Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 23:12, 18 mar 2018

makadamia napisał(a)
Cześć Aniu - bój się, bo już jestem Wiesz, że gdzie nie pójdę, to robię mnóstwo zamieszania? Nie łudź się, że u Ciebie będzie inaczej.

No to mogę powtórzyć...ja wiedziałam,że tak będzie ...chcesz człowieku parę kwiatków dosadzić to ci chcą 20 letnie drzewa przesadzać...hahaha!!!
Dobra już pokornieję...
...i odpowiadam na pytania.Trochę zejdzie bo długo piszę,ale już zaczynam...tymczasem wstawię parę zdjęć:

Widok ze schodków tarasu:

tego sumaka za ławką już nie ma,został tylko ten poprawej,
górne zdj.aktualniejsze ale to bardziej przejżyste

widok z góry też od str.tarasu:

tu widać zejście z tarasu patrząc od studni i furtki:
anpi 00:25, 19 mar 2018

Asiu dziękuję Ci, że zechcesz poświęcić mi trochę swojego czasu ,jeżeli zechcesz...?Bo jak widzisz trudny ze mnie przypadek i pewnie nie będzie łatwo
Ale do rzeczy:
Bramą jeżdżą czasem duże samochody np. z drzewem na opał. wtedy jadą trochę przez trawę.Za bramą jest działka na której jest warzywniak, więc i kompostownik.

Furtką natomiast jeździmy(zielona linia) tam taczką i np. glebogryzarką bo wygodniej i bliżej niż bramą. Od furtki do bramy (w lewo)ciągnie się siatka którą będziemy wymieniać na płot drewniany, więc może d.narzędziowy pójdzie tam gdzie furtka ,a furtka już też drewniana może być przesunięta w lewo(pomarańcz.linia).

Krąg biesiadny najlepiej zrobić w sprawdzonym dotychczas używanym miejscu tak jak mniej więcej narysowałam na mapce na niebiesko a na zdj tam gdzie stoi zielony stół : ze wzgl. na cień i blisko zejścia z tarasu,który też jest"biesiadny"i pełni funkcję letniego pokoju,tak jak mniej więcej narysowałam na mapce na niebiesko a na zdj tam gdzie stoi zielony stół :

makadamia 08:20, 19 mar 2018

Aniu, tak to jest z szukaniem porad na forum. Ktoś zobaczy trzy zdjęcia i już myśli, że wszystkie rozumy pozjadał. Na forum wnętrzarskim, jak zapytałam się o obudowę kominka, to dostałam odpowiedź, żeby przenieść salon do innego pomieszczenia.

W sprawie świerków, to pokażę Ci swoje. Ze 30 lat mają.

Ten kwadrat dookoła świerka to konieczność. Wcale go nie planowałam. Mąż zaprotestował jednak przeciwko robieniu z działki patelni (i tak dużo powycinaliśmy) i zaordynował pozostawienie tego świerka. A że w promieniu 1,5 metra od niego rosnąć chce tylko bluszcz, to trzeba było coś wymyśleć

Tutaj z kolei mam trzy świerki od wschodniej granicy. Taka love-hate relationship. Z jednej strony - osłaniają nas od bloku, który nam parę lat temu wyrósł i od zimnych, wschodnich wiatrów; z drugiej - nic pod nimi nie chce rosnąć i to jest taki zaniedbany, nieuczęszczany, ciemny zakątek ogrodu. Zauważyłaś, że nad kominkiem gałęzie prawie się stykają? Jeszcze 8 lat temu, jak się tu wprowadzaliśmy, tam była ok. metrowej szerokości przerwa. A świerki - przypominam - mają 30 lat. Od pnia świerka do komina jest ok. 1,5 metra, a od jednego pnia do drugiego - ok. 2 - 2,5 metra. Domyślasz się zapewne, że kominek już od lat nie jest używany.
Tak to wygląda w zbliżeniu:

Także przemyśl te świerki jeszcze raz

Odnośnie placyku biesiadnego: myślę, żeby go ciut przesunąć albo w stronę rabatki, albo w stronę grilla (i wtedy je połączyć). W którą stronę byś wolała? Nie wiem, czy z grilla/wędzarni korzystacie "biesiadnie". Jeśli tak, to byłby sens placyk przesunąć tam.
Niedużo przesunąć - jakieś 1,5 - 2 metry. Żeby nadal był blisko tarasu, ale żeby nie stał tak w samym przejściu.

Czy będziecie planowali kiedyś robienie utwardzonych ścieżek np. do furtki i domku narzędziowego?
makadamia 08:46, 19 mar 2018

anpi napisał(a)

To zdjęcie idealnie pokazuje, jak dokładnie te świerki zasłaniają Ci cały widok z domu na ogród masz śliczne rabatki i ładny widok za ogrodzeniem - i zupełnie tego nie widać, bo świerki

Nie mówię już nawet, żeby wycinać wszystkie, ale te dwa w środku już by poprawiły znacząco sytuację. One i tak są ściśnięte przez te pozostałe i najgorzej wyglądają
makadamia 09:34, 19 mar 2018

Teraz trochę inspiracji (nie martw się, jakieś pomysły mi się klują, ale o tym później).

