Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Roocika 22:43, 18 cze 2023

Ania, ja wczoraj kopałam i bardzo się zdziwiłam. Ziemia sucha jak pieprz.
Anda 06:44, 19 cze 2023

ajka napisał(a)

Spojrzałam jeszcze raz na żywo i ja nie widzę przebarwień, to raczej wgłębienia, ślady cięcia. Trudno zrobić dobre zdjęcie.

Trzymam kciuki, aby to jednak nie była choroba
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ajka 18:12, 19 cze 2023

Cy ktoś wie moze dlaczego bodziszek Rosanne, mi się płoży? Tylko dwie sadzonki urosly w ładne kępki. Podlewane tak samo, stanowisko też praktycznie to samo.

LIDKA 21:08, 19 cze 2023

ajka napisał(a)
Szykuje się moje miejsce relaksu

W tym roku mieliśmy przeboje z basenem (mieliśmy duży okrągły już prawie 5 letni), ale okazało się, że jest w paru miejscach przetarty i poddaliśmy się z przyklejaniem łatek. Kupiliśmy nowy, tym razem prostokątny (akurat trafiła się promocja), nalaliśmy wody trochę powyżej dna i okazało się, że otwory pod pompę są źle wycięte, więc reklamacja, na szczęście szybko rozpatrzona, basen na nowo rozłożony i teraz do jutra czekamy, aż się podgrzeje woda, na razie jest lodowata Mimo, że basen jest tylko 0,5m dłuższy, to wydaje się, że jest dużo większy niż okrągły. Polecam.

U nas upał, na szczęście wczoraj popadało, krótko, ale solidnie, typowe oberwanie chumry. Do dziś mokro na rabatach.

Fotki jak z kurortu.

Bardzo ładny wzór na basenie wybrałaś.
My mamy pokrywe z folii solarnej. Polecam bo dużo daje .
Woda się szybciej nagrzewa.
LIDKA 21:10, 19 cze 2023

Judith napisał(a)
Ale ze basen już???
Ja mam w rym roku problem z przestawieniem się na długie dni… Za każdym razem dziwie się, ze już tak późno, a wciąż jasno

No tak
Basen już.
Ja 2 weekendy juz mocze gnatki .
LIDKA 21:19, 19 cze 2023

Co do bodziszka rozanne to ja mam 5 szt i wszystkie plaskate. Kwiatów dużo ale nie tego pokroju sie spodziewałam.
Wiolka5_7 21:20, 19 cze 2023

ajka napisał(a)
Cy ktoś wie moze dlaczego bodziszek Rosanne, mi się płoży? Tylko dwie sadzonki urosly w ładne kępki. Podlewane tak samo, stanowisko też praktycznie to samo.

Moim zdaniem te 2 kępki to nie Rozanne. Mają inne liście i pokrój. Młode Rozanne są właśnie takie płaskie i płożące. W następnych latach kępa robi się wyższa
mrokasia 21:37, 19 cze 2023

No wreszcie producenci basenów poszli po rozum do głowy i wyprodukowali basen inny niż niebieski . Ja specjalnie sobie żywopłot zasadziłam wokół basenu by ten błękit nie był widoczny z każdego miejsca w ogrodzie .

U mnie Rozanne rosną bardzo różnie, ale większość jest właśnie taka plaskata (sadzonki z zeszłego roku).
ajka 21:42, 19 cze 2023

Roocika napisał(a)
Ania, ja wczoraj kopałam i bardzo się zdziwiłam. Ziemia sucha jak pieprz.

Roocika ja dziś kopałam w dwóch miejscach, w jednym tak sucho, że myślałam, że kilof przyniosę, a w drugim mokro i dołek w minutę wykopałam
ajka 21:44, 19 cze 2023

Anda napisał(a)

Trzymam kciuki, aby to jednak nie była choroba

Anda, przydadzą się. Dziś obcięliśmy dolną, największą gałąź. Stwierdziłam - ryzyk fizyk, albo padnie całkiem, albo w końcu woda zacznie docierać w górę.