Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 21:46, 19 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Fotki jak z kurortu.

Bardzo ładny wzór na basenie wybrałaś.
My mamy pokrywe z folii solarnej. Polecam bo dużo daje .
Woda się szybciej nagrzewa.

Lidka też mamy pokrywę, dziś dalej się grzało. Zdołałam się zanurzyć tylko do pasa
A wzór to przez przypadek wyszedł. Akurat taki był w promocji 1000zł taniej, nie było co nosem kręcić
ajka 21:50, 19 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Moim zdaniem te 2 kępki to nie Rozanne. Mają inne liście i pokrój. Młode Rozanne są właśnie takie płaskie i płożące. W następnych latach kępa robi się wyższa

Wiolka5_7 nie chce mi się wierzyć, mają takie same kwiatki. Kupowane w szkółce u nas stacjonarnie, u nich nigdy nie miałam pomyłek, a kupuję już długo, poza tym każda doniczka była oklejona z nazwą.
ajka 21:51, 19 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Co do bodziszka rozanne to ja mam 5 szt i wszystkie plaskate. Kwiatów dużo ale nie tego pokroju sie spodziewałam.

Lidka ja zdecydowanie też wolę kępki
ajka 21:57, 19 cze 2023

mrokasia napisał(a)
No wreszcie producenci basenów poszli po rozum do głowy i wyprodukowali basen inny niż niebieski . Ja specjalnie sobie żywopłot zasadziłam wokół basenu by ten błękit nie był widoczny z każdego miejsca w ogrodzie .

U mnie Rozanne rosną bardzo różnie, ale większość jest właśnie taka plaskata (sadzonki z zeszłego roku).

mrokasia to prawda, moi znajomi mieli basen we wzór wikliny, a gdzieś widziałam też wzór w deski. Pewnie tych wzorów będzie coraz więcej.

Moje rosanne są przesadzane spod brzóz w nowe miejsce, kupowałam je rok czy dwa lata temu, ale tam marniały, więc znalazłam im nowe pod huśtawką. Już widzę poprawę, ale plaskatość mi się nie podoba
ajka 22:02, 19 cze 2023

anuska2507 wrzucam twoje piwonie, żeby nie było że umarły Pierwsze dni by ciężkie, ale widzę, że z dnia na dzień wyglądają coraz lepiej. Czwarta, w miejscu patyczka, też powoli odbija.

Jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję, że moje roślinki też przeżyły.

ajka 22:08, 19 cze 2023

Udało mi się kupić wiązówke Venustę. Już posadzona.

A tak wygląda sadzona w zeszłym roku, w podobnym rozmiarze. Dobrze mówiłam wtedy, że widzę w niej potencjał.

Polon 22:08, 19 cze 2023

Hej, po kolejnej przerwie znowu jestem
Poczytałam i najpierw o wiśni, nie znam się, to się wypowiem na podstawie jednej przygody z małą choinką w doniczce - rosła pięknie, dopóki córka nie nasypała białych kamyczków, żeby było ładnie. Jak nasypała, choinka padła, więc może jednak coś się wypłukuje z kamieni, co akurat tej wiśni nie służy?
Bodziszki rozane - jestem posiadaczką od około dwóch tygodni, więc są nie za duże, ale jednak raczej takie płożące, a nie kępiaste. Albo pomyłka jednak, albo w jakiejś fazie rozane rośnie kępiasto, ale docelowo raczej jest płożąca.
ajka 22:13, 19 cze 2023

Jeszcze mam pytanie w sprawie cyprysika pendula. Sadzony w tym roku, duży okaz, niestety żółknie od dołu. Widać, że ma problem się przyjąć, zaadoptować do nowych warunków. Jak mu pomóc? Podlewać dużo, nie podlewać? Jak często? Sypnąć mu jakiegoś nawozu czy zostawić w spokoju?

ajka 22:18, 19 cze 2023

Polon napisał(a)
Hej, po kolejnej przerwie znowu jestem
Poczytałam i najpierw o wiśni, nie znam się, to się wypowiem na podstawie jednej przygody z małą choinką w doniczce - rosła pięknie, dopóki córka nie nasypała białych kamyczków, żeby było ładnie. Jak nasypała, choinka padła, więc może jednak coś się wypłukuje z kamieni, co akurat tej wiśni nie służy?
Bodziszki rozane - jestem posiadaczką od około dwóch tygodni, więc są nie za duże, ale jednak raczej takie płożące, a nie kępiaste. Albo pomyłka jednak, albo w jakiejś fazie rozane rośnie kępiasto, ale docelowo raczej jest płożąca.

Polon w sumie muszę poczytać o tych kamyczkach, ale czy ja wiem? Ona tak rosła od początku.

Bodziszki rosanne na pewno nie są płożące, wystarczy popatrzeć na zdjęciach w necie. Poza tym któraś z ogrodowiczek miała cudne kępki u siebie, tylko nie pamiętam już która Ale, może faktycznie młode sadzonki po prostu tak mają? Ja muszę traktować swoje jak młode, bo przesadzane, ze względu na złe stanowisko. Mam chyba też dwie dokupione w tym roku i tak samo się płożą.
anuska2507 23:32, 19 cze 2023

ajka napisał(a)
Cy ktoś wie moze dlaczego bodziszek Rosanne, mi się płoży? Tylko dwie sadzonki urosly w ładne kępki. Podlewane tak samo, stanowisko też praktycznie to samo.

Aniu, moje bodziszki są pewnie z tej samej szkółki, co Twoje. Kupiłam rok temu 4 szt. i wyglądają podobnie jak 2 z prawej, też takie płaskie i lekko rozlazłe, tyle, że większe. Jutro zrobię im zdjęcie.
A czy u Ciebie wszystkie mają takie same liście?