Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Anda 18:14, 25 lut 2023

U mnie grad z deszczem Byłam w pracy, a ogród jeszcze dość zaspany, czeka wraz ze mną na bardziej suchą pogodę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 18:15, 25 lut 2023

Allium napisał(a)
Wiolu a ja mam do Ciebie pytanie odnośnie przygotowania gleby przed założeniem rabat, wiem że dodawałaś mączkę bazaltową, kompost, obornik. Czy masz jakieś dawki, ile czego na 1 m kwadratowy?. I czy miałaś ten obornik w zasięgu ręki czy zamwaiałaś? Niedaleko mnie jest stadnina ale od pół roku myślę że obornik nie będzie przekompostowany więc boję sie go stosować teraz na wiosnę gdy będe sądzić roslinki.Widzę że jest w sprzedaży obornik suszony czy też naturalny przekompostowany myślę że to jest to samo i jego mogła bym zastosować na wiosnę.

Allium, w swoich zapiskach z ogrodowiska znalazłam takie ilości (oczywiście podawane przez Toszkę - kopalnię wiedzy na temat gleby )
"Przy bardzo ciężkiej ziemi, na starcie, dodatków trzeba dać ok. 25-45kg obornika (ciężki jest i tylko pozornie wydaje się dużo), kory to ok. 30-50litrów na metr, mączki 20-45 dag, kompostu ile wlezie. Wszystko przekopuje się dość głęboko, na długość wideł."

Nie wiem jak cenowo wychodzi jeden i drugi obornik. Możesz zapytać w tej stadninie, czy obornik jest tylko świeży, czy mają też taki kilkumiesięczny. Zimą nie wolno rozwozić na polach nawozów azotowych, więc może mają zapas starszego obornika.
Magleska 18:21, 25 lut 2023

Wiola podziałałaś na całego pięknie przygotowane ,nic tylko sadzić
Brawo Ty podziwiam

u mnie nic ogrodowo -zimno, śnieg z deszczem ,pogoda do bani
Judith 19:03, 25 lut 2023

Ja zero prac. Nieustająco czekam z pracami na wiosnę . W ogrodzie radosny bajzel .
Wiolka5_7 19:05, 25 lut 2023

Anda napisał(a)
U mnie grad z deszczem Byłam w pracy, a ogród jeszcze dość zaspany, czeka wraz ze mną na bardziej suchą pogodę

Oj
Mój ogród też czeka ,zaczęłam ciąć trawy, ale gdzie reszta

To czekamy żeby ogarnąć
Wiolka5_7 19:07, 25 lut 2023

Magleska napisał(a)
Wiola podziałałaś na całego pięknie przygotowane ,nic tylko sadzić
Brawo Ty podziwiam

u mnie nic ogrodowo -zimno, śnieg z deszczem ,pogoda do bani

No podziałałam ,nie liczyłam że będzie taka piękna słoneczna pogoda przez 80 % dnia

Robota podgoniona , muszę jeszcze wytyczyć rabaty i w tych miejscach ściągnąć siatkę i można już sadzić
eM musi jeszcze obrzeża obsadzić przy trawniku

Dzięki!
Popracujesz kiedy indziej Madzia, masz już dużo zrobione
Wiolka5_7 19:11, 25 lut 2023

Judith napisał(a)
Ja zero prac. Nieustająco czekam z pracami na wiosnę . W ogrodzie radosny bajzel .

Wiadomo jak pogoda nie współpracuje to pracę trzeba odłożyć w czasie

Od dziś przymrozki cały tydz, więc prace wstrzymane...
Czekamy zatem na ciepełko,bo ja na rabatach też mam nie pocięte jeszcze wszystko i nie posprzątane
anuska2507 19:22, 25 lut 2023

Wiola, chyba wysłałaś deszcz do Wrocławia ja chyba będę musiała łapać po jednej godzince po pracy, jeśli pogoda będzie dopisywać, bo ten weekend spisany na straty, w kolejny też nie popracuję w ogrodzie.
DariaB 20:15, 25 lut 2023

U mnie były przebłyski słońca i przycięłam jabłonki, graba i wyplewiłam wjazdową rabatę i ucieszyłam się bo wychodzą tulipany w miejscach w których nie pamiętam, że sadziłam No a Ty kochana odwaliłaś kawał roboty!
Iwona100 21:44, 25 lut 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak piękne

Kocimiętkę tnę po ziemi jak szałwię
Polecam Ci ją ja się nią zachwyciłam ,mam już na 3 rabatach

Fotka ze stycznia

Dziękuję . Mam zamiar kupić.
Przedstawiacie tu różne piękne rośliny i czasem trudno się zdecydować co wybrać. A wybór jest duży.

Jak tyle zrobiłaś ,to sobota faktycznie udana .