MagdaMisia
09:07, 21 lip 2011
Witam wszystkich ogrodowo zakręconych 
Trafiłam do was w poszukiwaniu inspiracji...
Z racji ruszającej budowy postanowiłam zabrać się w końcu za opracowanie koncepcji ogrodu przydomowego.
Działka jest wąska - jej szerokość to 12+3 m i długa na 44-47 m. Powierzchnia 541 + 150 m2.
Teren jest płaski.
Założenia:
- rabaty o "ostrych" obrysach - prostokąty i kwadraty
- materiały: łupek granitowy, żwir, podkłady kolejowe
- rośliny: właściwie brak pomysłu, choć mam wiele typów m.in. trawy, hosty, liliowce, skalniaki, rośliny w pojemnikach - chodzi o to żeby było nowocześnie a jednocześnie "surowo"
- trawnik - im mniej tym lepiej
- oczko wodne prostokątne, o konstrukcji połączonej z tarasem
- definitywny brak iglaków!
- warzywnik - spory - musi powstać, gdyż uprawa warzyw wciągnęła mnie "maniakalnie"
Na początek wklejam ogólny zarys działki, z ogólnym projektem zagospodarowania. Przerywany pomarańczowy obrys dotyczy części o szerokości 12 m, do działki należy również pas o szerokości 3 m po prawej stronie.
Dom, który wcześniej istniał na działce został wyburzony. Linia zabudowy nowego domu została ustalona jako 8 m od "ulicy", dom będzie szeroki na 8 m a długi na 14 m.
Dach płaski będzie posiadał konstrukcję odwróconą, z zamiarem docelowego zorganizowania na nim ogrodu.
W miarę wolnego czasu i postępu prac na papierze będę umieszczała nowe pomysły.
Będę wdzięczna za spostrzeżenia i krytykę, zwłaszcza za krytykę.
Mapka zorientowana na północ.

Trafiłam do was w poszukiwaniu inspiracji...
Z racji ruszającej budowy postanowiłam zabrać się w końcu za opracowanie koncepcji ogrodu przydomowego.
Działka jest wąska - jej szerokość to 12+3 m i długa na 44-47 m. Powierzchnia 541 + 150 m2.
Teren jest płaski.
Założenia:
- rabaty o "ostrych" obrysach - prostokąty i kwadraty
- materiały: łupek granitowy, żwir, podkłady kolejowe
- rośliny: właściwie brak pomysłu, choć mam wiele typów m.in. trawy, hosty, liliowce, skalniaki, rośliny w pojemnikach - chodzi o to żeby było nowocześnie a jednocześnie "surowo"
- trawnik - im mniej tym lepiej

- oczko wodne prostokątne, o konstrukcji połączonej z tarasem
- definitywny brak iglaków!
- warzywnik - spory - musi powstać, gdyż uprawa warzyw wciągnęła mnie "maniakalnie"
Na początek wklejam ogólny zarys działki, z ogólnym projektem zagospodarowania. Przerywany pomarańczowy obrys dotyczy części o szerokości 12 m, do działki należy również pas o szerokości 3 m po prawej stronie.
Dom, który wcześniej istniał na działce został wyburzony. Linia zabudowy nowego domu została ustalona jako 8 m od "ulicy", dom będzie szeroki na 8 m a długi na 14 m.
Dach płaski będzie posiadał konstrukcję odwróconą, z zamiarem docelowego zorganizowania na nim ogrodu.
W miarę wolnego czasu i postępu prac na papierze będę umieszczała nowe pomysły.
Będę wdzięczna za spostrzeżenia i krytykę, zwłaszcza za krytykę.
Mapka zorientowana na północ.