Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Alija 11:55, 06 lis 2024

anpi napisał(a)

Buczek pięknie się prezentuje, a właściwie pewnie prezentował, bo już po przymrozkach,
a co to za wysmukłe drzewko obok niego, śliczne?
Aniu, pięknie powiązałaś trawy, masz ich sporo.
anpi 15:22, 06 lis 2024

Alicjo, to smukłe drzewo to Grab Frans Fontaine. Jest taki szczupły ,bo jeszcze młody( u mnie drugi sezon) i tnę go od początku, bo chcę by był w określonych wymiarach!
Co do koloru, to nie mogłam się doczekać aż przebarwi się na taki cytrynowo żółty kolor jaki widziałam na fotkach u innych. Widzę go przez okno kuchenne, więc codziennie i o różnych porach dnia. Ale on cały czas zielono-pomarańczowy

Ale w poniedziałek poszłam robić zdjęcia ogrodu i myślę zrobię też tej rabaty z grabem i buczkiem...podeszłam od strony wschodniej by ująć razem oba drzewka i berberysy, patrzę na rabatę ( w stronę zachodnią) a grab żółciutki taki jak chciałam! Słońce go tak podświetliło! Może to była jakaś złota godzina! Nawet widać na tamtym zdjęciu taką łunę światła na trawniku
Teraz nie wiem czy on jeszcze ma szansę na taką żółć liści bardziej rzeczywistą? Czy ten efekt jest tylko za sprawą światła? Bo liście są raczej tego koloru jak na tym dzisiejszym zdjęciu
Buczek jak widać zrzucił większość liści, ale one nadal rudo brązowe.

Alija 17:31, 06 lis 2024

Aniu, czy to była "złota godzina" czy nie, ale zdjęcie wyszło świetne, piękne kolory. Przepiękny ten grab Frans F,
naprawdę żółciutki w odcieniu cytryny.
Urszulla 19:31, 07 lis 2024

Aniu, trawy przepiękne. Nie wiedziałam, że masz aż tak dużo miskantow. A molinie są zachwycającemam swoją -wielką, od Madzi - średnią a od Ciebie - niską. Mam nadzieję że przezimują. Bo molinie są wrażliwe u mnie z powodu mokrego podłoża. Te Twoje cudnie się przebarwiają.
basia3012 12:11, 11 lis 2024

Aniu, złociście u Ciebie. Też lubię taką jesień. Oby trwała jak najdłużej.
Patrycja_KG_Lu 08:05, 18 lis 2024

Czytałam, że z utęsknieniem czekasz na deszcz. U mnie w nocy trochę popadało. U Ciebie też? Zewnętrzne krany już pewnie masz zakręcone, a węże zwinięte?
Rumianka 15:22, 18 lis 2024

"Napasłam" oczy jesiennymi widoczkami i od razu mi lepiej... Twój ogród Aniu zachwyca o każdej porze roku i można w nim spacerować i spacerować albo zaszyć się w jakimś zakątku i napawać się jego urodą... Tyle ciekawych miejsc jest do oglądania a dla oczu prawdziwy raj...
anpi 18:00, 18 lis 2024

Alija napisał(a)
Aniu, czy to była "złota godzina" czy nie, ale zdjęcie wyszło świetne, piękne kolory. Przepiękny ten grab Frans F,
naprawdę żółciutki w odcieniu cytryny.

Dziękuję Alicjo!
Myślałam, że to już będą ostatnie jesienne zdjęcia tak kolorowe, ale dziś w południe jeszcze błysnęło słońce i znów troszkę poczarowało ogród, który już w większości bezlistny ostatnio wydawał się być bardziej rdzawy, a słońce jeszcze podbiło trochę kolorków Wprawdzie Frans już dziś nie gwiazdorzył żółcią, stracił sporo liści ale dzielnie się trzymają niektóre berberysy:

hortensja dębolistna:

i przed nią hakone się złoci
anpi 18:14, 18 lis 2024

Urszulla napisał(a)
Aniu, trawy przepiękne. Nie wiedziałam, że masz aż tak dużo miskantow. A molinie są zachwycającemam swoją -wielką, od Madzi - średnią a od Ciebie - niską. Mam nadzieję że przezimują. Bo molinie są wrażliwe u mnie z powodu mokrego podłoża. Te Twoje cudnie się przebarwiają.

Molinii do tej pory nie powiązałam, bo lubię te ich wachlarze i szkoda mi było, ale nie wiem czy nie będę żałować, bo dziś pogoda po południu się zmieniła i pada. Będę pewnie potem wiązać mokre
Oby u Ciebie dały radę rosnąć, bo naprawdę cieszą swoim widokiem

anpi 18:34, 18 lis 2024

basia3012 napisał(a)
Aniu, złociście u Ciebie. Też lubię taką jesień. Oby trwała jak najdłużej.

Prawie tydzień nie zaglądałam do ogródka i myślałam, że dziś już niewiele będzie do oglądania. Em dokończył grabienie i wywożenie na kompost większości liści, więc nie wiedziałam, co tam jeszcze zostało na drzewach i krzewach. Ale dzisiejsze przedpołudniowe słońce skusiło mnie do przebieżki po ogrodzie i okazało się że jeszcze na czymś da się oko zawiesić! Trawy i jakieś byliny...całkiem goło nie jest!

Wielosił:

Jakiś bodziszek:

Zimozieloną masę robią u mnie świerki, ich wielkość nie jest proporcjonalna do reszty ogrodu, ale ciągle spełniają rolę cienia w upalne lato.