Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 22:14, 16 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Będąc na brzegu rzeczywiście kałuża bardziej rzucała się w oczy. Ciemierniki od Zymona mają gęsto kwiat, taki mocny kolor świetny.

Ale na brzegu, była też bardziej na słońcu. A teraz pijące wodę owady mogą też pobyć w cieniu.
Ciemierniki uwielbiam. Kusiły mnie kolejne w Nałęczowie, cudem nie uległam. Ale trochę żałuję, że nie wzięłam takiego pełnego białego, bo takiego nie mam!
anpi 22:22, 16 mar 2025

antracyt napisał(a)

Przebiśniegi uwielbiają taką ściółkę, w końcu to rośliny dolnego piętra lasów liściastych. Ja bym te liście zostawiłam. Jak Cię drażnią możesz je ewentualnie ręcznie rozkruszyć, nie będą się tak w oczy rzucać.
Super jest ta kompozycja

Tak bardzo mnie nie drażnią. Dopóki nie wywiewa ich z rabaty to niech sobie będą, myślę, że szybko się rozłożą. Gorsze są dębowe. Tych trochę zostawiłam w rabacie z hortensjami, pomyślałam, że dawka zakwaszenia im się przyda. Ale je ciągle wywiewa na trawnik i nawet dalej na inne rabaty. Chyba położę na nie kartony i przysypię korą.
anpi 22:27, 16 mar 2025

Ulina napisał(a)

U mnie też wiosenne cebule przebijają się przez ściółkę uwielbiam ściółkę brązową, potem można sypnąć na to skoszoną trawę. Ja już nie sprzątam rabat na tip top, priorytetem jest u mnie podłoże, bo przychodzą ulewy, potem upały i myślę, że taka Ściółka jest ochroną dla roślin. Z latami zmieniły mi się ogrodowe przekonania, się starzeję

Taka ściółka jest naturalna i darmowa, kora jest tak droga, że nie sposób ciągle nią ściółkować
anpi 22:32, 16 mar 2025

Basieksp napisał(a)
Też bardzo mi się podoba ta dekoracja z przebiśniegami

anpi 22:39, 16 mar 2025

nicol21 napisał(a)
Zacne krzaki ciemierników jak i przebiśniegów!

Faza zakrzaczania trwa!
anpi 22:44, 16 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Ale fajnie . Spotkania, zakupy .
Kalina śliczna. Moja w tym roku zaszczyciła mnie 5 kwiatkami na krzyż.

Kalina coś się zbuntowała w tym sezonie! Czy taka mała jeszcze?

Kasiu sama wiesz jak zakupy ogrodnicze cieszą, a jeszcze w doborowym towarzystwie!
MagdaLenka 22:45, 16 mar 2025

anpi napisał(a)

Ale trochę żałuję, że nie wzięłam takiego pełnego białego, bo takiego nie mam!

Aniu, jak chcesz, to mogę Ci go kupić i podrzucić do Przemka.
anpi 22:47, 16 mar 2025

Wczorajszy śnieg trochę zaskoczył ! A dziś słoneczko i już po nim. Krokusom nie zaszkodził, choć wczoraj nie było ich widać spod niego.

nicol21 22:50, 16 mar 2025

Zimno, śniegowo ale i słonecznie. Wolę tak niż szaro, buro i ponuro... Piękne słoneczka na rabacie!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
anpi 22:53, 16 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)

Aniu, jak chcesz, to mogę Ci go kupić i podrzucić do Przemka.

No kusisz! Jak byś była przy okazji i by był to proszę! Ale nie chciałabym Cię specjalnie fatygować