Grembosiu ja mam te wiśnie zanim jeszcze ogrodowisko poznałam.Dwie paroletnie a dwie dwulatki
Raczej nic juz pod nimi sadzić nie będę bo sama już nie wyrabiam z całym ogrodem - chcę sobie uszczuplić dodatkowego pielenia
Ale kto wie co mi strzeli do głowy - może puszczę taki długi pas lawendy - juz ten pomysł za mną chodziła ,a miejsce na to idealne bo to południowa strona
Bardzo mi się podoba
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Mogę coś dodać od siebie w sprawie lawendy z wiśniami?
Pomyślałam że ślicznie by było dać gruby łan lawendy , od samych podkładów.
To pewnie by była szerokość ponad metr- 130 cm?
Wyżej masz chyba tylko bukszpany, tak? Pasowałyby i mniej koszenia. Ja bym sadziła lawendy nie za gęsto , co 45 cm, żeby tylko lekko się stykały tworzyły oddzielne kępy. Tylko nie wiem jak długi masz ten pas i czym się kończy ( czy na końcach ta szerokość by była ok)
Jeśli wyżej jest więcej nasadzeń niż bukszpany, to lepiej połączyć coś z lawendą, nie robić jednorodnego łanu, żeby kontrast rabatek nie był taki duży ( wtedy rabata wielogat. by sprawiała wrażenie bałaganiarskiej). Np jakąś fajną, kępkową trawę włączyć plamkami w lawendy.
Lawendy potrzebujesz dużo do takiego planu- ja bardzo lubię lawendę z Auchan ( od kilku sezonów sprzedają w 6pakach wiosną po 18 zł )- jest mała ale bardzo żywotna, z długimi listkami, które są długie także na nowych pędach potem. Kwitła ślicznie. Ja wiosną kupiłam 21 x6 szt, czyli 126 szt, a miałam jeszcze z poprzedniego sezonu kilka sztuk.
Jeśli dasz pas lawendy jak radzi Magnolia, to na górze przy podkładach posadź trzmielinę Emerald'n Gold, ładnie wygląda żółty pas z niebieską lawendą. I będzie troszkę zwisało, co zatraci ten murek.
Lenus ...witaj kochanienka moja!!!!!
alez plany, oj widze,ze sie bierzesz na wiosne za "zmiany" !!!!
Propozycja Magnoli swietna, bo ja wszedzie tam gdzie lawenda...chcoc propozycja Danusi tez kusi oj kusi!!!!
merci za rozyczke...buziam slodko!!!
merci za...napisze!!!!!
slonka i radosci zycze!!!!!!