Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 09:01, 09 maj 2021

gogo napisał(a)
U mnie kosiarka elektryczna, a trawa ciągle mokra
Dobrze, że trawnika mało

Ja mam mocną kosiarkę spalinową, brat ma dużą profesjonalną kosę spalinową którą koszę trawę na siano. Elektryczna u mnie nie zdała by egzaminu. Mokrej trawy nie koszę kosiarką. Czekam na wyschnięcie.
Waclaw 09:09, 09 maj 2021

Kasiolaaa napisał(a)
ja juz tez kosilam trawke w tym sezonienawet dwa razy mialsm po zimie ubytki w trawie

A skąd ubytki Kasiu?
Mam taki jeden kawałek trawnika (przed oknem) na którym rosną mi w trawie chwasty. Co roku obiecuję sobie, że się ich pozbędę aby mieć jednolity trawnik. Najpierw wycinałem ręcznie. Przegrałem tę walkę.
Boję się zastosować chemię bo w pobliżu rabata kwiatowa i obawiam się o kwiaty. Będę jednak musiał podjąć próbę ( zasłonię kwiaty) bo chwastów przybywa. Piękny, jednolity, równiutko skoszony trawnik mnie urzeka.
Pozdrawiam
Anda 12:22, 09 maj 2021

Mam kosiarkę akumulatorową. Na moj kawałek trawnika wystarcza w zupełności i nie muszę się męczyć z kablem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
gogo 12:42, 09 maj 2021

Wacku, na moje "areały" nie warto kupować spalinowej, zresztą nie potrafię jej odpalić.
Mój trawnik to też chwasty, nie używam chemii przez jeże i tak zostaje.
Ewo, fakt, z kablem to problem, jak posiadana kosiarka padnie, kupię akumulatorową
Waclaw 19:05, 09 maj 2021

Anda napisał(a)
Mam kosiarkę akumulatorową. Na moj kawałek trawnika wystarcza w zupełności i nie muszę się męczyć z kablem

akumulatorowa eliminuje kłopot z kablem. Obie, i akumulatorowa i elektryczna maja zastosowanie do małych trawników. Ja mam "hektary" do koszenia
Waclaw 19:06, 09 maj 2021

gogo napisał(a)
Wacku, na moje "areały" nie warto kupować spalinowej, zresztą nie potrafię jej odpalić.
Mój trawnik to też chwasty, nie używam chemii przez jeże i tak zostaje.
Ewo, fakt, z kablem to problem, jak posiadana kosiarka padnie, kupię akumulatorową

Ja chce jednak coś zastosować na te chwasty
Waclaw 19:16, 09 maj 2021

Byłem dzisiaj w Wojsławicach.
Pojechałem oglądać magnolie.
Było wyjątkowo dużo zwiedzających którzy kojarzyli mi się z pszczołami. Sparafrazuję fragment poezji który mi się skojarzył. Lud "gospodarny snuł się wokoło ruchawy i czarny". Czarny nie był ale jak pszczoły na kwitnącym drzewie snuliśmy się po całym parku szemrząc jak pszczoły.
Rośliny w arboretum właściwie startują.
przy wejsciu witają kosze kwiatów

Waclaw 19:20, 09 maj 2021

dalej, pod górkę znajomy klomb. Dzisiaj wyglądał tak
Rozpoczynają kwitnąć rodki
Waclaw 19:25, 09 maj 2021

dalej pomiędzy stawami zawsze zwracam uwagę na kamienne donice

Skarpa czymś obsadzona. Rośliny przycięte. Już wkrótce będzie wyglądała oszałamiająco
Waclaw 19:31, 09 maj 2021

pierwsza magnolia

Później kaczeńce. Czyż w takiej masie nie wyglądają zachwycająco?

W takich miejscach zaskakują mnie rozmiary roślin. Są co najmniej trzykrotnie większe niż moje. Jak oni to robią? Tu pierwiosnki.

Obok kaczeńców w podmokłym terenie rosły kępy tulejników amerykańskich

Wygladają bardzo egzotycznie.