Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Narsilia 06:41, 12 maj 2024

ajka napisał(a)
Azalie tak wyglądają, ta jakimś cudem zmusiła się do wydania kwiatka ..

U mnie to samo a nawet gorzej kilka jest zupełnie suchych , jestem zalamana
Agatorek 09:56, 12 maj 2024

Aż mi ślinka poleciała na te truskawki … ❤️
Polon 11:09, 12 maj 2024

Truskawy masz odjazdowe. Moje ładnie kwitły i zawiązały dużo owoców, ale przymrozek zabił wszystkie i teraz próbują od początku, na razie owoców zero . Azalie przy przymrozku kwiaty straciły w 99%, ale o dziwo liście zostały nietknięte.
Mam kiwi Issai, nie wiem czy pamiętasz, rośnie przy pergoli przy tylnym wyjściu. Teraz wygląda tragicznie, ale normalnie to fajne, zielone pnącze. Na początku trochę je podwiązywałam do kratki, bo samo to rosło zupełnie bez głowy we wszystkie strony. Sam słupek pergoli to wg mnie za mało, przydałyby się jakieś paliki z bambusa, żeby miało się o co zawinąć. U mnie w tym roku miało pierwszy raz zakwitnąć, więc o kwiatach i owocach na razie nic nie wiem .
ajka 11:50, 12 maj 2024

Kasya napisał(a)

Ależ pięknie owocują
U mnie jest parę krzaczków ale jeszcze nic, trzeba słońca

Przydałoby się słońca i u nas, bo truskawki mało słodkie na razie są, ale smaczne. Wczoraj pogoda nas zaskoczyła, normalnie oberwanie chmury (w sumie i dobrze, bo dawno nie padało), a deszczu nie zapowiadali. Teraz może przygrzać.
ajka 11:51, 12 maj 2024

LIDKA napisał(a)
Widoczki z tarasu śliczne.
Truskawki dorodne. Będzie co pojeść.

U mnie roślinki po mrozie odbijają. Za to pomidory w donicach zżółkły i muszę chyba zasilić.

Dziękuję.
Ja pomidory dopiero posadziłam, ale kupiłam nawozy do winogrona, truskawek, pomidorów rok temu i zasilam co jakiś czas.
ajka 13:01, 12 maj 2024

Narsilia napisał(a)

U mnie to samo a nawet gorzej kilka jest zupełnie suchych , jestem zalamana

U mnie jednak trochę zielonego, więc proces fotosyntezy zachodzi, odbudują się. Ja mam drzewa, które nie dają znaku zycia, jak dereń pagodowy, to trochę gorzej, bo cenowo wychodzi dużo drożej jeżeli trzeba by było dokupić. Serce by mnie bolało.
ajka 18:12, 12 maj 2024

Agatorek napisał(a)
Aż mi ślinka poleciała na te truskawki … ❤️

Zapraszam
ajka 18:16, 12 maj 2024

Polon napisał(a)
Truskawy masz odjazdowe. Moje ładnie kwitły i zawiązały dużo owoców, ale przymrozek zabił wszystkie i teraz próbują od początku, na razie owoców zero . Azalie przy przymrozku kwiaty straciły w 99%, ale o dziwo liście zostały nietknięte.
Mam kiwi Issai, nie wiem czy pamiętasz, rośnie przy pergoli przy tylnym wyjściu. Teraz wygląda tragicznie, ale normalnie to fajne, zielone pnącze. Na początku trochę je podwiązywałam do kratki, bo samo to rosło zupełnie bez głowy we wszystkie strony. Sam słupek pergoli to wg mnie za mało, przydałyby się jakieś paliki z bambusa, żeby miało się o co zawinąć. U mnie w tym roku miało pierwszy raz zakwitnąć, więc o kwiatach i owocach na razie nic nie wiem .

Polon my truskawki od dłuższego czasu mamy przykryte, i na szczęście mróz je oszczędził.

Jeśli chodzi o kiwi, słup chcemy obwinąć liną by pnącze mialo się o co zaczepić. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie zda egzamin.
Polon 20:21, 12 maj 2024

Z liną, czyli chcesz prowadzić jeden pęd i dopiero na górze rozkrzewiony? Może być fajnie.
A co z powojnikami koło pergoli przy warzywniku, bo już się pogubiłam? Kupiłaś, czy szukasz? Ja te mikrusa z biedry po dychaczu nawtykałam w różne dziwne miejsca, może dadzą radę.
Agatorek 20:26, 12 maj 2024

ajka napisał(a)

Zapraszam

Oj bardzo chętnie, ale niestety teraz nie mogę.
Ale może skorzystam z zaproszenia w późniejszym terminie