Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Marcin89 10:44, 25 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Cat's pajamas ma u mnie ok. 20 cm. To miniaturka zobacz
Dziękuję Ci bardzo. Co do tej odmiany podają wysokość 35 cm, a szerokość 50 cm. A ta Cat's Meow zapewne ciut wyższa i szersza (to widać po nowych sadzonkach). Zaś te starsze reklamowane to mają liście jak macierzanka, a nie kocimiętka. Kto wie czy to nie pomylona odmiana (u mnie nawet porównanie wstawiłem).

Kombinuję na froncie, żeby mniejsze kocimiętki trafiły do węższych rabat, a większe na centralną, koło wyższych roślin, ale tak żeby też były widoczne
A te szerokości istotne, bo mam tendencję do zbyt gęstego sadzenia.

mrokasia 11:05, 25 lip 2024

Marcin89 napisał(a)

Wczoraj zauważyłem - hortensjom bukietowym pożółkły dolne liście. A Limelight zrzuciła mi dwie garści liści na ziemię - a przecież podlewam regularnie. Teraz mam wodę ze studni bez ograniczeń i naprawdę dużo podlewam.

Ja też po wczorajszym obchodzie mam doła - rośliny pożółkłe, podsuszone mimo, że podlewam sporo (też mam studnię, z wodociągu bym tak nie lała). Rozplenice na frontowej poprzetykane są żółtymi źdźbłami. Jednak co deszcz to deszcz.
Judith 13:48, 25 lip 2024

Wydaje mi się, że odwieczny dylemat co lepsze (gorsze): piach czy glina można uznać za rozstrzygnięty (szczególnie w obliczu panującej suszy) - lepsza jest glina, bo łatwiej zrobić z niej żyzną glebę .
Wiolu, zazdro materiału wyjściowego w postaci dobrej ziemi: ani przesadnie gliniastej ani piaszczystej .
Karolinka1988 15:49, 25 lip 2024

Cześć Wiola masz piękny ogród mogłabyś napisać jak sprawują się twoje swidosliwy? Czy jesteś z nich zadowolona ? Są bezproblemowe ?dają pełny cień czy ażurowy ?szukam drzew wielopiennych do ogrodu i pomyślałam o nich masz może jeszcze coś innego wielopiennego co mogłabyś polecić ?
Wiolka5_7 17:32, 25 lip 2024

JoanNa napisał(a)

Hahaha, ale mnie rozbawiłaś tym podsumowaniem
No właśnie u mnie małe kulki 60zl/szt. Dlatego ja tylko na rondową rabatkę chciałam teraz kupić żeby już coś było widać-no i ona taka mocno widoczna będzie, to niech już coś ładnego tam rośnie. A na te pozostałe rabaty, które na razie tylko na papierze wytyczone, gdzie też chcę żeby coś zimozielonego się pojawiało to może właśnie spróbuję kulkowania i stożkowania.

Nie no jak za tą kasę gotowe kulki to kupuj

Próbować warto , potem jaka satysfakcja
Wiolka5_7 17:37, 25 lip 2024

mrokasia napisał(a)
Ślicznie u Ciebie! Wjazdowa już teraz wygląda super. I chociaż lubiłam ten dywanowy trawnik to teraz też mi się podoba .

A co do ziemi - jako posiadaczka piachu zgadzam się z Judith - piach wszystko wchłonie i ... pozostanie piachem. Szczęściara z Ciebie, że wyjściowo miałaś niezłą ziemię a dobroci dodatkowo ją wzbogaciły.

Cieszę się Kasia , że Ci się podoba po zmianach mnie też
Dzięki!

U mojej mamy jest dosłownie żółty piach , więc wiem co to znaczy. Ile musi go wybrać i nawalić dobroci ,żeby coś rosło.
Zawsze mówi , że u mnie dobra ziemia ,bo wszystko lepiej rośnie.

Żeby tak idealnie nie było to na całej działce ,gdzie nie kopię to jest śmieciowisko- gruzowisko. Dużo roboty mnie kosztowało szykowanie gleby ,chociaż rodzima nie najgorsza
Wiolka5_7 17:41, 25 lip 2024

Marcin89 napisał(a)
Dziękuję Ci bardzo. Co do tej odmiany podają wysokość 35 cm, a szerokość 50 cm. A ta Cat's Meow zapewne ciut wyższa i szersza (to widać po nowych sadzonkach). Zaś te starsze reklamowane to mają liście jak macierzanka, a nie kocimiętka. Kto wie czy to nie pomylona odmiana (u mnie nawet porównanie wstawiłem).

Kombinuję na froncie, żeby mniejsze kocimiętki trafiły do węższych rabat, a większe na centralną, koło wyższych roślin, ale tak żeby też były widoczne
A te szerokości istotne, bo mam tendencję do zbyt gęstego sadzenia.

Zmierzyłam dokładnie.
Moja Cat' s pajamas ma 30 cm wys i ok.35-40 szer.
Wiolka5_7 17:41, 25 lip 2024

mrokasia napisał(a)

Ja też po wczorajszym obchodzie mam doła - rośliny pożółkłe, podsuszone mimo, że podlewam sporo (też mam studnię, z wodociągu bym tak nie lała). Rozplenice na frontowej poprzetykane są żółtymi źdźbłami. Jednak co deszcz to deszcz.

Niestety nic nie zastąpi deszczu
Wiolka5_7 17:43, 25 lip 2024

Judith napisał(a)
Wydaje mi się, że odwieczny dylemat co lepsze (gorsze): piach czy glina można uznać za rozstrzygnięty (szczególnie w obliczu panującej suszy) - lepsza jest glina, bo łatwiej zrobić z niej żyzną glebę .
Wiolu, zazdro materiału wyjściowego w postaci dobrej ziemi: ani przesadnie gliniastej ani piaszczystej .

Też uważam , że glina lepsza.

Wiolka5_7 17:50, 25 lip 2024

Karolinka1988 napisał(a)
Cześć Wiola masz piękny ogród mogłabyś napisać jak sprawują się twoje swidosliwy? Czy jesteś z nich zadowolona ? Są bezproblemowe ?dają pełny cień czy ażurowy ?szukam drzew wielopiennych do ogrodu i pomyślałam o nich masz może jeszcze coś innego wielopiennego co mogłabyś polecić ?

Cześć Karolinka!

Dzięki za miłe słowa

Tak jestem z nich zadowolona
Mam już 3 sztuki a w planie jeszcze 2 szt.

One są mało wymagające.
Nie podlewam ich dodatkowo.
Jedynie podkrzesywałam od dołu i wycinałam odrosty. No i zbieram owoce.

Wielopniową mam magnolię Susan. Ale ona aż tak szybko nie rośnie jak świdośliwa.

Mam też parocję perską, ale dosyć wolno rośnie.

Najszybciej świdośliwa z tych co mam.

Piękne są brzozy Doorenbosy wielopniowe.
Klon strzepiastokory
Klon Ginnala