a czarny? ja czarny uwielbiam...hmm odzwierciedla moj charakter To taki zarcik
Ale napewno ten kolor jest widoczny w kostce, bo wystepuje na obrzezach i prowadzi ścieżke wokół domu. Czarny np. konwalnik moze sie przydac. A co ładny przeciez jest.
Witam sie z Wami wszystkimi....Od rana siedze na forum i watek Anbu studiuję, na przemian ze swoim Zrobiłam kawusie i poszłam do ogrodu w poszukiwaniu natchnienia. Makadamia - prosiłam abym weszła w rabate - dosłownie wlazłam tam z butami, popatrzyłam, porobiłam zdjęcia, porozpychałam się ale na koniec uśmiechnełam sie bo wiem, jak sie to pozmienia niedługo.
Dziewczyny...do wszystkich to mowie, nawet do tych co sie jeszcze nie odezwały, wrzucam zdjęcia rabaty frontowej od doopy strony, albo tez od róznych stron doopy. Moim zdanie jest duzo miejsca i dużo sie zmieści.Postanowiłam:
- zobic ramy ogrodu, w przypadku tej rabaty bedzie to cis bacciata. Od żywopłotu do świerka - czyli na plecach świerka- nic juz nie wsadze, bo bedzie za blisko i bedzie go dotykało. ( w tej chwili na foto jest tam wielki jałowiec tamariscifolia - do wyciecia
- na tle tego żywopłotu będą drzewa lisciaste z koroną w kształcie kuli. Dysponuje robinia umbra w liczbie 3 szt, szczepione na wys 2 m. Alternatywa sa wisnie umbra, które musze nabyć. Wiem, ze robinia smieci mocno dlatego daje ja pod rozwage.
- od swierka łukiem za kamien będa hortensje limki - do kupienia- wczoraj patrzyłam jest tam slońce.Posadzę je optycznie To takie madre słowo na O.
- wyczytałam na forum, ze klon palmowy siedliskowo moze rosnac z wiązem wredei - mam takiego, tak z 1,2 m, i rosnie dokładnie między klonem a swierkiem w tej rabacie-czy on tam pasuje ? bo to kolor żołty a kazałyscie mi żółtego unikać. Jeżeli ta rabata to nie jego bajka..to sory zrobi aut.
- murek na rabacie zostaje, podsadze go rozplenicą
- murek w trawniku bedzie do rozebrania tam postaramy sie zniwelowac jakos teren.
- likwiduje trawe na tej rabacie, bo jezeli mam wstawić kulkowisko to nie bede miała miejsca na to.
-na niższe pietro pójda kulki / poduchy. cisy, bukszpany, raczej bedą rozrzucone, umieszczę, gdzies grupe 3 miskantów - do was pytanie jakie miskanty byłyby tu mile widziane? jest tu półcień .
- kulki bedą podsadzone ..nooo i znowu pytanie do forum, czym to poddsadzić? Widziałabym 2 gatunki tylko np. hakone i hosta patriot, sadzone plamami.
klon palmowy, moze być zbyt blisko żywopłotu wiec bedę musiała go przesadzic , albo bardziej do przodu, albo w inne miejsce na tej rabacie - jezeli pasuje, albo dać do przechowalni.
- poziom wyższy na tej rabacie, bo patrze jako na całość to żywopłot dalej z cisa, bo dalej połaczy sie on ze szpalerem choinek , które już rosna. Zastanawiam, że nad wymiana tych choinek na choiny, ale to napewno nie teraz. Miedzy sosnami na tej wyższej rabacie tylko miskanty - jest tam słoneczko 13-16,podsadzone czymś niskim może znowu hosty lub brunera jakas albo same hortki. Brzeg rabaty otoczony zywopłotem z bukszpanu.
Jak wam sie to widzi?
Ogrodowiczanki pojawcie sie
Piszcie wszystko co wam ślina na jezyk przyniesie !
Makadamia - zaraz wrzuce fotki , różne ujecia tej rabaty.
I pytanie za 100 punktów -gdzie umiescić lampy kule - pod jakimi roslinami?