Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 20:20, 03 mar 2019

Dorotko,do nowych tabliczek będzie nowy ziołownik ,tylko jeszcze myślę nad jego wyglądem.Część ziół miałam przy warzywniaku ,a cześć przy murku.Teraz chcę je wszystkie skumulować i jakoś ciekawie zaaranżować,ale jeszcze nie mam ostatecznego pomysłu .
anpi 21:04, 03 mar 2019

Bogusiu,ja też pozdrawiamU Ciebie niedzielne poszukiwania wiosny były?
sierotka 21:14, 03 mar 2019

Tak na dębowym Aniu
Jeszcze mało wiosny
anpi 21:39, 03 mar 2019

Gardener27 napisał(a)
Donice wyszły obłędne, tak coś czuję że będzie ich pewnie więcej

Szukałem donic z tulipanami, odgrzebałem zdjęcia z 15 lutego, nie jest źle. Teraz je musisz hartować, bez osłony ze styropianu temp. ochłodzi ich zapędy.

Przemku, cieszę się że pozytywnie oceniasz moje atrapy donicMyslę,że jeszcze jakieś powstaną.Myślałam o takich kwadratowych jak Twoje,ale nie wiem czy uda mi się powstrzymać się przed dodatkowymi dekoramibo ja lubię ozdóbki
Tak nie wstawiałam aktualnych zdjęć doniczkowych tulipanów.Dzięki za porady odnośnie tychże Stosuję się.
W tych małych doniczkach są cebulki ,które dostałam (starych odmian tulipanów).Ale były dość małe ,więc możliwe, że są to przybyszowe młode cebulki ,ciekawa jestem czy juz w tym roku zakwitną?A w długich doniczkach są kupne cebulki, na te bardziej liczę.Bo one są do własnoręcznie zrobionych donic
anpi 21:44, 03 mar 2019

paniprzyroda napisał(a)
Super donice i etykiety, a do blaszanych też się przymierzałam i podobnie jak u Ciebie czasu zawsze brak

Może teraz sie zmobilizujesz ?Albo rób takie etykiety jak moje,są szybkie
Donice to trochę dłuższy projekt...przynajmniej mi się zeszło...
anpi 21:45, 03 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)
Złota rączka jesteś!

anpi 18:31, 04 mar 2019

W końcu i ja doczekałam się pierwszego krokusika
Mam nadzieję ,że teraz do wiosny już z górki...!
Anitka 11:49, 05 mar 2019

anpi napisał(a)
Anitko jak tylko uda mi się dotrzeć na targi(a przebieram już nóżkami...)to i dla Ciebie przebiśniegi się znajdą
Świetnie byłoby Was poznać,bije od Was tyle pozytywnej energii...
To jak się spotkamy to jeszcze raz zrobisz te oczka kota ze Shreka?
Do tych moich donic-osłonek muszę poszukać jakieś zwykłe tzw. doniczki produkcyjne szer. 25x25cm i wysokości do 30cm.Akurat weszły by po dwie.( takie używane,w takich się czasami większe rośliny w szkółce kupuje) Gdybym miała ich więcej ,wtedy mogłabym wcześniej posadzić jeszcze bratki.BO już tulipany mam posadzone w takich podłużnych ,ale to nie był dobry pomysł( i jeszcze białe w dodatku ) ,bo za nimi zostaje pusta luka.A docelowo mają tam rosnąć Kanny,więc też muszę wcześniej wsadzić kłącza do doniczek żeby podpędzić.To same doniczki podrożą mi koszt tych osłonek,jeżeli trzeba by ich było -trzy zmiany

Dzięki wielkie
Naszą energie to czasem trudno opanować, mamy też takie niesamowite gaduły

Fajnie by było takie kwadratowe, zwykłe donice dostać a z takimi najtrudniej, z reguły są małe.
Ja nieraz do takich donic na balkonie używałam bardzo grubej, czarnej foli jako wkładu. Jak były drewniane lub wiklinowe to takerem je mocowałam na górze. Do tych to klejem na gorąco można by spróbować.

Tabliczki śliczne I widzę, że kolejne dzieło powstanie.

A i melduje, że kupiłam
anpi 14:06, 05 mar 2019

Anitko nie chcę sypać ziemi bezpośrednio do tych styropianowych osłonek .Po pierwsze one są klejone i nie wiem jakie wpływ miałaby rozpierająca ją ziemia podczas rozrostu kłączy Kanny.Bo plastikową donicę tak mi rozepchały ,że ledwo je potem z niej wyjęłam .Po drugie chcę zmieniać nasadzenia,więc łatwiej będzie wyjąć donicę z przekwitającymi tulipanami niech sobie gdzieś w kącie dalej budują cebulki a ja do osłonek wstawię podpędzone w donicach kanny.Po trzecie te styropianowe osłonki chcę zabierać na zimę na taras,więc puste lekkie a Z wysypywaniem ziemi więcej zachodu i moją się przy tym bardziej brudzić i niszczyć.Te ozdobne listwy łatwo się zaminają.
Ale już zamówiłam takie donice jak chciałam ,za ok 2 zł,więc będę mogła z łatwością wymieniać nasadzenia,mając kilka zmian donic

Dzięki za zakup
Anitka 14:31, 05 mar 2019

anpi napisał(a)
Anitko nie chcę sypać ziemi bezpośrednio do tych styropianowych osłonek .Po pierwsze one są klejone i nie wiem jakie wpływ miałaby rozpierająca ją ziemia podczas rozrostu kłączy Kanny.Bo plastikową donicę tak mi rozepchały ,że ledwo je potem z niej wyjęłam .Po drugie chcę zmieniać nasadzenia,więc łatwiej będzie wyjąć donicę z przekwitającymi tulipanami niech sobie gdzieś w kącie dalej budują cebulki a ja do osłonek wstawię podpędzone w donicach kanny.Po trzecie te styropianowe osłonki chcę zabierać na zimę na taras,więc puste lekkie a Z wysypywaniem ziemi więcej zachodu i moją się przy tym bardziej brudzić i niszczyć.Te ozdobne listwy łatwo się zaminają.
Ale już zamówiłam takie donice jak chciałam ,za ok 2 zł,więc będę mogła z łatwością wymieniać nasadzenia,mając kilka zmian donic

Dzięki za zakup

Wszystkie te argumenty przemawiają za tymi kwadratowymi doniczkami. Fajnie, że upolowałaś. A kanny będą zielone czy bordowe liście miały?