Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 01:53, 04 lis 2024

ajka napisał(a)
Dużo u ciebie traw, u mnie też całkiem sporo, ale molini jeszcze nie mam. Chyba zainspirowałas mnie by je posadzić u siebie. Mają piękny pokrój fontanny no i ten rudy kolor. Cudo !

Molinie polecam jak najbardziej! Fontane, Transparent, Haidebraut, Haidezwerg...
LIDKA 08:18, 04 lis 2024

Ania masz pięknie i gęsto na rabatach. Obejrzałam ostatnie strony ale ponadrabiam bo ciekawie tu u Ciebie
Zana 09:38, 04 lis 2024

anpi napisał(a)

Jesień w tym roku naprawdę piękna! Lubię swój ogród jesienią, choć jeszcze przewiduję jakieś zmiany. Ale to już w przyszłym sezonie

Przeurocze
Złota Ci jesień w tym roku faktycznie nie poskąpiła, jest pięknie
Gosialuk 09:53, 04 lis 2024

Ania złociście na zdjęciach, choć teraz pogoda pewnie już gorsza i wiatr zrobił swoje.
Melduję, że trzy róże Super Exelsa posadziłam już u siebie. Teraz pozostaje czekać, by wyrosły takie piękne jak u ciebie.
anpi 00:41, 05 lis 2024

Margo2 napisał(a)
Twój ogród prezentuje się świetnie o każdej porze roku.
Widać, że lubisz molinie, bo masz je w kilku miejscach

To miejsce mnie zauroczyło

Tak, molinii mam sporo. W niewielkim ogrodzie jak mój nie przytłaczają, bo są transparentne. Ale mam też dużo miskantów. Większa ich część jest zamiast żywopłotu na granicy z sąsiedztwem Teraz już powiązane.

Makao 07:28, 05 lis 2024

Ja muszę więcej molinie posadzić. Świetnie radzą sobie w mojej przepuszczalnej glebie i nie łysieją od środka jak miskanty. Chyba najbardziej wymagające są rozplenice.
anpi 00:34, 06 lis 2024

LIDKA napisał(a)
Ania masz pięknie i gęsto na rabatach. Obejrzałam ostatnie strony ale ponadrabiam bo ciekawie tu u Ciebie

Aż za gęsto! Ale tak to jest jak się chce na małych rabatach pomieścić wszystkie chciejstwa Jedynie w przedogródku trochę luźniej, bo odmłodzona trochę rabata. Pożegnałam tu kule bukszpanowe, stare kosodrzewiny i płożące jałowce.
Zapraszam Cię do zaglądania, stron nie jest dużo, bo ja ciągle jakaś nieczasowa jestem.

Buczek jeszcze wczoraj w liściach...

anpi 00:48, 06 lis 2024

Zana napisał(a)

Przeurocze
Złota Ci jesień w tym roku faktycznie nie poskąpiła, jest pięknie

4 listopada czarował jeszcze kolorami liści berberysów, pęcherznic i róży rugosa Jam-a-Lucious

anpi 00:57, 06 lis 2024

anpi 01:29, 06 lis 2024

Gosialuk napisał(a)
Ania złociście na zdjęciach, choć teraz pogoda pewnie już gorsza i wiatr zrobił swoje.
Melduję, że trzy róże Super Exelsa posadziłam już u siebie. Teraz pozostaje czekać, by wyrosły takie piękne jak u ciebie.

Tak Gosiu, po nocnym przymrozku z poniedziałku na wtorek drzewa i krzewy rozebrały się z liści! U nas wiatru prawie nie ma. W dzień piękne słońce, więc na pogodę ogólnie nie można narzekać. Można działać w ogrodzie. Dziś posprzątałam większość donic z jednorocznymi i tymi słabo zimującymi roślinami. Do tunelu powędrowały donice z cyprysikami, anabelkami , hostami, kilka jeszcze jakichś nieposadzonych roślin z podziału swoich. Zadołowąłam tam też szałwie amistad i posadziłam czosnek zimowy. Do piwnicy zabrałam karpy dalii, które obsychały w tunelu i cebule wykopanych eukomisów. Posadziłam cebule hiacyntów, które doszły w poniedziałek. Zostawiłam kilka do lazanii doniczkowej z szafirkami, cebulicą i żonkilami- ma być biało niebieska kompozycja
Usunęłam zmrożone liście host z rabat przy murku i wokół betonowego stołu. Pograbiłam trochę liści i zaczęłam po trochu wycinać niektóre byliny, przycinać bluszcz Chederę , który rozpanoszył się na murku. I końca tej roboty nie widać jeszcze...!
Exelsa jak już się dobrze zakorzeni to potem szaleje, ja swoją powinnam jakoś okiełznać. Pędy innych ramblerów też mam do poprzypinania...