Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Mgduska 00:03, 12 lis 2021

U mnie jest bardzo marna ziemia, a cisy sobie radzą. Ja któryś tracił kolor, sypałam mączka bazaltową i robił się zielony. Sadzone już dość duże, kilkudziesięciocentymetrowe, teraz najstarsze mają ponad półtora metra. Glina glinie nierówna, u mnie jest generalnie sucho, na pewno nigdzie woda nie stoi.
Gardenarium 07:19, 12 lis 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja po tym sezonie mam na buksy nerwa, nie dość, że ćma z którą trzeci rok walczę to jeszcze grzyb w tym sezonie, wyglądają okropnie

Postanowiłam, że gdy skończę dosadzanie nowych ogródków, bardziej poświęcimy się na obserwację i ewentualne profilaktyczne pryskanie na grzyba. W tym roku była okropna pogoda, ulewy a nast. dnia upał, u nas też dostawały grzyba.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:22, 12 lis 2021

Mgduska napisał(a)
U mnie jest bardzo marna ziemia, a cisy sobie radzą. Ja któryś tracił kolor, sypałam mączka bazaltową i robił się zielony. Sadzone już dość duże, kilkudziesięciocentymetrowe, teraz najstarsze mają ponad półtora metra. Glina glinie nierówna, u mnie jest generalnie sucho, na pewno nigdzie woda nie stoi.

Mączka była sypana w dużej ilości. Widać poprawę. Topiary brązowiejące zostały wyciągnięte z ziemi (woda aż odciekała) i posadzone wyżej. Opady deszczu były niemożliwie ogromne, woda z jeziorka aż się wylewała.

Na następny rok mamy mocne postanowienie:

1. Chelat żelaza do pryskania dolistnego
2. Magnez do ziemi
3. Nawóz do ziemi
4. Mączka na nowych rabatach, w tym w ogrodzie różanym.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 09:41, 12 lis 2021

Gardenarium napisał(a)

Postanowiłam, że gdy skończę doasadzanie nowych ogródków, bardziej poświęcimy się na obserwację i ewentualne profilaktyczne pryskanie na grzyba. W tym roku była okropna pogoda, ulewy a nast. dnia upał, u nas też dostawały grzyba.

Wiesz, ze ja mało chemii w ogrodzie stosuję, ale o buksy to dbam i pilnuję i pryskam, profilaktyka w tym roku nic nie dała. One odbijają, mają siłę, ale nie jestem w stanie ze środka krzaków wytrzepać do zera oblecianych po grzybie listków i mam spore obawy, że będą one zarzewiem w kolejnym sezonie A pryskam zawsze nawet w środku krzaków i nic to nie dałoOkropny sezon pod względem chorób i utraty roślin po powodziach
Ale coś wreszcie drgnęło z odmulaniem więc plany jakieś snujemy znów
basia3012 14:05, 12 lis 2021

Gardenarium napisał(a)

Mączka była sypana w dużej ilości. Widać poprawę. Topiary brązowiejące zostały wyciągnięte z ziemi (woda aż odciekała) i posadzone wyżej. Opady deszczu były niemożliwie ogromne, woda z jeziorka aż się wylewała.

Na następny rok mamy mocne postanowienie:

1. Chelat żelaza do pryskania dolistnego
2. Magnez do ziemi
3. Nawóz do ziemi
4. Mączka na nowych rabatach, w tym w ogrodzie różanym.

Danusiu, a mączkę bazaltową to kiedy najlepiej sypać? Wiosną, jesienią?
Czy wystarczy po wierzchu posypać czy trzeba trochę zagrzebać w ziemi?

Mam część ogrodu z piachem i rabata za płotem, przy ulicy też piach. Rok temu sypałam tam mieszaninę kompostu, mączki, glinki wędkarskiej, bentonitu. Ale chętnie dosypię jeszcze różnego dobra.
Gardenarium 19:32, 12 lis 2021

Mączkę możesz sypać kilka razy. Trzeba rozmieszać, albo dawać w dołek podczas sadzenia.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 22:31, 13 lis 2021

Cześć
Danusiu jeszcze raz gratuluję publikacji - wspaniałe ujęcia

Ty rezygnujesz z kolejnych cisów, a ja nie tak dawno zakupiłem sobie do formowania topiarow kilkanaście sztuk, za parę lat (daj Boże!) będą jak znalazł
Pozdrawiam Was mocno
basia3012 23:44, 13 lis 2021

Gardenarium napisał(a)
Mączkę możesz sypać kilka razy. Trzeba rozmieszać, albo dawać w dołek podczas sadzenia.

Dzięki za odpowiedź Danusiu.Korci mnie, żeby jeszcze zamówić i rozsypać. Kupowałam kiedyś sypką, pylistą mączkę a potem granulowaną. I wolę granulowaną. Mniej się nawdychałam jej.
Gardenarium 08:55, 14 lis 2021

Tak, granulowana jest wygodniejsza, ale ja takiej nigdy nie kupowałam.
Musisz się spieszyć, bo za chwilę ziemia zmarznie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:57, 14 lis 2021

Sebek napisał(a)
Cześć
Danusiu jeszcze raz gratuluję publikacji - wspaniałe ujęcia

Ty rezygnujesz z kolejnych cisów, a ja nie tak dawno zakupiłem sobie do formowania topiarow kilkanaście sztuk, za parę lat (daj Boże!) będą jak znalazł
Pozdrawiam Was mocno

też pozdrawiam i dziękuję
Topiary jakie już mam, wystarczą nam, to i tak największa liczba w jakimkolwiek ogrodzie w Polsce, na pewno mamy najwięcej.
I muszę o nie dbać. A jakby co, to też mam te 2,5 tys cisów malutkich do formowania i robię to

W zasadzie rezygnuję z żywopłotów cisowych, bo w dużych ilościach (np 1.000 szt) to już ogromny wydatek i ryzyko że będą brzydko wyglądały. Ja potrzebuję kilka tysięcy i ta kwota jest nie do przeskoczenia. To nie 100 szt na ekranik po jednej stronie, to ciężkie tysiace do udźwignięcia I ewentualnie do zmarnowania... A na to mnie nie stać.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies