Ania ten powojnik to Etoile Violette. Zdaje się, że właśnie widziałam go u Ciebie. Muszę mu znaleść inną miejscówkę. Na tej pergoli ma dużo miejsca, ale tam rosną róże i zabiera całe światło i miejsce. Żółta róża to Pilgrim. Idę do Ciebie wyczaić gdzie masz posadzonego clematisa.
Tak mój ogród jest nietypowy. Mało w nim drzew i nie ma tzw ramy. Ja stawiam na kwiaty, bzyki i motyle i do tego potrzebuję dużo słońca. Od początku zakładałam, że na sąsiednich działkach powstaną ogrody i ich drzewa będą moim tłem. Ale do tej pory jestem otoczona pustymi polami i tylko walczę z chwastami. Teraz buduje się nowy dom, ale kiedy powstanie ogród i jaki to nie wiem. Ja chciałabym dokupić jeszcze jedną działkę i powiększyć ogród. Wtedy posadziłabym więcej drzew. W tej chwili największą część zajmuje trawnik, ale jego nie chciałabym ruszać. Na sadzenie nowych rzeczy nie mam już miejsca.
Działka nie jest taka duża. 2300m2 a niej dom. Do tego dochodzi szopa -hangar, który też zajmuje trochę miejsca. Trawnik zajmuje ok. 800m, więc na rabaty dużo nie zostaje.
To Pilgrim.
Zależy jak na to patrzysz. U mnie więcej zajmuje sama trawa. Na razie trawnika nie chcę ruszać. Trochę go podgryzam od strony rabat i domu, ale środek wolałabym na razie zostawić pusty. Daje mi to poczucie przestrzeni a poza tym mamy kosiarkę samojezdną i robienie rabat w środku trawnika bardzo utrudniłoby jej pracę. Za dużo zachodu.
Powoli zaczynają kwitnąć liliowce.
Moje osteospermum Akila z nasion wyglądają zupełnie jak te kupne. Bez skarlania, bez uszczykiwania. Bardzo łatwa uprawa.