Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Margarete 09:43, 16 lip 2013

Karolcia ja szukając podpór dostałam od Marzenki z Marzenia Ogrodnika następujacy link
http://allegro.pl/stozek-ogrodowy-pergola-kwietnik-super-cena-i3208009224.html
Ale ja nie skorzystałam z tego i nie kupowałam, chociaz rozważałam zakup, bo jednak dam te clematisy na pergole, inaczejzaaranzują to miejsce.
Buziam
popcorn 09:45, 16 lip 2013

Hej Małgoś,
widziałam, jedne z porządniejszych na alle, nie puste rurki...
Musze zadzwonić do mojego kowala, po ile zrobi te pergole? pod powojniki takie stożki mogłyby mieć chociaż ze 2 metry... wbije się trochę w ziemię poza tym... no i po 1 szt na powojnik moim zdaniem.
Pewnie, ja Cię nie zniechęcam, ale daję sobie czas na zakup do wiosny - teraz moje przynajmniej są na tyle małe, że bambusowe kijki im powinny do jesieni wystarczyć.

pozdrawiam!!
Margarete 10:01, 16 lip 2013

Karolka, wczoraj skończyłam rabatę !!! HURRA!
A miałam czas do grudnia ... jak to wieścił mój sasiad....
Doszłam juz do samego lasu/płotu i tam umiesciłam cieniolubne roslinki, języczke, hosty, małe iglaczki. Ale oczywiście brakło mi kory wieć nie robiłam zdjeć bo głupio wygląda, dzis dokupie kory, dosypie i obfocę...I jeden, pierwszy, ważny etap mojej ogrodowej i Ogrodowiskowej działalności zakonczyłam. Oczywiści przy wydatnej pomocy mamay, inaczej to bym naprawde chyba do grudnia to robiła....to jest prawie 30 metrów rabaty.
Ale mam juz w głowie dalsze plany na modyfikacje ogrodu...........
popcorn 10:03, 16 lip 2013

Małgosiu, super, gratki! Pokaż koniecznie efekt końcowy

Też się wybieram dzisiaj po korę, i ziemię, może do Brico wstąpię? chociaż nie po drodze zupełnie... Młoda na wakacjach, nie jeżdżę w te rejony (hura!).
JoannA 10:05, 16 lip 2013

Karol,
wiąza wredei nie spisuj na straty, miałam podobną sytuację z moim w ubiegłym roku i myślałam że już nic z niego nie będzie. Wiosną wypuścił piękne listki, żyje, ma się bardzo dobrze.
pozdrawiam
Milka 10:08, 16 lip 2013

popcarol napisał(a)
Co zajrzę do Ani, to mam nowe różane chciejstwa
lista na dzień dzisiejszy

Ascot, Pashmina, My Girl, Hans Goenewin Rose,
History - duze rozowe pomponowe kwiaty
Robin Hood - okrywowa podobna do mozart;
Alchymist
Harlequin
Pastella
Perennial Blue
Lovely green
róża star profusion - okrywowa

Całkiem w niezłej kondycji ogród po urlopie, straty są, ale i wiele roślin kwitnie, róże dają czadu
i ta lista, znowu nowe chciejstwa ja na razie pas, no może tylko hortensje i cis na pniu
popcorn 10:10, 16 lip 2013

Joasiu, mojego też przypaliło w ubiegłym roku, ale wiosną ładnie odbił. Tym razem -ten jest nowy, niedawno kupiony - został zasuszony po prostu, większość liści stracił przycięłam, podlewam, liczę że przeżyje.

dzięki, pozdrawiam!
popcorn 10:11, 16 lip 2013

Irenko, "tylko" horti i cis na pniu??
Ja likwiduję rabatę liliowcową jak liliowce przekwitną, z 5-7 róż planuję tam wcisnąć Tylko które wybrać?? niestety tylko po 1 szt z każdej odmiany.. ach chciałabym mieć miejsce na łany pomponelli czy eden...

pozdrawiam!!
popcorn 10:38, 16 lip 2013

Moje marne cynie - to green envy, raczej nie ma zielonych płatków

A to mix, weselszy

Pomidorki

Morwa szaleje, muszę ją przyciąć, bo bukszpanowego zawijaska nie widać pod nią

Ziemniaki w worku, pomysł zgapiony od Kasi z Wilanowa:

Spartyna dominuje na rabacie przy moim pokoju do pracy, zaczyna być widać jeżówki:

Pierwsze borówki zjadłam dzisiaj

Kyushu ładnie rośnie:

i niespodzianka, ogrodowa horti, bez okrywania
agniecha973 11:14, 16 lip 2013

popcarol napisał(a)
Hej Agnieszko! Bób jadam tylko ja (sam, ze śmietaną ale często robię sałatkę z bobem - z kiszonym ogórkiem, cebulą, papryką czerwoną ze słoika, całość z czosnkowym sosem. Pycha!
Nie blanszuję, wkładam na surowo.

pozdrawiam!

Dzięki Karolina. Ta sałatka mnie kusi. W niej też gotowany bób, prawda? Powiedz mi czy bób na raz się raczej zbiera? Nie mam dużego z nim doświadczenia, widzę sporo strąków, muszę chyba wszystkie oberwać, bo się zestarzeją.
Wiem, że miałaś dużo groszku w ub. roku, co robisz z nadmiarem? Zamrażasz a potem co?

Ale Ci wszystko buja! Acha, spróbuj zruszać często ziemię buraczkom, one to uwielbiają, potrafią w ciągu kilku dni "ruszyć".