Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Patrycja_KG_Lu 08:13, 10 mar 2025

Będąc na brzegu rzeczywiście kałuża bardziej rzucała się w oczy. Ciemierniki od Zymona mają gęsto kwiat, taki mocny kolor świetny.
antracyt 08:40, 10 mar 2025

anpi napisał(a)

To ciemiernik Ice Roses Red. Faktycznie z tych wcześniejszych.
Piękna pogoda zdopingowała do pracy w ogrodzie.Też już przycięłam róże, bo mam dużo cebulowych, które już wyłażą na potęgę z ziemi i potem nie ma gdzie nogi postawić by podejść do róż. Poza tym one już mają duże pąki, więc czas!
Przebiśniegi fajnie już widać w ogrodzie, ładnie się rozrastają kępki!

Tu przy murku przebiły się przez grubą warstwę liści klonowych. Fotka jeszcze przed sprzątaniem tej części. Ale w sobotę udało mi się ogarnąć już okolicę murku. Zastanawiałam się czy nie zebrać trochę tych klonowych liści z rabaty. Ale są bardzo kruche, to może szybko rozłożą się i zmienią w próchnicę. Tam i tak potem liście ciemierników i host wszystko przykryją.

Przebiśniegi uwielbiają taką ściółkę, w końcu to rośliny dolnego piętra lasów liściastych. Ja bym te liście zostawiłam. Jak Cię drażnią możesz je ewentualnie ręcznie rozkruszyć, nie będą się tak w oczy rzucać.
Super jest ta kompozycja
Ulina 12:47, 10 mar 2025

anpi napisał(a)

To ciemiernik Ice Roses Red. Faktycznie z tych wcześniejszych.
Piękna pogoda zdopingowała do pracy w ogrodzie.Też już przycięłam róże, bo mam dużo cebulowych, które już wyłażą na potęgę z ziemi i potem nie ma gdzie nogi postawić by podejść do róż. Poza tym one już mają duże pąki, więc czas!
Przebiśniegi fajnie już widać w ogrodzie, ładnie się rozrastają kępki!

Tu przy murku przebiły się przez grubą warstwę liści klonowych. Fotka jeszcze przed sprzątaniem tej części. Ale w sobotę udało mi się ogarnąć już okolicę murku. Zastanawiałam się czy nie zebrać trochę tych klonowych liści z rabaty. Ale są bardzo kruche, to może szybko rozłożą się i zmienią w próchnicę. Tam i tak potem liście ciemierników i host wszystko przykryją.

U mnie też wiosenne cebule przebijają się przez ściółkę uwielbiam ściółkę brązową, potem można sypnąć na to skoszoną trawę. Ja już nie sprzątam rabat na tip top, priorytetem jest u mnie podłoże, bo przychodzą ulewy, potem upały i myślę, że taka Ściółka jest ochroną dla roślin. Z latami zmieniły mi się ogrodowe przekonania, się starzeję
Basieksp 21:14, 10 mar 2025

Też bardzo mi się podoba ta dekoracja z przebiśniegami
nicol21 22:25, 10 mar 2025

Zacne krzaki ciemierników jak i przebiśniegów!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
anpi 21:40, 16 mar 2025

U nas sezon spotkaniowy już trwa prawie bez przerwy!. Czy grudzień, czy luty, nie ważne czy śnieg, czy deszcz, czy upał! Teraz kolejne spotkanie odbyło się w marcu! Zawsze mamy o czym pogadać, czymś się powymieniać, obdarować i pośmiać, czasem do rozpuku A jak trzeba to pocieszyć, czy w czymś wspomóc!
Wspólne wyprawy do szkółek też
są ciekawsze, choć bardziej zgubne!
Wczoraj oglądałyśmy ogród Magdalenki, wprawdzie cały w śniegu, ale od czego jest wyobraźnia. Pogoda chciała nam pokrzyżować plany, ale jej się nie udało i szkółkę w Nałęczowie też odwiedziłyśmy!
Skusiłam się na kalinę bodnandską, silenę rollies favorite, pełne prymulki w różnych kolorach i bratki.
Wczorajsza aura, na szczęście już nieaktualna

anpi 21:45, 16 mar 2025

anpi 21:48, 16 mar 2025

mrokasia 21:53, 16 mar 2025

Ale fajnie . Spotkania, zakupy .
Kalina śliczna. Moja w tym roku zaszczyciła mnie 5 kwiatkami na krzyż.
anpi 22:06, 16 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Ślicznie wiosna się u Ciebie melduje.

Jak jest gęsto na rabatach to nie ma pielenia w sezonie.
Mam jedną taką na razie. Zabuszoną

Klimat ogrodu z murkiem nie do podrobienia kocham cegły.

Dzięki Lidka
U mnie wszędzie gęsto. Tylko wiosną przez chwilę wydaje się być luźniej.