Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Anda 19:02, 18 cze 2023

ajka napisał(a)

Anda i co niby mogę z tym zrobić? Jakiś pomysł?

Mój pomysł z pewnością Ci się nie spodoba. Musiałabyś wyciąć całą część uschniętą aż do całkowicie zdrowej tkanki.
Przepraszam, że jestem zwiastunem złych wieści. Jeśli nie chcesz, to już nie będę nic u Ciebie pisać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 19:41, 18 cze 2023

Ewa, to nie wiesz, co się robi z posłańcami złych wieści?
Myślę, że Ania spodziewała się takiej rady. Co nie znaczy, że z niej skorzysta.
Ale wiadomo, że każdy by chciał, żeby rośliny u niego rosły zdrowo i nic się z nimi nie działo.

Ja też mam problem z dziwnym klonem u siebie, w większej części ma rewersję liści i powinnam wyciąć tą część. Co potwierdziłyście Wy na forum i szkółka, gdzie kupiłam klona. Na razie nic z tym nie zrobiłam, bo zostanie mi 1/3 klona. Jest duże prawdopodobieństwo, że rewersja obejmie też zdrową część, niezależnie od tego co zrobię. Więc nic nie robię.

Aniu, wiem, że jak obetniesz górę, to judaszowiec straci pokrój. I nie wiadomo, jak dalej będzie rósł. Jeśli obetniesz, to możesz mieć drzewko w formie krzaczastej (ja tak mam z jednym u siebie, bo pies mi połamał). A jeśli nie obetniesz, to choroba może się zatrzymać, lub pójść dalej na całość. Oczywiście nikt nie przewidzi, czy jak obetniesz, to drzewko nie zachoruje tak czy inaczej.

Trudna sytuacja.

Agatorek 19:44, 18 cze 2023

Ps. Eternal Flame gwiazdorzy ❤️
Kasya 21:22, 18 cze 2023

Może jednak susza ?
Dzisiaj niby u mnie popadało
Zaczelam kopać dołek żeby rdesty posadzić a tu mokre tylko na centymetr a dalej suchutko
Drzewa mają ciężko
Kasya 21:24, 18 cze 2023

A fotka mało ostra żeby mieć pewność
Gałązka wyglada na żywą
Ja bym czekała
ajka 21:37, 18 cze 2023

Anda napisał(a)

Mój pomysł z pewnością Ci się nie spodoba. Musiałabyś wyciąć całą część uschniętą aż do całkowicie zdrowej tkanki.
Przepraszam, że jestem zwiastunem złych wieści. Jeśli nie chcesz, to już nie będę nic u Ciebie pisać.

Anda no, nie przesadzaj, przecież nie mam powodu się obrażać, co najwyżej na drzewo mogę się obrazić, albo na siebie, że nie zareagowałam w porę. Na razie wstrzymam się z cięciem, poczekam na rozwój sytuacji. Najwyżej stracę judaszowca i serce będzie boleć.
ajka 21:39, 18 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Ewa, to nie wiesz, co się robi z posłańcami złych wieści?
Myślę, że Ania spodziewała się takiej rady. Co nie znaczy, że z niej skorzysta.
Ale wiadomo, że każdy by chciał, żeby rośliny u niego rosły zdrowo i nic się z nimi nie działo.

Ja też mam problem z dziwnym klonem u siebie, w większej części ma rewersję liści i powinnam wyciąć tą część. Co potwierdziłyście Wy na forum i szkółka, gdzie kupiłam klona. Na razie nic z tym nie zrobiłam, bo zostanie mi 1/3 klona. Jest duże prawdopodobieństwo, że rewersja obejmie też zdrową część, niezależnie od tego co zrobię. Więc nic nie robię.

Aniu, wiem, że jak obetniesz górę, to judaszowiec straci pokrój. I nie wiadomo, jak dalej będzie rósł. Jeśli obetniesz, to możesz mieć drzewko w formie krzaczastej (ja tak mam z jednym u siebie, bo pies mi połamał). A jeśli nie obetniesz, to choroba może się zatrzymać, lub pójść dalej na całość. Oczywiście nikt nie przewidzi, czy jak obetniesz, to drzewko nie zachoruje tak czy inaczej.

Trudna sytuacja.

Czytałam o twoim klonie, bardzo dziwne. Sytuacja trudna, bo zakochałam się w judaszowcach, a to już był taki piękny okaz.
ajka 21:41, 18 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Ps. Eternal Flame gwiazdorzy ❤️

Aga to prawda, przyznam nieskromnie ze jest piękny.
ajka 21:45, 18 cze 2023

Kasya napisał(a)
Może jednak susza ?
Dzisiaj niby u mnie popadało
Zaczelam kopać dołek żeby rdesty posadzić a tu mokre tylko na centymetr a dalej suchutko
Drzewa mają ciężko

Kasya u mnie ziemia trzyma długo wilgoć, starszych drzew nie podlewam często, ale może mu nie wystarczyło faktycznie. W ten sposób załatwiłam swojego rododendrona na wyjeździe. Tylko teraz raptem nie było mnie 4 dni, a nie 3 tygodnie. wcześniej wyglądał zdrowo, więc nie chce mi się wierzyć, że tak nagle susza mu się dała we znaki. Podlewanie nic na razie nie daje, z drugiej strony nie chce go teraz przelać. Zdecydowalismy z mężem ze nie będziemy go teraz ciąć.
ajka 21:48, 18 cze 2023

Kasya napisał(a)
A fotka mało ostra żeby mieć pewność
Gałązka wyglada na żywą
Ja bym czekała

Spojrzałam jeszcze raz na żywo i ja nie widzę przebarwień, to raczej wgłębienia, ślady cięcia. Trudno zrobić dobre zdjęcie.