Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miniaturowy ogródek

Miniaturowy ogródek

Pszczelarnia 15:11, 20 sie 2012

Głowy, to bardzo dobry zakup. A Laura w ogrodzie u Szmitów czuje się znakomicie.
kasik778 19:43, 20 sie 2012

GabiK napisał(a)
Zdjęcia od Szmitów są w dużej ilości w wątku spotkaniowym jak zwykle.

Tutaj wrzucę tylko Laurkę:

przywitam się, bo zaglądałam już i zabrakło czasu na wpisy, więc nadrabiam

Śliczna Laura, widziałam juz was na wielu zdjęciach ze spotkań

to teraz ogródek śliczny, choć niewielki to bardzo fajnie go urządziłaś
pozdrawiam
Milka 13:52, 21 sie 2012

Ta sesja Laurki, cudowna! ale i wasze dziecko wyjątkowe
Ozz 12:12, 23 sie 2012

Na początku - przemiana ogrodu super! Szkoda, że tak późno znalazłam te Wasze donice, bo niedawno akurat jedne obsadzałam - nie pomyślałam jednak np. o gumie w płynie

A wtrącę swoje trzy grosze do wątku o wycince i formowaniu drzew. Jak zaczniesz przycinać po obwodzie np. 10 letnie thuje nikt na to zwracać uwagi nie będzie (a 10 letnie thuje to już zazwyczaj ,,byki", więc zazwyczaj zaczyna się cięcie wcześniej - wtedy też drzewo lepiej regeneruje). To samo jeśli delikatnie będziesz je podkrzesywać lub usuwać suche gałęzie - to wszystko podpada pod termin ,,pielęgnacja".

Przepis tyczy się faktu wycinki np. grubych konarów (tzw. ,,amputacja), którą niestety często się jeszcze ,,popełnia", albo faktu, że np. proboszcz posanowił sobie nagle zacząć ,,formować" 50-letnie rozrośnięte lipy ogławiając je niemiłosiernie.

Jak ktoś postanowi przyciąć po obwodzie, nawet stary bukszpan, to krzywdy mu i tak nie robi, bo ścina cienkie gałęzie, więc nie podpada pod przepis. Jak ktoś formuje niezgrabnego jałowca w bonsai - też właściwie można to podciągnąć pod pielęgnację, gdyż wycina się gałęzie słabe, suche lub rosnące do środka krzewu.

Poza tym ,,podkrzesywanie" też usuwa w większości suche gałęzie i nie zaburza (jeśli jest niskie) typowego pokroju rośliny. Co innego jak ktoś uciacha 7 metrowego świerka w połowie - wtedy drzewo jest zniszczone i właściwie lepiej by go było od razu wyciąć, bo jak przeżyje nie odzyska nigdy swojego pokroju i z czasem zacznie zagrażać otoczeniu swoją niestabilną konstrukcją.... uff... tyle produkowania się

Czas na powtórzenie podziwów - PIĘKNIE masz! a donice z różowym rancikiem BOSKIE!
bociek 21:07, 23 sie 2012

Tars obledny Bez dwoch zdan, z charakterem

A rosliny rozrosly sie jak szalone. Jest cudownie. Skrzynia z rancikiem wymiata. Bosko.

Szkoda klosowki, ja ze swojej jestem zadowolona, ale chyba jestem jedna z niewielu. Klosowke trzeba ciac, zeby nie robila sie brzydka. Co posadzilas w jej miejsce???

Ostnice szaleja, sa wybitne Podobnie jak zurawki. W ogole, cud, miod i orzeszki w czekoladzie

Ucalowania dla malego Elfika, polaskocz ja ode mnie

Usciski
popcorn 21:10, 23 sie 2012

Ehh pięknie!!!
Bogdzia 21:16, 23 sie 2012

Cud , miód i orzeszki w czekoladzie jak pisze Bociek. O Laurce juz nic nie powiem bo od dawna sie nią zachwycam . Super dziewczynka.Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie .
waska 22:05, 23 sie 2012

W życiu nie będę mieć takiego cudnego miejsca
Pszczelarnia 23:42, 23 sie 2012

Jak jestem w tym ogródku, to zawsze zwracam uwagę na kolory, są niesamowite.
Enya73 09:21, 24 sie 2012

A gdzie się GabiK podziała?