Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Pokaż wątki Pokaż posty

Małymi krokami-Ogród Wioli

Karolinka1988 20:27, 25 lip 2024

Dzięki za odpowiedź a docelową wysokość tej śś to jaka jest ? Myślisz że dała by radę przy domu od strony północno wschodniej i południowo wschodniej? Brzozy doorensbos też mi się mega podobają
Karolinka1988 20:28, 25 lip 2024

A co myślisz o grujeczniku japońskim ?
Karolinka1988 20:30, 25 lip 2024

Jeszcze jedno pytanie mam o te śliwę , czy ona daje pełny cień czy taki bardziej ażurowy jak brzozy? Bo nie wiem co pod nią by dało radę rosnąć
Wiolka5_7 21:50, 25 lip 2024

Karolinka1988 napisał(a)
Dzięki za odpowiedź a docelową wysokość tej śś to jaka jest ? Myślisz że dała by radę przy domu od strony północno wschodniej i południowo wschodniej? Brzozy doorensbos też mi się mega podobają

Piszą , że nawet do 10 m wys.
Ja mam w takim miejscu obie i świetnie rosną.

Wysokość w sumie podobna do Doorenbos.

Ja mam pod jedną seslerie jesienne + rdest himalajskie Blackfield + berberysy Bagatelle

A pod drugą hakonechloa macra + bodziszki Rozanne + cisy
Wiolka5_7 22:28, 25 lip 2024

Karolinka1988 napisał(a)
A co myślisz o grujeczniku japońskim ?

On raczej będzie jeszcze wyższy. Musi mieć wilgoć w nogach. Do tego często wiosenne przymrozki uszkadzają mu listki
Wiolka5_7 22:28, 25 lip 2024

Karolinka1988 napisał(a)
Jeszcze jedno pytanie mam o te śliwę , czy ona daje pełny cień czy taki bardziej ażurowy jak brzozy? Bo nie wiem co pod nią by dało radę rosnąć

Ona rzuca cień podobnie jak brzozy.
Karolinka1988 18:46, 29 lip 2024

Dzięki Wiola za wszystkie informacje a powiedz mi jak radzisz sobie z utrzymaniem porządku w kamieniach pod tą sliwa? Jej owoce są smaczne ? Robisz z nich jakieś przetwory ? Przepraszam ,że tak Cię bombarduje pytaniami ale planuje zakup tego drzewka przez internet bo u mnie okolicy nigdzie nie mogę go na żywo zobaczyć i tak się trochę obawiam czy aby to dobry wybór
Wiolka5_7 20:18, 29 lip 2024

Karolinka1988 napisał(a)
Dzięki Wiola za wszystkie informacje a powiedz mi jak radzisz sobie z utrzymaniem porządku w kamieniach pod tą sliwa? Jej owoce są smaczne ? Robisz z nich jakieś przetwory ? Przepraszam ,że tak Cię bombarduje pytaniami ale planuje zakup tego drzewka przez internet bo u mnie okolicy nigdzie nie mogę go na żywo zobaczyć i tak się trochę obawiam czy aby to dobry wybór

Nie ma sprawy

Porządek jest , bo ona wcale nie brudzi owocami. Bo albo ja je zerwę albo ptaki zjedzą albo niezerwane zaschną.
Liście zbieram odkurzaczem

Szczerze to świdośliwa to jest hit drzewko bardzo dużo projektantów je projektuje nie tylko w Polsce.
Jest efektowne , łatwe w uprawie i do tego pożyteczne

Ja je mrożę i dodaję potem do ciasta czy placuszków. Pewnie można robić i jakieś przetwory typu dżem.
Czytałam , że te owoce są o wiele zdrowsze niż borówka amerykańska
Ewa777 09:38, 30 lip 2024

Ja z owoców świdośliwy robię nalewkę. Jest pyszna
JoanNa 22:34, 30 lip 2024

Wiolu, jak dzieliłas seslerię żeby obsadzić nową rabatę, to przycinalaś ją?w sensie skracałaś? Bo ja nie skracałam i nie wiem czy powinnam je ciachnąć bo takie rozcapierzone leżą, tylko środek trzyma pion, mizeroty takie.