Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

A_gawa 12:54, 24 maj 2020

Roocika napisał(a)
A_gawa mój raczej też nie będzie ogrodowiskowy, ale chciałabym, żeby był "mój". Cieszę się małymi dziećmi, brakuje mi tylko samotności, w obecnym stanie jest niemożliwa, a to jedyny sposób, żebym zregenerowała swoją głowę. Ostatnio jestem taka jakby "pusta", ciężko mi się myśli i analizuje ale to ze zmęczenia.

Właśnie. Dzieci jak są, to na umór, na totalne wyssanie z sił; dom jak się buduje, to też na maksa i tylko na budowie się siedzi.
U mnie już po 40-stce - może zmarszczki i inne "cuda" przyszły, ale w końcu jest czas na ta samotność i wyciszenie, i odpoczynek, i po prostu myślenie o sobie.

Odpoczywać mi tam! No bo kto w tym pięknym ogrodzie będzie tyrał?

Serdeczności!
Roocika 13:19, 24 maj 2020

Kochana, ja do 40 stki to mam niedaleko ot, późno dzieci miałam, więc najwcześniej odpocznę za 10 lat Ale masz rację, ostatnio często odpuszczamy, tylko robota leży i patrzy na nas
Bo kiedy się cieszyć ntym co mamy jak nie teraz?
Malgosik 15:15, 25 maj 2020

Roocika napisał(a)
Uhh, na samą myśl nich mam dreszcze Pewnego lata zbieraliśmy do słoików tyle ich było...
W sumie to krzewy mają spokój, więc powinnam się chyba na nich skupić. Z tego co rośnie u sąsiadów to liliowce, nie wiedziałam, żeby je jadły. Funkie i bergenie są objedzone, albo nadjedzone, wtedy nie wyglądają zbyt ładnie.
No chyba mam kłopot, będę testować najwyżej. Ale jeżówka mi to mnie zmartwiłaś mialam nadzieję na nią...

Liliowce też jedzą.
Tawułę japońską nieszczególnie.
Czemu tylko 1 miskant ML?
Więcej daj, podziel.
A za nim będą hortensje Limelight?
Żeby je wogóle było widać zza tego miskanta...
Roocika 16:04, 25 maj 2020

Gosiu, tu za ambrowcem kupiłam hortensję wims Red, wg metki dorasta do 3 metrów. Miskant jeden jako akcent i nawiązanie do o innej części pomiędzy grabami, kilka stron wcześniej wrzucałam taki plan... wstępny. Jak masz ochotę to zajrzyj, może coś podpowiesz. Hortensje jeszcze nie wsadzone Mam nadzieję, że będzie coś widać zza tego miskanta.
W takim razie byliny muszę testować na ślimaki, najważniejsze, żeby w ogóle były w stanie wyjść z ziemi po zimie. Sąsiad ma liliowce i widzę, że wychodzą co roku, więc może nie będzie tak źle. Może za bardzo panikuję?
basik 17:37, 25 maj 2020

Asiu, działeczke macie,że ho ho pole do działań ogromne. Kibicuje bardzo postępom w pracach
Roocika 19:11, 25 maj 2020

basik napisał(a)
Asiu, działeczke macie,że ho ho pole do działań ogromne. Kibicuje bardzo postępom w pracach

Witaj Basiu Dziękuję
basia3012 10:45, 27 maj 2020

Asiu, chciałabym u Ciebie napisać o tej kalinie wonnej. Ja od dołu trochę usuwam jej młode pędy. Chciałabym aby pod nią zmieściły się inne rośliny. Jesli chodzi o przemarzanie to nie zauważyłam tego problemu. A mieszkam na północnym wschodzie Polski. A mszyce to trochę są na niej ale nie za dużo, na kalinie koralowej jest ich więcej.
basia3012 10:50, 27 maj 2020

Piękne zakupy zrobiłaś Asiu. I piękne plany snujesz. Bodziszka miałam wiele lat. Bardzo go lubiłam. Ale to w poprzednim ogrodzie.
Roocika 11:10, 27 maj 2020

basia3012 napisał(a)
Piękne zakupy zrobiłaś Asiu. I piękne plany snujesz. Bodziszka miałam wiele lat. Bardzo go lubiłam. Ale to w poprzednim ogrodzie.

Witaj Basiu, dziękuję za informacje o kalinie, muszę się za nią rozejrzeć w takim razie
Bodziszka uwielbiam też za zapach, szczególnie ten w słońcu pięknie pachnie
Roocika 12:20, 28 maj 2020

Miałam w końcu chwilę przyjrzeć się roślinom, synek w końcu w żłobku
Ambrowiec wystawia nas na próbę cierpliwości

Platan ma ślicne omczone listki i owocki

Niektóre świerki serbskie mają już spore przyrosty

Choiny wszystkie z wyjątkiej jednej, która się ociąga mają się dobrze.