Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 22:54, 24 lip 2024

JoanNa napisał(a)

Ale zgrabne kuleczki! Ja muszę właśnie podjechać w tym tygodniu do lokalnej szkółki po mini kulki cisowe na moją rondową rabatkę. Miałam chwilowe zapędy żeby może samej sprobować zwykłą sadzonkę zacząć formować na kulkę, ale chyba kiepski ze mnie fryzjer

Tak zgrabne
Lata praktyki czynią mistrza
Teraz cięcie idzie szybko i raczej równo

Asia te cisy co widzisz , zresztą wszystkie moje cisy sadziłam jako krzaczorki, kupione za 12-25 zł. Ja jestem cierpliwa ,więc sobie je formuję sama. Piękne już są wiadomo można kupić gotowe ,duże ale one sporo kosztują. Ja mam takich poduch cisowych 35 szt. więc sporo kasy zaoszczędziłam

A formowania nauczysz się kiedy będziesz cięła systematycznie. Ja też przecież nie umiałam ,a się sama nauczyłam na swoich roślinach.
Ja to sobie tłumaczę , cisy nie zęby...odrosną
Wiolka5_7 22:57, 24 lip 2024

Judith napisał(a)
Nie wiem, jaką magiczna masz ziemię, ale ZAWSZE ilekroć cokolwiek posadzisz, to rośnie w oczach! . Wiem, dobre przygotowanie ziemi. Ale niemal każda z nas to robi, a spektakularne sukcesy w tak krótkim czasie masz tylko Ty. Wzbogacanie bogatej ziemni tak się kończy .
A zatem raz jeszcze: jaką magiczną masz ziemię?

Judith ziemia u mnie wszędzie wzbogacana dobrociami. Bo wzięłam sobie nauki Danusi i Toszki do serca no i są efekty

A druga sprawa to podobno mam "rękę do roślin"
Ja kocham roślinki a one mnie
Wiolka5_7 23:01, 24 lip 2024

U mnie już od 2h pada , a teraz leje
Ale się cieszę, bo zrobiłam sobie małe tetrisy przed wieczorem
Deszcz mi poprawił humor, bo się naklnęłam przy tych tetrisach

Ja nie wiem ,tyle lat kopię a gdzie szpadla nie wbiję ,to ciągle gruzowisko w ziemi.
Dziś wpadłam na taki kawał , że mąż musiał mi pomagać.
Wrr!
Ps. Taką mam glebę Judith

Trzymam kciuki ,aby i u Was popadało
Komu potrzeba oczywiście ,bo niektórzy mają nadmiar deszczu
Marcin89 23:13, 24 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
U mnie już od 2h pada , a teraz leje
Ale się cieszę, bo zrobiłam sobie małe tetrisy przed wieczorem
Deszcz mi poprawił humor, bo się naklnęłam przy tych tetrisach

Ja nie wiem ,tyle lat kopię a gdzie szpadla nie wbiję ,to ciągle gruzowisko w ziemi.
Dziś wpadłam na taki kawał , że mąż musiał mi pomagać.
Wrr!
Ps. Taką mam glebę Judith

Trzymam kciuki ,aby i u Was popadało
Komu potrzeba oczywiście ,bo niektórzy mają nadmiar deszczu
Fajnie czytać, że pada spokojnie, bo taki deszcz jest lepszy. U mnie była krótka, intensywna ulewa - wszystko i tak podlane

Nie wiem, co przesadziłaś, bo przecież masz wszystko skończone hihi. A może jednak nigdy nie jest skończone?

Wiem, że jestem zapominalski, a potrzebuję wiedzy. Jak szerokie i wysokie są kocimiętki Cat's Pajamas i Cat's Meow? Któreś z nich masz pamiętam.

W necie są takie bzdury np. Cat's Meow wysokość 25 cm... A moje sadzonki mają spokojnie 40 cm
Judith 23:24, 24 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Judith ziemia u mnie wszędzie wzbogacana dobrociami. Bo wzięłam sobie nauki Danusi i Toszki do serca no i są efekty

A druga sprawa to podobno mam "rękę do roślin"
Ja kocham roślinki a one mnie

Wiola, piachu nie wzbogacisz tak, by mieć takie spektakularne efekty jak Ty. Musiałaś startować już z dobrą ziemią . Stąd moje pytanie - z jaką?
Wiolka5_7 06:01, 25 lip 2024

Marcin89 napisał(a)
Fajnie czytać, że pada spokojnie, bo taki deszcz jest lepszy. U mnie była krótka, intensywna ulewa - wszystko i tak podlane

Nie wiem, co przesadziłaś, bo przecież masz wszystko skończone hihi. A może jednak nigdy nie jest skończone?

