Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miniaturowy ogródek

Miniaturowy ogródek

Pszczelarnia 22:17, 23 lis 2011

Gabiku, uważaj na nawłoć. Gatunek inwazyjny, bardzo. To jest nawłoć kanadyjska. Anglicy mają nawłoć już ogrodową ponoć niższą i nie tak ekspansywną. Pachnie pięknie, oblepiona przez pszczoły w wazonie długo stoi ale uwaga .... .
GabiK 22:23, 23 lis 2011

Wiem Ewo, że może być niebezpieczna. Nie chcę mieć wszystkiego w nawłoci. Dlatego kombinuję, bo goły pas, na którym panoszą się małe chwaściki też mi się nie podoba.

Hmm, bukowa kostka, brzmi świetnie. Widziałam dyskusję o żywopłotach bukowych/grabowych, chyba na wątku wersja mini,mini. Tylko ja to ciąć? Z zewnątrz OK, a od środka? Po płocie?

Ewo za płotem nie buraki, tylko kapusta. Nie wiadomo co za rok, w zeszłym były ziemniaki.

A skąd takie karbowane buraki wziąć? W ogrodniczych sprzedają? I się jej sieje z nasion, czy gotowe kupuje? I kiedy?
Pszczelarnia 22:28, 23 lis 2011

Szczelną zasłonę da Ci zimozielona roślina. No i te buraki sadzi się późno, więc nie od razu je widać. I zawsze będzie jakaś praca przy zasłonce. Może nawłoć, miskanty, sadźce purpurowe? To będzie kolorystycznie OK do Twego ogrodu i naturalnie do buraków. Wysokie.
A ziemia dla tego zestawienia u Ciebie znakomita.
Pszczelarnia 22:33, 23 lis 2011

Gaba, musisz od płotu zachować odstęp delikatny, żeby można było ciąć (możesz na drabinie od góry ciąć). To nie problem. Ty o kapuście ja o burakach. Z nasion. Albo na targu kupisz rozsadę. Buka kupisz w szkółce leśnej albo takiej co na potrzeby lasów produkują. Mają wyrośnięte egz. w doniczkach. On kolorystycznie też jest OK. W Twoim ogrodzie chodzi o kolor.
Pszczelarnia 22:35, 23 lis 2011

No nie mogę zamieścić zdjęć, nie mam; może Danusia będzie mogła to zwizualizować. Rozmawiałyście o tym?
GabiK 22:37, 23 lis 2011

W przyszłym roku chciałabym postawić ławeczkę pod ogrodzeniem i chcę mieć jakieś ładne plecy. Najlepiej na zewnątrz, żeby nie zabierać miejsca w ogródku.

Jakby taka bukowa kostka wyglądała? Masz Ewo jakieś zdjęcie?
anula_wn 22:38, 23 lis 2011

Gabi, udało mi się przeczytać jeszcze raz cały wątek ! dopieściłaś rabatki , nie ma co.
Ale wyprostowałabym rabaty, jak wcześniej radziła Greglis i Danusia.
Byłoby "czyściej" jeśli chodzi o formę
anula_wn 22:39, 23 lis 2011

a miałam pytać o ławeczkę i huśtawkę, hehe
GabiK 22:40, 23 lis 2011

Właśnie się zaczęłam śmiać do siebie z tej buraczano-kapuścianej rozmowy.

Ty proponujesz posadzić buraki między buki, czy do doniczek?
Napisałaś, że buki z oknami na buraki, więc myślałam, że za płotem na polu je widzisz.
Buki czerwonolistne, czy zwykłe?
Pszczelarnia 22:46, 23 lis 2011

Ja też bym wyprostowała. Nie mam. Gabiku, poszukam w moich książkach angielskich. Zrobię zdjęcie i zamieszczę. To jest normalny żywopłot sadzony podwójnie naprzemiennie ale z takimi oknami, kwadratowymi dziurami. Ale i on ptrzebuje czasu, żeby zmężnieć.