Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć

Izabela36 22:25, 01 lut 2018

a czarny? ja czarny uwielbiam...hmm odzwierciedla moj charakter To taki zarcik
Ale napewno ten kolor jest widoczny w kostce, bo wystepuje na obrzezach i prowadzi ścieżke wokół domu. Czarny np. konwalnik moze sie przydac. A co ładny przeciez jest.
Izabela36 09:50, 02 lut 2018

Proszę bardzo. Oto on plan w skali 1:100.

daszum 22:06, 02 lut 2018

Przepraszam, ale Toszki szukam.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ....

Toszka zapraszam Cię do mnie.
Izabela36 23:22, 02 lut 2018

A kto Toszki nie szuka.... Ja też jej wyczekuje u mnie. Toszka ja pierwsza byłam

Izabela36 11:47, 03 lut 2018

makadamia napisał(a)
Oj, Iza - widać, że niemoc decyzyjna i brak konkretnej pomocy ze strony forum strasznie Cię męczy.
Forum jest kapryśne - czasami bardzo pomocne, a czasami prośby wpadają tu jak kamień w wodę. Trochę to loteria, ale dużo zależy od zdolności komunikacyjnych właścicielki wątku i tego, jak zadaje pytania i jak dokładnie pokazuje swój ogród i swoje oczekiwania.
Przykładowo, mnie bardzo kiepsko szło proszenie o rady, za to wzorem współpracy forumowej jest dla mnie Margerytka, z ogrodu w remoncie.

Z obserwacji forumowych widzę, że z jednej strony prośby bardzo ogólne typu "powiedzcie, co mam posadzić na tej rabacie" nie działają, z tej prostej przyczyny, że jest zbyt dużo możliwych odpowiedzi.
Z drugiej strony, szczegółowe planowanie każdej najmniejszej trawki też nie ma sensu, bo jak przychodzi co do czego, to z różnych względów plany biorą w łeb.

Tą frontową rabatę miałaś w zasadzie zaplanowaną, ale widać, że nie jesteś do tej koncepcji przekonana. Tylko że nie wiemy dlaczego, więc trudno zaproponować jakąś alternatywę.

Czy tą rabatę od wschodu pokazywałaś z "normalnej" perspektywy? Bo kojarzę tylko przód i tył, a środka jakoś nie bardzo.

Witam sie z Wami wszystkimi....Od rana siedze na forum i watek Anbu studiuję, na przemian ze swoim Zrobiłam kawusie i poszłam do ogrodu w poszukiwaniu natchnienia. Makadamia - prosiłam abym weszła w rabate - dosłownie wlazłam tam z butami, popatrzyłam, porobiłam zdjęcia, porozpychałam się ale na koniec uśmiechnełam sie bo wiem, jak sie to pozmienia niedługo.
Dziewczyny...do wszystkich to mowie, nawet do tych co sie jeszcze nie odezwały, wrzucam zdjęcia rabaty frontowej od doopy strony, albo tez od róznych stron doopy. Moim zdanie jest duzo miejsca i dużo sie zmieści.Postanowiłam:
- zobic ramy ogrodu, w przypadku tej rabaty bedzie to cis bacciata. Od żywopłotu do świerka - czyli na plecach świerka- nic juz nie wsadze, bo bedzie za blisko i bedzie go dotykało. ( w tej chwili na foto jest tam wielki jałowiec tamariscifolia - do wyciecia
- na tle tego żywopłotu będą drzewa lisciaste z koroną w kształcie kuli. Dysponuje robinia umbra w liczbie 3 szt, szczepione na wys 2 m. Alternatywa sa wisnie umbra, które musze nabyć. Wiem, ze robinia smieci mocno dlatego daje ja pod rozwage.
- od swierka łukiem za kamien będa hortensje limki - do kupienia- wczoraj patrzyłam jest tam slońce.Posadzę je optycznie To takie madre słowo na O.
- wyczytałam na forum, ze klon palmowy siedliskowo moze rosnac z wiązem wredei - mam takiego, tak z 1,2 m, i rosnie dokładnie między klonem a swierkiem w tej rabacie-czy on tam pasuje ? bo to kolor żołty a kazałyscie mi żółtego unikać. Jeżeli ta rabata to nie jego bajka..to sory zrobi aut.
- murek na rabacie zostaje, podsadze go rozplenicą
- murek w trawniku bedzie do rozebrania tam postaramy sie zniwelowac jakos teren.
- likwiduje trawe na tej rabacie, bo jezeli mam wstawić kulkowisko to nie bede miała miejsca na to.
-na niższe pietro pójda kulki / poduchy. cisy, bukszpany, raczej bedą rozrzucone, umieszczę, gdzies grupe 3 miskantów - do was pytanie jakie miskanty byłyby tu mile widziane? jest tu półcień .
- kulki bedą podsadzone ..nooo i znowu pytanie do forum, czym to poddsadzić? Widziałabym 2 gatunki tylko np. hakone i hosta patriot, sadzone plamami.
klon palmowy, moze być zbyt blisko żywopłotu wiec bedę musiała go przesadzic , albo bardziej do przodu, albo w inne miejsce na tej rabacie - jezeli pasuje, albo dać do przechowalni.
- poziom wyższy na tej rabacie, bo patrze jako na całość to żywopłot dalej z cisa, bo dalej połaczy sie on ze szpalerem choinek , które już rosna. Zastanawiam, że nad wymiana tych choinek na choiny, ale to napewno nie teraz. Miedzy sosnami na tej wyższej rabacie tylko miskanty - jest tam słoneczko 13-16,podsadzone czymś niskim może znowu hosty lub brunera jakas albo same hortki. Brzeg rabaty otoczony zywopłotem z bukszpanu.
Jak wam sie to widzi?
Ogrodowiczanki pojawcie sie
Piszcie wszystko co wam ślina na jezyk przyniesie !

Makadamia - zaraz wrzuce fotki , różne ujecia tej rabaty.
I pytanie za 100 punktów -gdzie umiescić lampy kule - pod jakimi roslinami?
Izabela36 12:13, 03 lut 2018

Rabata frontowa
Izabela36 13:27, 03 lut 2018

Izabela36 14:49, 03 lut 2018

Izabela36 15:45, 03 lut 2018

Teraz rabata poziom wyższa, która ma być całością z tą niżej.

Toszka 17:05, 03 lut 2018

Ostatnie zdjęcie" co to za świerki?