Z tego co piszesz i co widzę na zdjęciach, to najbliższy jest Ci styl english cottage garden. Jak wrzucić to hasło na pinteresta, to wychodzą takie obrazki:
https://pl.pinterest.com/pin/507147608025290018/
https://pl.pinterest.com/pin/371476669258385718/
https://pl.pinterest.com/pin/370843350559881900/
https://pl.pinterest.com/pin/23081016825174744/ - taka ścieżka widziałaby mi się za Twoimi drzwiami
https://pl.pinterest.com/pin/679480662503314471/ - altanka co prawda inna, ale w takim stylu bym ją zaaranżowała pod północnym ogrodzeniem
https://pl.pinterest.com/pin/328903579013001531/
https://pl.pinterest.com/pin/506162445599626422/

Styl angielski kojarzy mi się bardziej z liniami prostymi ale widać, że nie są one obowiązkowe więc uff. Co nie znaczy że z tymi falkami będzie łatwo
makadamia 10:50, 19 mar 2018

Po namyśle wyszedł mi taki plan:

Myślę, że nie wymaga wyjaśnień. Może tylko zaznaczę, że ta szara pofalowana linia, to ścieżka do furtki, która jest jednocześnie granicą rabaty (to jest rabata z południową wystawą, najlepsza na te róże, o których marzyłaś). Może być, ale niekoniecznie.

Obawiam się, że ten pomysł będzie trudny do strawienia (zwłaszcza dla eMa) a i tak się ograniczałam jak mogłam
Anda 16:16, 19 mar 2018

Aniu, przeczytałam co chcesz i obejrzałam fotki. Również jestem zdania, że świerków masz trochę za dużo, zwłaszcza, że ogród nie jest jakiś ogromny. Nr 3 zakreśliłam na czerwono. Bez tego drzewa możnaby zrobić ładny i trochę mniejszy okrąg pod pozostałymi świerkami, a z nim zrobiłam nerkę Niebieski okrąg to ten biesiadny, średnica 3m.
Zastosowałam się do Twojej prośby o wizję tych zaznaczonych rabatek, ale proponuję też zmiękczenie linii trawnika w rogu przy tujach, ś i S mogłyby ewentualnie zostać przesadzone na rabatę

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anpi 20:25, 19 mar 2018

Obrzeża 2 rabatek falistych i 1 kolistej wymurowane są z zaprawą cementową na danej głęboko w ziemię solidnej podsypce cementowej!I to niedawno bo w 2016r, więc nie ma mowy o ich rozbiórce!
Podoba mi się pomysł okrągłej rabaty ze świerkami-pomyślimy nad wycięciem np. dwóch z nich wcześniej,może środkowych ,jak podpowiada Makadamia i wpisać w ten okrąg okrągły placyk biesiadny?
anpi 21:58, 19 mar 2018

Makadamio ! Bardzo trafnie odczytałaś to co mnie kręci...) Już pierwsze inspiracje to są te, od których nie mogę oderwać oczu.Kilka z nich mam już wcześniej zaznaczonych ,ale wielu nie widziałam. Będę szła tym tropem...Już jestem pewna że uda nam się coś stworzyć...

Z grila i wędzarki korzystamy.Nie wiem tylko czy bliżej grilla będzie wystarczający cień, bo zawsze z tym stołem wędrujemy bardziej w prawoAle można przemyśleć taką opcję.

Świerk nr3 jest malutki ok 0,5m,można go ewakuować.

Pomyślimy nad dużymi świerkami.Te dwa (na czerwono na mapce są) mają ścięte czubki i są gęściejsze ogólnie ładniejsze.Ale może faktycznie pozbyć się w pierwszej kolejności tych środkowych? Ale na pewno nie wszystkich, bo RM mówi że cienia możemy nie doczekać...hahaha...)A te świerki naprawdę dają fajny chłodek w upalne dni.Żadna parasolka nie da rady ,a na wszystkie drzewa trzeba czekać!

Od południa od str. sąsiadów na razie nie planuję nasadzeń , czekamy na Ich ruch,może coś posadzą,w tym roku mają planować.Niedawno pozbyliśmy się właśnie świerków z tej granicy działki i teraz cieszymy się przestrzenią .A mamy dobre stosunki sąsiedzkie więc póki co może tak być.

Myślę ciągle o tych ścieżkach,szczególnie o takiej z drzwi ,tylko jak ją poprowadzić?Coś nabazgrałam co mi chodzi po głowiewyszedł mi chyba "układ rozrodczy" W każdym razie zielona linia to jakiś wąski ciąg nasadzeń jakby mini żywopłocik z roślin ...
anpi 22:31, 19 mar 2018

Ewo!Dzięki, że jesteś
S- to jest studnia i nie może być przesadzona na rabatkę
ś- można eksmitować!
Ale zmiękczenie lini trawnika mogę ewent. zrobić jakoś tak jak na mapce czerw.linia, bo niebieską gwiazdą zaznaczyłam wieloramienną rozkładaną suszarkę na pranie ,która ma tam swoją miejscówkę
połączenie tej okrągłej rabaty z tą przy murku w ten sposób zamknie przejście dla kosiarki ,która się nie mieści w przejściu miedzy istniejącymi rabatami(taki zonk!!!)
Spojrzyj też na moje wywody wyżej z mapką w odp. dla Makadamii.