Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Leny.

Ogród Leny.

grembosia 15:00, 21 lis 2012

Widzę, że na wiśnie " ogrodowiskowe" Umbraculifera większość z nas choruje.
Pięknie będą wyglądały na przodzie. Co planujesz pod nimi posadzić?
Lena 15:08, 21 lis 2012

Grembosiu ja mam te wiśnie zanim jeszcze ogrodowisko poznałam.Dwie paroletnie a dwie dwulatki
Raczej nic juz pod nimi sadzić nie będę bo sama już nie wyrabiam z całym ogrodem - chcę sobie uszczuplić dodatkowego pielenia
Ale kto wie co mi strzeli do głowy - może puszczę taki długi pas lawendy - juz ten pomysł za mną chodziła ,a miejsce na to idealne bo to południowa strona
popcorn 15:10, 21 lis 2012

Pas lawendy łączący umbraculifery będzie super! A wisienki od Batko??
Lena 15:31, 21 lis 2012

Ba! Oczywiście
Tak jak piszesz -o połączenie wiśnie mi chodzi i wygodny pas do koszenia
Tak - to będzie dobry plan ! Dzięki
aga_k 20:42, 21 lis 2012

widzę, że u Ciebie też planowanie wiosennego przesadzania
Tess 20:54, 21 lis 2012

Lenko, fajny ten pomysł z obwódką kwadratową wokół bonzai.
Bardzo mi się podoba
magnolia 21:04, 21 lis 2012

Lena napisał(a)
Aniu jakie to fajne co piszesz - piękny sen
Być może czujesz ,że ja planuję moje trzy sprzed domu przesadzić...a w ich miejsce będą wiśnie " ogrodowiskowe" Umbraculifera.

Chodzi o to miejsce

Mogę coś dodać od siebie w sprawie lawendy z wiśniami?
Pomyślałam że ślicznie by było dać gruby łan lawendy , od samych podkładów.
To pewnie by była szerokość ponad metr- 130 cm?
Wyżej masz chyba tylko bukszpany, tak? Pasowałyby i mniej koszenia. Ja bym sadziła lawendy nie za gęsto , co 45 cm, żeby tylko lekko się stykały tworzyły oddzielne kępy. Tylko nie wiem jak długi masz ten pas i czym się kończy ( czy na końcach ta szerokość by była ok)
Jeśli wyżej jest więcej nasadzeń niż bukszpany, to lepiej połączyć coś z lawendą, nie robić jednorodnego łanu, żeby kontrast rabatek nie był taki duży ( wtedy rabata wielogat. by sprawiała wrażenie bałaganiarskiej). Np jakąś fajną, kępkową trawę włączyć plamkami w lawendy.

Lawendy potrzebujesz dużo do takiego planu- ja bardzo lubię lawendę z Auchan ( od kilku sezonów sprzedają w 6pakach wiosną po 18 zł )- jest mała ale bardzo żywotna, z długimi listkami, które są długie także na nowych pędach potem. Kwitła ślicznie. Ja wiosną kupiłam 21 x6 szt, czyli 126 szt, a miałam jeszcze z poprzedniego sezonu kilka sztuk.

Pokażę Ci jak wyrosły- zdjęcie z listopada :

Gardenarium 21:07, 21 lis 2012

W kwadratach pod wiśniami daj w kwadracie żurawki Georgia Peach lub Berry Smoothie. Będzie bardziej kolorowo, nawet zimą.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:08, 21 lis 2012

Jeśli dasz pas lawendy jak radzi Magnolia, to na górze przy podkładach posadź trzmielinę Emerald'n Gold, ładnie wygląda żółty pas z niebieską lawendą. I będzie troszkę zwisało, co zatraci ten murek.

Instagram Ogrodowiska
betysia 06:21, 22 lis 2012

Lenus ...witaj kochanienka moja!!!!!
alez plany, oj widze,ze sie bierzesz na wiosne za "zmiany" !!!!
Propozycja Magnoli swietna, bo ja wszedzie tam gdzie lawenda...chcoc propozycja Danusi tez kusi oj kusi!!!!
merci za rozyczke...buziam slodko!!!
merci za...napisze!!!!!
slonka i radosci zycze!!!!!!