Wiem, że jestem zapominalski, a potrzebuję wiedzy. Jak szerokie i wysokie są kocimiętki Cat's Pajamas i Cat's Meow? Któreś z nich masz pamiętam.

W necie są takie bzdury np. Cat's Meow wysokość 25 cm... A moje sadzonki mają spokojnie 40 cm

Spokojnie padało na początku ,potem lało. Ale bez burzy.
Jak zaczęło u mnie padać przed 21 to pada do tej pory
Dawno nie było takiego ciągłego deszczu.

Nigdy nie jest skończone
Podzieliłam sobie seslerie w jednym miejscu

Cat's pajamas ma u mnie ok. 20 cm. To miniaturka zobacz

Teraz tak przy drugim kwitnieniu

Wiolka5_7 06:13, 25 lip 2024

Judith napisał(a)

Wiola, piachu nie wzbogacisz tak, by mieć takie spektakularne efekty jak Ty. Musiałaś startować już z dobrą ziemią . Stąd moje pytanie - z jaką?

No żółtego piachu nie miałam to fakt
Normalna przepuszczalna jakby z rodzaju brunatna nie czarnoziem nie piach

Glinę mam natomiast na całym boku tam gdzie brzozy i graby.Ale ją rozluźniłam i rośnie wszystko bardzo dobrze

Gleba rodzima w całym ogrodzie dostała tony czarnoziemu, kompostu i piachu w przypadku gliny dodatkowo.

Zawsze będę twierdzić , że gleba to podstawa.
JoanNa 09:23, 25 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Tak zgrabne
Lata praktyki czynią mistrza
Teraz cięcie idzie szybko i raczej równo

Asia te cisy co widzisz , zresztą wszystkie moje cisy sadziłam jako krzaczorki, kupione za 12-25 zł. Ja jestem cierpliwa ,więc sobie je formuję sama. Piękne już są wiadomo można kupić gotowe ,duże ale one sporo kosztują. Ja mam takich poduch cisowych 35 szt. więc sporo kasy zaoszczędziłam

A formowania nauczysz się kiedy będziesz cięła systematycznie. Ja też przecież nie umiałam ,a się sama nauczyłam na swoich roślinach.
Ja to sobie tłumaczę , cisy nie zęby...odrosną

Hahaha, ale mnie rozbawiłaś tym podsumowaniem
No właśnie u mnie małe kulki 60zl/szt. Dlatego ja tylko na rondową rabatkę chciałam teraz kupić żeby już coś było widać-no i ona taka mocno widoczna będzie, to niech już coś ładnego tam rośnie. A na te pozostałe rabaty, które na razie tylko na papierze wytyczone, gdzie też chcę żeby coś zimozielonego się pojawiało to może właśnie spróbuję kulkowania i stożkowania.
mrokasia 09:41, 25 lip 2024

Ślicznie u Ciebie! Wjazdowa już teraz wygląda super. I chociaż lubiłam ten dywanowy trawnik to teraz też mi się podoba .

A co do ziemi - jako posiadaczka piachu zgadzam się z Judith - piach wszystko wchłonie i ... pozostanie piachem. Szczęściara z Ciebie, że wyjściowo miałaś niezłą ziemię a dobroci dodatkowo ją wzbogaciły.
Marcin89 10:29, 25 lip 2024

mrokasia napisał(a)
Ślicznie u Ciebie! Wjazdowa już teraz wygląda super. I chociaż lubiłam ten dywanowy trawnik to teraz też mi się podoba .

A co do ziemi - jako posiadaczka piachu zgadzam się z Judith - piach wszystko wchłonie i ... pozostanie piachem. Szczęściara z Ciebie, że wyjściowo miałaś niezłą ziemię a dobroci dodatkowo ją wzbogaciły.
Doskonale to rozumiem, bo mam piach. Rośliny jako tako rosną, wybieram te mało wymagające co do gleby. Ale wody brakuje cały czas - najbardziej widać to w warzywniku.

Wczoraj zauważyłem - hortensjom bukietowym pożółkły dolne liście. A Limelight zrzuciła mi dwie garści liści na ziemię - a przecież podlewam regularnie. Teraz mam wodę ze studni bez ograniczeń i naprawdę dużo podlewam.