Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 07:58, 11 maj 2019

Wczoraj padało, niewiele, ale zawsze coś.
Tulipany jeszcze dobrze się prezentują, zaczynają czosnki.

A ja, jak zwykle na kolanach , docinałam kanciki. Nie wszystkie, ale najważniejsze, bo czekało mnóstwo innych zajęć.

Mróz liznął dale i kanny, za wcześnie wysadziłam. Mam nadzieję, że odżyją.

Zrobiliśmy także eksperymentalnie ściółkowanie rządka kul ciusowych tekturą falistą i skoszoną trawą. Będę mogła opisać niedługo efekty tych doświadczeń, a można ten sposób obejrzeć na żywo u nas w ogrodzie. Będziemy kontynuować ten sposób dalej, skoszonej trawy mamy pod dostatkiem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9491-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-dni-otwarte

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:05, 11 maj 2019

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:06, 11 maj 2019

Wieczornik damski

Instagram Ogrodowiska
Helen 08:08, 11 maj 2019

Danusiu, jak się wejdzie w galerię zdjęć Anglii, to nie można stamtąd wyjść
Mozę uda mi się kiedyś dotrzeć na Dni Otwarte, mam taką nadzieję
A kolan nie zazdroszczę. Miłego dnia
Helen 08:09, 11 maj 2019

Danusiu, możesz wejść do mnie i podpowiedzieć co zrobić z przedogródkiem?
Sebek 08:14, 11 maj 2019

Ja mam jeszcze jeden sposób na skoszona trawe - sypię ciutkę kompostu do donicy, zasypuje skoszoną trawą, znów kompostem i na to ziemię z worka. W zeszłym roku pomidory otrzymane od Ciebie tak posadzone owocowały do mrozów
PS. Dalej masz tą fikuśną odmianę?
Gosiek33 08:24, 11 maj 2019

Większość koszonej trawy i zmielonych jesienią liści wsypuję pod krzewy rosnące przy płocie. Po trzech latach mam tam puch, nawet podagrycznik wyłażący z ziemi daje się łatwiej wyciągać. I kosy mają gdzie grzebać
kasiek 21:25, 11 maj 2019

O jak pieknie kwitną tulipany, wspaniałe połączenia - ja sie dużo napatrzyłam w Holandii jak je łaczą - skopiowałam niektóre połączenia
Doranma 21:35, 11 maj 2019

Gardenarium napisał(a)

Zrobiliśmy także eksperymentalnie ściółkowanie rządka kul ciusowych tekturą falistą i skoszoną trawą.

Ja już z tego sposobu zrezygnowałam - dobra kryjówka dla ślimaków Nornicom też się podobało ... Tylko w warzywniku jeszcze ścieżki ściółkuję pokosem, by było mniej pielenia

Danusiu, przyglądam się rabatom i takie mam pytanko: czy one są kształtowane tak, by pośrodku były wyższe i łagodnie opadały ku trawnikowi, czy tylko mi się wydaje?
brydziasia 10:12, 12 maj 2019

Gardenarium napisał(a)
Niekwestionowany król tulipanów:

Tulipa Mount Tacoma

Danusiu Mount Tacoma powinna być biała, pełna, też peoniowa jak Twój cudowny król tulipanów. Pomylono cebulki(tu akurat chyba szczęśliwa ta pomyłka, bo jest zachwycający).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies