Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

basia3012 01:22, 08 cze 2026

Roocika napisał(a)

A dziś się przeszłam, bo jutro wyjazd. Póki słonecznie
To jak jestem przy skarpach to kawałek tej płaskiej części.

Na skarpie kwitną Kaliny koralowe, tawuły brzozolistne, które sadziłam jesienią i mają tylko kilka kwiatów, Bodziszka korzeniaste. Do kwitnienia szykują się piwonie i czarne bzy.

Zakwitły lilaki meyera, w końcu wyglądaj zdrowo i pięknie pachną.

Asiu, obie skarpy masz ładne. Ta z irgą i ta na tych zdjęciach też bardzo ładnie się prezentuje.
Bylin masz dużo, kwitną pięknie.
Piwonie na bogato. Czym je karmisz? Moja trochę słabsza. Ale też się z niej cieszę.
A lilak Meyera u mnie przemarzł zimą i kwiatki padły.
Zuch dziewczyna z Ciebie Asiu. Dwoje dzieci i taki ogród ogarniasz. Gratuluję.
MagdaLenka 16:01, 08 cze 2026

Roocika napisał(a)
I jeszcze szybkie fotki krzewuszki nana variegata.
Jeszcze wiosna miały w nogach tawulce, także są łyse do tej wysokości. Mam nadzieję, że coś widać. One teraz kwitną na jasny róż ale tych kwiatów z tej odległości prawie nie widać. Trawa przed nimi to trzcinnika krótkowłosy.

I z daleka, że ścieżki.

Asiu, dziękuję za zdjęcia krzewuszki. Pasuje mi kolorem i pokrojem, także zdecydowane.
Ichigo 21:01, 10 cze 2026

Przejrzałam Twój wątek, tzn. na razie pierwszych kilkanaście stron i kilkanaście ostatnich. Widać różnicę i ogrom pracy włożonej w ogród. A ogród masz piękny, nietuzinkowy. Już samo ukształtowanie terenu wymusiło tę oryginalność. Właśnie takie ogrody lubię .

Gratuluję grujeczników. Bujne i gęste drzewa. Piękne.

W moim ogrodzie jest jedna większa skarpa, ale nieobsadzona. Jest na tyłach domu i budynków gospodarczych, prawie niewidoczna. Biegają tam jaszczurki. Kompletnie dzikie, zarośnięte chwastami miejsce.
Ale - ostatnio sadziłam pęcherznice na małej skarpie, którą mam pod brzozami na granicy działki. Zauważyłam, że szybko wysychały i raczej nie tylko z powodu brzóz. Cała woda z podlewania spływała na dół. Musiałam im zrobić takie małe ziemne wały, żeby zatrzymać wodę z podlewania...

W Przemyślu jest wiele ogrodów podobnych do Twojego ze względu na ukształtowanie terenu. Miasto leży na kilku wzgórzach rozsianych wokół doliny rzeki. Ja sama mieszkam na Zniesieniu, no ale nie mam tam ogrodu . Widzę jednak nieraz naprawdę ekstremalne nasadzenia. Może kiedyś zrobię trochę zdjęć podczas spaceru i wrzucę w mój wątek dla urozmaicenia .
Kordina 18:42, 11 cze 2026

Też mam tą samą odmianę krzewuszki i bardzo ją lubię, swoją przycinam, a Ty?
W/g tego schematu - "Cięcie: marzec (III) oraz po kwitnieniu
Można ściąć do 1/3 pędów."
ajka 19:36, 11 cze 2026

Nie przepadam za krzewuszkami (choć mam u siebie kilka), ale te twoje variegata mają naprawdę ładne liście.

Lilaki u mnie nie chcą rosnąć, poprzemarzały obydwa, może i dobrze, bo eM ich nie lubi