Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

renatamama3 20:52, 15 lip 2013

Karola ,ale zbiory,bób mniam,i jakie ładne rudbekie.
popcorn 22:20, 15 lip 2013

Renatko, dzięki!
Obrałam dzisiaj agrest, 2 miski i bolą mnie paluchy od obierania bobu - ze 3 kilo wyłuskałam, mam dość Jeszcze troszkę zostało, jutro zjem Ten wyłuskany zamroziłam. Jutro zajmę się agrestem, dżemik? Zielony i czerwony, zrobię osobno, napełnię po połowie kilka słoiczków, ciekawe jak mi wyjdzie
Posadziłam też angielkę "Bard" i 3 bodziszki wspaniałe. Jutro jadę po M (wraca z Wawy), po drodze kupię ziemię i korę - korę przydałoby się zamówić w większej ilości... ale to może na wiosnę.

Dobrej nocy!
agniecha973 22:35, 15 lip 2013

Karolina, przed zamrażaniem bób blanszujesz czy wkładasz na surowo?
Jak jadacie bób - z masełkiem? Może są jakieś smaczniejsze sposoby?
agniecha973 22:38, 15 lip 2013

Dubelek. Nie chciało mi wysłać więc kliknęłam drugi raz.
popcorn 07:06, 16 lip 2013

Hej Agnieszko! Bób jadam tylko ja (sam, ze śmietaną ale często robię sałatkę z bobem - z kiszonym ogórkiem, cebulą, papryką czerwoną ze słoika, całość z czosnkowym sosem. Pycha!
Nie blanszuję, wkładam na surowo.

pozdrawiam!
popcorn 08:23, 16 lip 2013

Pourlopowe straty (zapomniałam obfocić donicę z uschniętymi siewkami jeżówki i 2 kolejne cisy sprzed płotu) :/
Porzeczka na pniu się złamała pod ciężarem owoców - tej mi niespecjalnie szkoda, będzie miejsce na zwykła porzeczkę

Wredei :/

Azalia japońska:

Wstałam dzisiaj przed 7mą; napełniłam pojemnik z odpadami suchymi sprzątając garaż z kartonów dzisiaj odbierają, a pojemniki do segregacji odebrałam dopiero wczoraj po pracy. Uff Miałam jeszcze trochę czasu, więc zrobiłam parę fotek i oczyściłam z chwastów 3 skrzynie po grochu i bobie. Sąsiadki w koszulach nocnych na mnie patrzyły jak na zdrowo obłąkanąą (obie

Dzisiaj na 20tą jadę po M na dworzec, po drodze kupię kilka worków ziemi i kory - uzupełnię skrzynie i posieję jeszcze późne warzywa. Muszę pomyśleć co. Może rozsadę pora jeszcze uda mi się kupić? Bo z tych moich nic nie wyszło...
popcorn 09:00, 16 lip 2013

Róże
Graham Thomas nadal kwitnie:

Nevada chyba to była? powtarza:

Bonica - 2 szt

Szekspir na razie nie ma plamistości, jak łapie to jego najpierw:/

Tu nie pamiętam, na razie pąk

Nowy nabytek, angielka Bard:

Cała masa pączków na długich łodygach:

Eden wiosną sadzony, ma pączki - coś widać nad sałatą

Monica do wykopania jesienią, zdecydowanie nie podoba mi się jej kolor, kształt kwiatów i pokrój, Teściowa się ucieszy
popcorn 09:18, 16 lip 2013

Co zajrzę do Ani, to mam nowe różane chciejstwa
lista na dzień dzisiejszy

Ascot, Pashmina, My Girl, Hans Goenewin Rose,
History - duze rozowe pomponowe kwiaty
Robin Hood - okrywowa podobna do mozart;
Alchymist
Harlequin
Pastella
Perennial Blue
Lovely green
róża star profusion - okrywowa
hanka_andrus 09:33, 16 lip 2013

Jeszcze wiele warzyw możesz posiać i posadzić: Fasolka szparag, rzodkiewka,buraczki,,kalafior,sałata
popcorn 09:36, 16 lip 2013

Hej Haniu, dziękuję! Kalafior odpada, reszta jak najbardziej! Zwłaszcza że moje wiosenne buraczki się zbiesiły i nie rosną w ogóle.. nie przerywałam bo posiałam odm. Cylindra, w ubiegłym roku bez przerywki wyrosły super (nad ziemią takie podłużne, miejsca im nie brakowało), a teraz mają po 5 cm i stoją :/