Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Kasya 23:37, 19 cze 2023

ajka napisał(a)
Jeszcze mam pytanie w sprawie cyprysika pendula. Sadzony w tym roku, duży okaz, niestety żółknie od dołu. Widać, że ma problem się przyjąć, zaadoptować do nowych warunków. Jak mu pomóc? Podlewać dużo, nie podlewać? Jak często? Sypnąć mu jakiegoś nawozu czy zostawić w spokoju?

Może superfosfat na rozwój korzeni ?
Moim zdaniem podlewać, drzewa maja problem
anuska2507 23:42, 19 cze 2023

ajka napisał(a)
anuska2507 wrzucam twoje piwonie, żeby nie było że umarły Pierwsze dni by ciężkie, ale widzę, że z dnia na dzień wyglądają coraz lepiej. Czwarta, w miejscu patyczka, też powoli odbija.

Jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję, że moje roślinki też przeżyły.

Cieszę się, że nie umarły Mam nadzieję, że ta czwarta dorówna pozostałym.

Roślinki od Ciebie też żyją, tyle że ja tylko przesadziłam je do większych doniczek. Nawet dzisiaj myślałam, że muszę znowu zrobić sobie małą przechowalnikową rabatkę i posadzić tam zebrane i rozmnażane różności
Kasya 06:28, 20 cze 2023

ajka napisał(a)
Udało mi się kupić wiązówke Venustę. Już posadzona.

A tak wygląda sadzona w zeszłym roku, w podobnym rozmiarze. Dobrze mówiłam wtedy, że widzę w niej potencjał.

U mnie ona zaczela się strasznie rozlazic rozlogami
Nie spodziewałam się tego po niej…
Wiolka5_7 07:36, 20 cze 2023

ajka napisał(a)

Wiolka5_7 nie chce mi się wierzyć, mają takie same kwiatki. Kupowane w szkółce u nas stacjonarnie, u nich nigdy nie miałam pomyłek, a kupuję już długo, poza tym każda doniczka była oklejona z nazwą.

No ale przyjrzyj się liściom. Ja widzę na fotce że są całkiem inne
ajka 10:41, 20 cze 2023

anuska2507 napisał(a)

Cieszę się, że nie umarły Mam nadzieję, że ta czwarta dorówna pozostałym.

Roślinki od Ciebie też żyją, tyle że ja tylko przesadziłam je do większych doniczek. Nawet dzisiaj myślałam, że muszę znowu zrobić sobie małą przechowalnikową rabatkę i posadzić tam zebrane i rozmnażane różności

anuska2507 cieszę się w takim razie. Mam nadzieję, że uda ci się znaleźć dla nich fajne miejsce.
ajka 10:42, 20 cze 2023

Kasya napisał(a)

Może superfosfat na rozwój korzeni ?
Moim zdaniem podlewać, drzewa maja problem

Kasya nie znam, poczytam. Będę w takim razie podlewać.

Kasya napisał(a)

U mnie ona zaczela się strasznie rozlazic rozlogami
Nie spodziewałam się tego po niej…

U mnie się nie rozłazi.. jeszcze, kupując mówili mi, że nie jest ekspansywna ..
ajka 10:49, 20 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

No ale przyjrzyj się liściom. Ja widzę na fotce że są całkiem inne

Wiolka5_7 ja mam wrażenie, że są po prostu mniejsze i marniejsze, bardziej jakby pozwijane. Jeden krzaczek mam taki pół na pół, gdzie listki są podobne do tych z dużego krzaczka i z tych całkiem płożących. Ale ja słaba jestem w te klocki
Wiolka5_7 12:57, 20 cze 2023

ajka napisał(a)

Wiolka5_7 ja mam wrażenie, że są po prostu mniejsze i marniejsze, bardziej jakby pozwijane. Jeden krzaczek mam taki pół na pół, gdzie listki są podobne do tych z dużego krzaczka i z tych całkiem płożących. Ale ja słaba jestem w te klocki

Bo liście u Rozanne tak reagują w ostrym słońcu , że jakby się zwijały, u mnie jest to samo.
ajka 13:06, 20 cze 2023

Mój plan na dzisiejszy wieczór:

przesadzić tawułki Cappuccino spod pęcherznic, które je dosłownie zjadły, w drugą linie za tawułkami Fanal. Takie biedne uduszone pod tymi krzakami.

edi75 16:07, 20 cze 2023

Ania pokaż Twoją seslerie z tamtego roku i teraz, pisałaś u mnie że ładnie przyrasta