maj 2018

Rejzi napisał(a)

A nie myslalas o choinie kanadyjskiej? Ma jasny kolorek igiel, sa one bardzo drobniutkie i nie klujace

O to to

Ja się w choinie zakochałam. Na zdjęciach wygląda ładnie a w realu cudownie
eVka 18:24, 17 maj 2018

Makusia napisał(a)
A czy jakaś mądra głowa poinstruuje, czy tuje, to należy czyścić nawet małe, czy dopiero po iluś latach po posadzeniu?

Czyściłam maluchy 1 metrowe, pół roku po posadzeniu, już sporo suchego w niektórych było.
eVka 18:38, 17 maj 2018

Generalnie chyba lepiej sadzić plamami kolorów.
Magleska 20:20, 17 maj 2018

ja bym chyba też bardziej zrobiła tak ....np. 4 tuffety -6 szałwi ,2 tuffety -znowu ileś tam szałwi .....
ilościowo to jak Ci pasuje ....ale nie 1 na 1 ....
albo tuffety z tyłu ,a przed nimi szałwię ....lub na odwrót -bo nie wiem jak te tuffety rosną
nie wiem ,czy pomogłam
wiklasia 21:38, 17 maj 2018

też jestem za tym by szałwii podziękować i by tuffety nie były nimi poprzedzielane.