Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

vita 17:40, 11 kwi 2026

Fajne zakupy Miałam tego dęba lata temu, cudownie się wybarwiał jesienią. Dobre miejsce dla niego wybrałaś, czy jednak nie za blisko tego drugiego drzewka? Ma już sporą koronę, co to?
Zazdroszczę możliwości sadzenia żywopłotów z laurowiśni, u mnie bez szans.

ajka 18:28, 11 kwi 2026

vita napisał(a)
Fajne zakupy Miałam tego dęba lata temu, cudownie się wybarwiał jesienią. Dobre miejsce dla niego wybrałaś, czy jednak nie za blisko tego drugiego drzewka? Ma już sporą koronę, co to?
Zazdroszczę możliwości sadzenia żywopłotów z laurowiśni, u mnie bez szans.

vita, dąb green pillar jest wąziutkim drzewem, a ten z prawej to klon odessanum, który jest raczej dość wolno rosnącym drzewem i można ciąć jego koronę, mam nadzieję, że się nie pogryzą. Zależało mi na żółtym i czerwonym drzewie blisko siebie.

Laurowiśnie nie w każdym rejonie kraju dobrze rosną. Z moimi do tej pory nie było problemu. Nigdy nie przemarzają, jedynie pojedyncze listki mają brązowe po zimie, a tak to cały rok pięknie wyglądają.
ajka 18:47, 11 kwi 2026

Tak straszyła jarzębina w zeszłym roku

Tu ma być glediczja. Chyba, że glediczję posadzę w przedogródku, a tu coś innego ... rany znów to wałkuję od nowa

vita 18:48, 11 kwi 2026

Tak zapytałam jestem trochę przewrażliwiona w temacie odległości sadzenia drzew, popełniłam w tym temacie sporo błędów (ćwierć wieku nasadzeń) Bardzo ciekawie dobierasz gatunki, powodzenia w szukaniu drzewka do przed ogródka
vita 18:52, 11 kwi 2026

Ojej, to moja ulubiona forma jarzębiny, szkoda, że padła. Właśnie miałam zapytać, gdzie planujesz posadzić glediczję. Nie bardzo znam się na drzewach, ale czy ona nie będzie docelowo drzewem o ogromnej koronie? I czy nie rośnie szybko? Wiem na pewno, że daje odrosty, nad którymi trudno zapanować. Może nie spiesz się z tym drzewem na front?
ajka 19:23, 11 kwi 2026

W sumie to nie wiedziałam nic o odrostach, nie wiem gdzie lepiej by się pojawiły. Mogą sobie wyłazić za płot Iwonka z Wzgórza chaosu ma przepiękną glediczję. Widzałam ją też we Wrocławiu, przepiękne drzewo. Rośnie dość duże, ale ma ażurową koronę.

Nie mogę znaleźć żadnego dobrego zdjęcia. Tam gdzie strzałka, przy tujach, muszę coś posadzić

Przypomniałam sobie, że bardzo podobała mi się kalina spring red compact u mrokasi. Może coś takiego za jarzębinę?

PS. Doczytałam, u Iwonki że z glediczji sypią się kwiaty, co faktycznie może być uciążliwie u mnie w przedogródku, bo mam tam obok warzywniak.
ajka 20:43, 12 kwi 2026

Dziś krótka wizyta w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu

Piękna azalia żyłkowana

Magnolie

Joku 21:20, 12 kwi 2026

Dziękuję za obrazki z OB Wrocław. Uwielbiam to miejsce. Pokaż więcej jeżeli masz.
Polon 21:48, 12 kwi 2026

Ania, super zakupy i super wizyta w ogrodzie botanicznym.
Na podziwianie nowych drzewek to się wproszę latem albo jesienią, wyglądają na ładne i duże egzemplarze.

Kiedyś mi wpadło w oko, że w Ob mają super tulipany i że warto się wybrać w porze ich kwitnienia. Twoje foty to potwierdzają
mrokasia 22:12, 12 kwi 2026

O rety, jakie piękne magnolie!!! Fajna wycieczka .
W to miejsce zaznaczone strzałką może Kanzana? Nie pamiętam czy już masz to drzewo.