Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

sylwia_slomc... 00:44, 30 kwi 2020

Aniu przytnij go do zdrowego i dokładnie obejrzyj przekrój, obym się myliła i to nie była werticilioza tylko susza, bo zimy w tym roku nie było, więc nie wymarzł
sierotka 07:01, 30 kwi 2020

anpi napisał(a)

Bogusiu, u mnie dalej są takie same te listki, żyją ale są takie pokarbowane. Ja swoich róż wcześniej nie nawoziłam i takie są. U wielu osób na Ogrodowisku też. To potwierdza ,że to wina nocnych przymrozków i słońca w dzień.

Możliwe ,ale powoli się rozwijają nawet są obfite , może będzie to jednak potem rok róż; ) natomiast po raz pierwszy obserwuję jak ptaszki wydziobują meszkę, cudny widok
Nowa12 08:58, 30 kwi 2020

anpi napisał(a)

Na razie chyba spróbuję go ściąć zostawiając te dwie gałązki z liśćmi.Może się z nich rozrośnie od nowa? Ale jeszcze czekam ,może któraś jeszcze się obudzi...?

Na pocieszenie ci powiem, że u mnie też w jednym klonie kilka gałęzi nie ruszyło i to takich dość grubych. Też jeszcze czekam bo na razie nie są uschnięte ale myślę, że jednak będą do wycięcia. Mnie się wydaje że susza robi takie straty ale też będę go obserwować pod kątem choroby. Na razie znalazłam przy nim mrowisko.
iwona_d 10:23, 30 kwi 2020

Szkoda tego klonika, był śliczny.
anpi 10:45, 30 kwi 2020

Klonik Beni Maiko, zakupiony w tamtym roku:

Ciemiernik od gogo w towarzystwie tulipanów Emperior:

Szałwie na razie w niezapominajkach:

anpi 10:58, 30 kwi 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu przytnij go do zdrowego i dokładnie obejrzyj przekrój, obym się myliła i to nie była werticilioza tylko susza, bo zimy w tym roku nie było, więc nie wymarzł

Czytałam u Ciebie i też pomyślałam o tej chorobie. Czy te kręgi, przebarwienia w drewnie są widoczne tylko w pniu, czy też w gałęziach, bo wycięłam grubszą i nic nie widać.
anpi 11:01, 30 kwi 2020

Nowa12 napisał(a)

Na pocieszenie ci powiem, że u mnie też w jednym klonie kilka gałęzi nie ruszyło i to takich dość grubych. Też jeszcze czekam bo na razie nie są uschnięte ale myślę, że jednak będą do wycięcia. Mnie się wydaje że susza robi takie straty ale też będę go obserwować pod kątem choroby. Na razie znalazłam przy nim mrowisko.

Niezbyt to pocieszające Miejmy tylko nadzieję ,że to przez suszę, a nie przez werticiliozę.
anpi 11:02, 30 kwi 2020

iwona_d napisał(a)
Szkoda tego klonika, był śliczny.

Szkoda
anpi 11:10, 30 kwi 2020

Sesleria Heuflera

I takie tam...
anpi 11:17, 30 kwi 2020

Wiosna na stole i w ogrodzie