Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Pokaż wątki Pokaż posty

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 22:59, 30 lip 2024

Ewa777 napisał(a)
Ja z owoców świdośliwy robię nalewkę. Jest pyszna

O dobrze widzieć
Wiolka5_7 23:02, 30 lip 2024

JoanNa napisał(a)
Wiolu, jak dzieliłas seslerię żeby obsadzić nową rabatę, to przycinalaś ją?w sensie skracałaś? Bo ja nie skracałam i nie wiem czy powinnam je ciachnąć bo takie rozcapierzone leżą, tylko środek trzyma pion, mizeroty takie.

Najlepiej byłoby przyciąć , bo korzenie będą miały ciężko wykarmić górę. Do tego upały zapowiadają.

Ja dzieliłam swoje kilka dni temu i narazie nie przysychają ,więc nie przyciełam
A te co dzieliłam w maju ,niedawno przyciełam trochę ,bo miały przyschnięte końcówki
Margo2 23:04, 30 lip 2024

Pięknie.
Oglądam każdą rabatę i się zachwycam
Żywopłot żyleta. Ja nigdy takiego nie będe miała. Nie mam kiedy ciąć.
Powinnam teraz.
Czym tniecie?
JoanNa 23:10, 30 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Najlepiej byłoby przyciąć , bo korzenie będą miały ciężko wykarmić górę. Do tego upały zapowiadają.

Ja dzieliłam swoje kilka dni temu i narazie nie przysychają ,więc nie przyciełam
A te co dzieliłam w maju ,niedawno przyciełam trochę ,bo miały przyschnięte końcówki

Ok, czyli jutro fryzjer sesleriowy, bo moje właśnie takie niezbyt piękne się robią.
Rojodziejowa 23:43, 30 lip 2024

Wiola, Ty to jesteś kobieta rakieta. Rozanne wywalasz, u mnie dopiero zaczyna wyglądać

Pokazywałam mojemu, że można bez trawnika. Jeszcze nie wierzy haha

Myślę, jaką roślinę puścić na zbiornik na wodę… Miał to być bluszcz… myślisz, że da się go ogarnąć, czy zawsze franca się przedostanie tam, gdzie nie trzeba?
MartaCho 08:21, 31 lip 2024

JoanNa napisał(a)

Ok, czyli jutro fryzjer sesleriowy, bo moje właśnie takie niezbyt piękne się robią.

Polinka zawsze w połowie sezonu obcinała krótko seslerię, żeby potem do późnej jesieni ładnie się prezentowała, tylko nie pamiętam kiedy, czy w czerwcu, czy raczej we wrześniu?

Ja moją po dzieleniu i przesadzaniu nie przycinałam i żyje- to jest terminatorka- czy obetniesz, czy nie, to przeżyje, jak obetniesz, będzie zgrabniejsza
Patrycja_KG_Lu 10:19, 31 lip 2024

MartaCho napisał(a)

Polinka zawsze w połowie sezonu obcinała krótko seslerię, żeby potem do późnej jesieni ładnie się prezentowała, tylko nie pamiętam kiedy, czy w czerwcu, czy raczej we wrześniu?

Ja moją po dzieleniu i przesadzaniu nie przycinałam i żyje- to jest terminatorka- czy obetniesz, czy nie, to przeżyje, jak obetniesz, będzie zgrabniejsza

Proszę cytat z jej wątku poniżej. Tej wiosny pisała u siebie, że planuje powoli pozbywać się seslerii z ogrodu.

Polinka napisał(a)

Tak. Wycięłam ja do zera. Chociaż pomyliłam sie, nie wycinalam jej w lipcu, tylko w sierpniu

W styczniu była wycinanka po zimie.
Patrycja_KG_Lu 10:21, 31 lip 2024

Wiolu zamówiłam kilka miskantów i rozplenic online w pojemnikach 2-3 litrowych. Czy można je podzielić przed sadzeniem czy lepiej posadzić i dzielić jesienią lub nawet wiosną 2025?
Wiolka5_7 14:54, 31 lip 2024

Margo2 napisał(a)
Pięknie.
Oglądam każdą rabatę i się zachwycam
Żywopłot żyleta. Ja nigdy takiego nie będe miała. Nie mam kiedy ciąć.
Powinnam teraz.
Czym tniecie?

Dzięki Gosia za miłe słowa
Mój ogród przeszedł wiele zmian ,bo byłam zielona
Teraz już mi łatwiej się tworzy kolejne rabaty ,bo jestem trochę mądrzejsza i wiem co mi się podoba

Żywopłot jest cięty tylko raz w sezonie a i tak nie jest lekko.
Musi być idealnie przycięty ,bo tylko taki preferuję
Wiolka5_7 16:21, 31 lip 2024

JoanNa napisał(a)

Za bardzo grzeje ,więc nie dziwne. tnij!