Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 16:20, 16 mar 2018

Agania napisał(a)
Nie umiem projektować..chcę pomóc, ale uważaj mogę zaszkodzić

Linia i przesunięta altanko-pergola

Żeby to było takie proste...!!?Niestety linie pofalowane rabat muszą zostać bo są wymurowane z kostki granitowej przez nas w pocie czoła jeszcze przed ogrodowisko-znawstwemi pamiętam jak RM mówił:"ale wiesz że tego to rozkuwać nie będziemy...!!!", a ja:no wiem ,tak chcę i tak mi się podoba!!!"On nie chciał tych fal bo kosiarka na tych zakrętasach się nie wyginaale wiecie jak się baba uprze...i teraz mam jak chciałam
Ale nad takim przesunięciem altanki pomyślę.Tylko ta altanka ma chyba trochę za wąskie przejście na wygodne przejechanie taczką czy glebogryzarką do furtki. A teraz jest jeszcze pomysł, żeby przestawić narzędziowy d. w róg a furtkę zrobić bardziej w lewo ,bo teraz zmieniamy siatkę ogrodzeniową na płotekI wtedy z tym przejściem przez altankę byłby chyba jeszcze gorzej.:Ale b. się cieszę, że się zaangażowałaś, każdy pomysł na wagę złota bo otwiera mi furtki w głowie na jakieś pomysły
Anda 16:22, 16 mar 2018

Hej Aniu, a nie myślałaś żeby zmienić rabaty na półkoliste?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anpi 16:55, 16 mar 2018

Magleska napisał(a)
plan- już widzę jest ,ale nie wiem jak pomóc ,......ale może zawołaj najzdolniejsze dziewczyny z forum ......mi bardzo Ewa (Anda) pomogła ....Makademia też ma niesamowite pomysły i wiele innych dziewczyn ma zdolności w planowaniu

co ogólnie chcesz zmieniać ?
linie rabat ? ,czy nasadzenia ? ......bo mi się u Ciebie bardzo podoba .....

Chcę inaczej wytyczyć rabaty(te zaznaczone cienką linią) przy murku ,grillu i świerkach ,może jakoś połączyć je, wytyczając tylko ścieżki z trawy .Pod świerkami w cieniu chcę zrobić na stałe tzw. placyk biesiadny okrągły z kostki granitowej ok.3m.kw. pod stół. ma być on prawie na przeciwko zejścia z tarasu.(zaznaczę na niebiesko) Kostkę już mam i chłopaki jak tylko będzie na plusie chcą się brać za układanie -wtedy już nie przesunę o cm. placu, dlatego chcę coś na szybko sensownego zaplanować
Myślałam nad taką ścieżką (z trawy zwykłej) od drzwi ogr. i po obu jej stronach kwiaty,może jakieś miniaturowe róże okrywowe długo kwitnące z trawkami powiewającymi nad nimi, a może z samych traw np. molinia ,bo chyba na obwódki bukszpanowe to za mało miejsca?tylko ja na razie na trawkach mało się znam.

Nie napisałam, że na mapce 1cm(czyli 2krateczki)=1m w rzeczywistości.
anpi 16:57, 16 mar 2018

Ewuś dzięki za przybycie!Zerknij na to co teraz napisałam.
Anda 18:38, 16 mar 2018

Zajrze w weekend, bo dzis juz nie usiade do kompa
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agania 20:59, 16 mar 2018

anpi napisał(a)

Ale b. się cieszę, że się zaangażowałaś, każdy pomysł na wagę złota bo otwiera mi furtki w głowie na jakieś pomysły

Ha,ha...liczyłam na to pobudzenie wyobraźni u Ciebie...najważniejsze, że masz wykonawców na placyk w cieniu świerków...różyczki i trawy w pobliżu jak najbardziej pasują
Znasz szkółkę Hyży?
anpi 21:50, 16 mar 2018

Agania napisał(a)

Ha,ha...liczyłam na to pobudzenie wyobraźni u Ciebie...najważniejsze, że masz wykonawców na placyk w cieniu świerków...różyczki i trawy w pobliżu jak najbardziej pasują
Znasz szkółkę Hyży?

Kilka róż do altanki zamówiłam we Floribu...
Hyży...o! ...internetowo już tam byłam ale nie zaznaczyłam i zapomniałam o tej szkółce,dobrze że mi przypomniałaś ,widzę że mają Lupo,której poszukiwałam. W tamtym roku widziałam(mijałam jadąc samochodem) super zestawienie chyba tych różyczek z jakąś trawką posadzonych na rabatce wzdłuż ulicy w Lublinie -piękna jeszcze jesienią.Muszę podpytać lubelskich dziewczyn ,może mi dokładniej zidentyfikują-ciekawe czy oglądają miejskie rabatki?
AgataM 21:58, 16 mar 2018

Aniu, widzę że szykują się zmiany. Wykorzystaj w swoim tajemniczym ogrodzie cegłę taka jaka masz w bramie do ogrodu. Będzie ciekawy komplet. Takie jest moje zdanie, ale Ty możesz zrobić jak chcesz
Agania 22:20, 16 mar 2018

Z trawkami musisz się pomału zapoznawać

Różyczki...ja mam Tomelizę...wygląda identycznie jak Lupo...kwitnie jak oszalała przez cały ogrodowy sezon

Lubię też różyczki z odmian Lovely Fairy i Rokoko, a zamówiłam sobie odmianę "Satina" z tych mających kwiaty na całym krzewie i mającą mieć wys...tylko do 60cm
anpi 22:27, 16 mar 2018

AgataM napisał(a)
Aniu, widzę że szykują się zmiany. Wykorzystaj w swoim tajemniczym ogrodzie cegłę taka jaka masz w bramie do ogrodu. Będzie ciekawy komplet. Takie jest moje zdanie, ale Ty możesz zrobić jak chcesz

Chciałam z niej zrobić placyk bo jeszcze troszkę jej mam,ale ta moja cegła rozbiórkowa jest tak krucha,że po dwóch sezonach pewnie by się rozsypała. Na Ogrodowisku dziewczyny pokazywały co się z taką dzieje na ścieżkach.Rozważaliśmy też kupno nowej ale tzw.rustykalnej ale to dla nas za duży koszt
Może swoją cegłę jakoś inaczej wkomponuję-gdzieś gdzie będę ją mogła potem ewent. łatwiej zmienić.Teraz mam nią też otoczone rabatki przy murku ,też się zaczyna kruszyć...