Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 08:22, 09 lut 2021

antracyt napisał(a)
U mnie również zaspy i zawierucha straszna. Jak chciałam ptakom ziarna dosypać to rundkę dookoła domu musiałam robić, zamiast jak zwykle tarasem wyjść.
Podpory pod dalie, też muszę za chwilę o nich pomyśleć, kilka wyższych odmian w tym roku zamówiłam.

Ja też będę zamawiać. I chyba zamówiłam na All kilkanaście, ale będą wysyłać w marcu. Wszystkie moje zamówienia otrzymałam powiadomienia, że dostawy się przesuwają.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:24, 09 lut 2021

Sebek napisał(a)

Te piwonie choć zniewalające w tym roku nie dały u mnie popisu - niemal wszystkie zgniły w deszczu. Pare kwiatow uchowałem do wazonu.
Jednak podpieram je patykami pozyskanymi z wiosennego cięcia - oczywiście Twój sposób Danusiu przywieziony z Anglii Odkąd wiosna przetykam nimi byliny nie mam problemu z pokładaniem się przywrotnikow, irysów czy właśnie piwonii

Moje w zeszłym roku były zadowalające. Muszę popatrzeć na zdjęcia, poszukać co ja mam w ogóle, skleroza normalnie. Nowe dosadzałam.

Instagram Ogrodowiska
Mgduska 09:00, 09 lut 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Danusiu z doświadczenia podpowiem tylko, że te podpory warto zrobić takie stopniowane jakby od dołu węziej i u góry szerzej, bo jak raz dałam tak całkiem na sztywno to potrafiło gałązki utrzymać w pionie, ale kwiaty pod ciężarem wody i wiatru łamało u samej góry. I z piwoniami tak miałam( konkretnie z Sarą Bernhard) i z daliami tymi o wielkich kwiatach wysokimi.

Ja robię (dla dalii) wigwamy z cienkich gałązek - najczęściej z nawłoci, która na końcach rośnie pokręcona, dzięki czemu fajnie się daje związać i ładnie wygląda. Właściwie dla tych patyków trzymam nawłoć w ogrodzie Z reguły w sezonie dalie przerastają konstrukcję tak, że staje się niewidoczna.
sylwia_slomc... 09:22, 09 lut 2021

I takie metody chyba najlepsze, u mnie dalie w warzywniku opierają się o płotek, a z drugiej strony robimy im konstrukcję z miscantowych patyków, sprawdziło się w tym sezonie, ale na rabacie mieszanej trudne do zastosowania
antracyt 09:23, 09 lut 2021

Wstaw proszę u siebie zdjęcia tych wigwamów, z chęcią podpatrzę. Nawłoci u mnie wokół dostatek.
Gardenarium 14:27, 09 lut 2021

Dla osób zaglądających polecam także naturalne podpory, jakie są bardzo często spotykane w ogrodach angielskich. Popatrzcie na zdjęcia, rozwiązania same się nasuną w zależności od dostępnego materiału (brzozy, leszczyna, inne patyki)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin

Koniecznie prześledźcie zdjęcia w galerii. Napisałam ten artykuł w 2012 roku!

Instagram Ogrodowiska
Milka 14:29, 09 lut 2021

Ja je już nie raz śledziłam, z myślą o daliach i anabelkach
Gardenarium 14:32, 09 lut 2021

Wkleję tu kilka rozwiązań

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:35, 09 lut 2021

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:35, 09 lut 2021

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies