Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 00:08, 01 lis 2024

Alija napisał(a)

Aniu, trawy pięknie się prezentują, pogoda też dopisuje, słoneczko dodatkowo podbija ich urodę. Te molinie wyglądają,
jak wielkie wachlarze albo fontanny, wspaniałe.

Uwielbiam wszystkie molinie, jesienią są niesamowite!
anpi 00:19, 01 lis 2024

Zana napisał(a)
Aniu, z przyjemnością przeszłam się po Twoim jesiennym ogrodzie

Bardzo mi miło!

anpi 00:28, 01 lis 2024

Rumianka napisał(a)
Nie lubiłam jesieni za jej kapryśne pogody...natomiast kocham jesień za te cudne przebarwienia...Twoja jesień jest cudowna, aż trudno oczy oderwać...chwilo trwaj...

Jesień w tym roku naprawdę piękna! Lubię swój ogród jesienią, choć jeszcze przewiduję jakieś zmiany. Ale to już w przyszłym sezonie

anpi 00:40, 01 lis 2024

Rumianka 11:00, 01 lis 2024

Jest wyjątkowo pięknie...
sylwia_slomc... 16:17, 01 lis 2024

Zastanawiam się kiedy Twój ogród zrobił się tak mocno trawiasty...zawsze to róże grały pierwsze skrzypce Molinia kwitnie Ci wachlarzem czy równomiernie dookoła?
Margo2 00:23, 02 lis 2024

Twój ogród prezentuje się świetnie o każdej porze roku.
Widać, że lubisz molinie, bo masz je w kilku miejscach

To miejsce mnie zauroczyło

anpi napisał(a)

ajka 19:50, 03 lis 2024

Dużo u ciebie traw, u mnie też całkiem sporo, ale molini jeszcze nie mam. Chyba zainspirowałas mnie by je posadzić u siebie. Mają piękny pokrój fontanny no i ten rudy kolor. Cudo !
anpi 00:48, 04 lis 2024

Rumianka napisał(a)
Jest wyjątkowo pięknie...

Jak miło!
Ale faktycznie w tym roku ogród wyzłocił się wyjątkowo( szczególnie rabaty na części warzywnej), innych kolorów też nie brakuje w kolejnych rabatach.

anpi 01:28, 04 lis 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zastanawiam się kiedy Twój ogród zrobił się tak mocno trawiasty...zawsze to róże grały pierwsze skrzypce Molinia kwitnie Ci wachlarzem czy równomiernie dookoła?

Sylwia, róże to moja miłość- ale taka bez wzajemności raczej! Trawy już bardziej ją odwzajemniają! Może nie szaleją tak jak np. u Madzi ale dają radę. Szczególnie o tej porze dają popis. Róże w pierwszym kwitnieniu jakoś jeszcze sobie radzą, gorzej w drugim, bo łąpią plamistość, mają coraz ciaśniej, coraz więcej cienia i z nawożeniem w sezonie tez czasami je zaniedbuję Mam też kilka róż, które nie powtarzają kwitnienia. Ale największy problem chyba tkwi w podłożu i ciasnocie na moich rabatach ( przez to też walka o wilgoć w podłożu, mimo nawadniania kropelkowego, które nie jest włączane systematycznie, bo woda potrzebna jest też tam gdzie go w ogóle nie ma i nie da się wszystkiego pogodzić odpowiednio)
Odkąd zachwyciły mnie trawy, to chciałabym je mieć we wszystkich odmianach! I upycham gdzie mogę Oczywiście testuję które najlepiej u mnie rosną. A nie wszystkie chcą, które bym chciała...np. Molinia variegata marnieje, stipy giną , czy palczatki, które w większości nie przetrwały pierwszej zimy, a np. owies wiecznie zielony coś mi nie zakwitł w ogóle... Ale wiele traw świetnie sobie radzi i zaczynają dominować w różnych miejscach
Molinie kwitną równomiernie dookoła, ale w niektórych miejscach wychylaja się bardziej w stronę słońca lub wolniejszej przestrzeni
Te w przedogródku prezentują się w pełnej krasie jak najbardziej w pionie, bo mają luz dookoła
A patrząc na nie na wprost ,czy z boku, z jakiejkolwiek strony widzi się wachlarz, choć kłosy rozchodzą się na wszystkie strony
Tu patrząc z brzegu rabaty na wprost:

Tu patrząc z boku rabaty :