Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miniaturowy ogródek

Miniaturowy ogródek

marzena 17:44, 20 paź 2011

Gabi, bardzo miło u Ciebie podoba mi się !
shrekol 17:59, 20 paź 2011

Gabik widzę, że ogród dobrze sam sobie poradził, paprocie ładne nawet mróz ich nie uszkodził, no i w końcu pokazałaś jak woda leci fajnie to wygląda i jak tojeść się rozrośnie....... a wiąz jak już wcześniej rozmawialiśmy rewelacyjny
hania 18:09, 20 paź 2011

zajrzałam do Ciebie spodobało mi się Twoje ciurkadełko,a kamyczki wyglądają jak znad morza
GabiK 09:39, 21 paź 2011

Witam wszystkie nowe odwiedzające.

Już mam pomysły na wiosenne zmiany, miałam na nie ochotę nawet we wrześniu, ale obiecałam M, że czekamy do wiosny. Nie wiadomo, co na tej glinie przeżyje, nie chcemy ogromnych strat. Jak rośliny sobie poradzą, to będziemy dosadzać i zmieniać, jak dużo wypadnie, to trzeba będzie ziemię ulepszyć.

Przemku, te zdjęcia jeszcze z przed wyjazdu. Nie zdążyłam ich zostawić wcześniej. Trochę nowych zrobiłam wczoraj i w weekend porobię.
Jak wróciłam to ogród wyglądał pięknie - hortensja przy tarasie krwistoczerwona, funkie piękne, paprocie też. Niestety przymrozki w tym tygodniu zmieniły obraz. Funkie oklapły, hortensja zbrązowiała, paprocie też. Zima tuż tuż.

Jak to jest z obcinaniem hortensji - bukietowe mogą zostać z kwiatami na zimę, a ogrodowe nie. Dlatego, że kwitną na zeszłorocznych i coś jeszcze w tym roku na tych pędach po kwiatach będą robić?
popcorn 12:41, 21 paź 2011

Ale fajnie u Ciebie A sen z mozgą w roli głównej - wymiata
pozdrawiam!
Karolina
Sebek 20:50, 21 paź 2011

Hortensje ogrodowe też możesz zostawić z kwiatami - ale musisz je okryć szczelnie, więc kwiaty nie będą widoczne. Dla nich gorszy jest majowy przymrozek niż mróz w zimie.
Kaisia 21:17, 21 paź 2011

Widzę Gabrysiu, że wszystko pięknie rośnie, ale zazdroszczę takich wakacji o tej porze roku fajny pomysł.
GabiK 00:00, 22 paź 2011

Kasiu, tak się staramy robić co roku - póki córka nie chodzi do szkoły to wakacje październiku, na przedłużenie sezonu, lub wczesną wiosną, żeby ocieplić się na przedwiośniu.

Odpowiadając na wcześniejsze pytania:
- Montewerde - kupiłam po 1 żurawce, bo się nie mogłam zdecydować. I dla eksperymentu, żeby sprawdzić jak która sobie radzi w moich warunkach. I dla różnorodności.

Ewo Pszczelarnio - dzięki za odwiedziny. Jeśli chodzi o ziemię, to właśnie się boję, że za mało jest wymieniona tam, gdzie nie sami sadziliśmy. Parę roślin pało, bo im się doniczki w tej glinie porobiły.
Na sadzenie tych żurawek poszło 6 worków 80 litrowych. Pod hortensje po worku. A ludzie zakładający nam ogródek tylko symbolicznie dodawali ziemi, prawie nic poza bryłę.
GabiK 00:06, 22 paź 2011

Moja strefa cienia - tak jak pada cień od płotu jest zacienione praktycznie cały czas, aż do wysokości latarni. Gdzie by słońce nie było, cień tam jest.

Moje kuliste nabytki z daleka:

GabiK 00:20, 22 paź 2011

Podoba mi się ta kępa drzew w oddali, tylko od nas ją tak widać, wszyscy sąsiedzi mają widok na łyse pole.