Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Milka 22:39, 19 paź 2013

popcarol napisał(a)
Bożenko, ja się łamię, może w tygodniu doklikam krokusów, ze 200? mix, żeby było kolorowo nie mam ani jednego... posadziłam wszystkie cebule które miałam, sporo było, co to dla mnie kolejne 200 hihi

O rany, szalejesz!!! no ciekawa jestem tych wrażen wiosną
a ja na razie stopuję, popatrzę, jak rosnie to, co w sumie nowo posadzone 1 lub drugi sezon, na 3 na nowo pomyślę o dziwo nie mam parcia na zagęszczanie
Margarete 01:47, 20 paź 2013

paniprzyroda napisał(a)
Widzę Karolina, że już niewiele pracy Ci zostało w ogrodzie. Chciałabym to samo powiedzieć! Dziś jak wszędzie, słoneczko, więc po sobotnim ryneczku ( kupiłam żeliwne poidełko dla ptaszków ) działałam w nowym ogrodzie. Przesadziłam trzy duże hortensje, kilka kęp runianek, bergenii, uporządkowałam zakątek za placykiem - posadziłam pięć berberysów, wyeksmitowałam pęcherznice, zdjęłam resztę darni, wykorowałam, posadziłam resztę szafirków i irysów . Jeszcze w przyszłym tygodniu wsadzę hortensje ogrodowe, które rosły w donicach (7 sztuk) oraz kupię w poniedziałek 6 sztuk hortensji Grandiflora i posadzę od południa przed ogrodowymi, żeby je zacieniały. Grandiflora jest po 8zł i nie wzięłam jej, jak kupowałam berberysy i jabłonkę. Muszę pojechać po nią jeszcze raz. I to powinien być koniec sadzenia w nowym o. w tym roku. A w starym ogrodzie liści jest tyle, że panowie uruchomili ciągniczek i przyczepkę do ich wywożenia: lipa (!), graby (duże), miłorząb, sosny (zrzuciły igły) i parę innych, pomniejszych drzewek. I tak bez względu na to, czy ogród jest z gumy czy nie, jak posadzimy drzewa, to po kilkunastu latach trzeba będzie sprzątać kolorowe listeczki... Pozdrawiam, życzę miłej niedzieli.

Noo.......... ja sobie wyobrażm Mariolko ile ta twoja wielgachan lipa daje liści do sprzatania .. jest boska ale grabienia nie zazdroszce
Margarete 01:53, 20 paź 2013

Ale sie napracowałąś, dosadzasz i doszdzasz... gdize ty to miescisz..? Nie poznam twojego ogrodu wiosna..........
A akwarium u syna przerabiałam, dostał od swojej chrzestnej ( siostry mojego męża ) na 10 urodziny....cieszył się cały tydziem=n i owszem - karmił rybki ale to JA miałam robote ze sprzątaniem w nim, to JA czyściłam żwwirek,odławiałam rybki, myłam akwarium, nalewałam wode itd itp... tak to jest ak dzieci maja zwierzątka - obowiązek spada na rodziców. A jak jedna rybka zdechła i chciałam ja wyrzucić do kosza to mój syn uparł sie żeby ją "pochować" więć została zakopana nie wyrzucona ... w skrzynece na balkonie.......Ale rybki - fajna rzecz......
bacowa 06:04, 20 paź 2013

Karola , sporo pracy dziś zrobiłaś, a mnie się przypomniało że chciałaś tę funkię pachnącą, mam ci wysłać?
Karola kiedyś pokazywałaś cudny przetacznik Christa, no i obiecałaś kawałek , możęmy się wymienić i co ty na to ?
Wiosną kupiłam szałwie omączoną, 3 sadzonki, ależ ona kwitnie ładnie , do tej pory jest śliczna . Chyba zbiorę nasiona,może uda się ją wysiaś ponownie,szkoda że u nas nie zimuje .
pozdrawiam
bacowa 06:41, 20 paź 2013

na działce mam 6 .brzóz ,ależ one śmiecą, co ja się dziś nagrabiłam tych liści ,ale te drzewa są piękne i warto je sadzić.
No zapomniałam... miesiąc temu posadziłam kolejne pięć , ale te jeszcze są niewielkie to i liści niewiele ale....kiedyś urosną

popcorn 07:55, 20 paź 2013

Mariolu - podziwiam, prawie skończona większa część ogrodu, a dom nie ocieplony i nie otynkowany jeszcze... super! I wszystko rośnie Jak będziesz pilnować, to Ci nie zniszczą, ale styropian będzie wszędzie Dobrze że pod domem nie masz nasadzeń, te by ucierpiały na pewno.

Irenko! Ty masz większy ogród od mojego, ja bym chciała mieć wszystko, więc upycham i upycham A na serio - teraz bez wykopania czegoś nie mam szans nic nowego posadzić. Wczoraj wykopałam wielką żurawkę krwistą, żeby wsadzić bukszpana z doniczki. Żurawkę może dzisiaj podzielę i posadzę przy tarasie - tam jeszcze wolne miejsce, bo się nie mogę zabrać za porządki. Potrzebuję M żeby wykarczował bez i irgi... sama nie dam rady

Małgosiu
, posadziłam tylko różę i bambusa, w miejsce po pomidorach No i cebulowe - ale ich nie widać. Byle do wiosny No tak, zdaję sobie sprawę że obowiązki spadną na nas, Młoda nie wymieni części wody w akwarium, nie umyje dokładnie filtra... ale dlatego kupiłam spore, 324 litrowe akwarium, 125 cm długości - im większe tym rzadziej trzeba czyścić, równowaga "sama" się utrzymuje no i sama radochę mam, z wybierania rybek

Ewo, myślisz że teraz to dobra pora? Przetacznika mogę Ci ukopać i wysłać, nie ma sprawy! Szałwia omączona? Która to - wkleisz do mnie? Chyba miałam - bo to nie to samo co lekarska - takie motylki, różowe i fioletowe? Wyrwałam, taki chabaź rósł, nie podobała mi się (ale nie wiem czy o tym samym mówimy?) haha, nowych 5 brzózek? Będzie liści Ale do tej pory nie mogę odżałować jedynego dużego drzewa u sąsiada, ściął tę biedną brzozę rok temu. Śmieciła i u mnie, ale piękna była! buu

miłego dnia! Dzisiaj wybierałam się z Młodą na giełdę akwarystyczną pooglądać rybki (nie kupić, obejrzeć, spisać nazwy i poczytać o nich najpierw). Ale zimno i mam lenia może za tydzień?
bacowa 10:26, 20 paź 2013

pora do sadzenia jest dobra ,,jutro wysyłam ci kawałek kłącza tej hosty.
bacowa 10:53, 20 paź 2013

kwiaty szałwi omączonej.
popcorn 11:56, 20 paź 2013

hej Ewo! No to moja była inna, paskudna ta dużo ładniejsza chociaż wolę bardziej zwarte byliny

muszę poszukać Twojego adresu i poślę Ci tego przetacznika

Pokręciłam się trochę po ogródku. Wybrałam liście z zakamarków gdzie je wiatr nawiał (znowu!). Obcięłam zeschnięte łodygi lilii, stare liście bergenii i liliowców. Za płotem gromadzi się niezła sterta odpadów, trzeba będzie je spalić jak podeschną...

Upiekłyśmy z Młodą ciastka z sera białego, całkiem smaczne wyszły Słonko wyszło. Zostały mi do zrobienia kanciki, zebranie owoców róży na wino dla Teścia (ale to za tydzień). Cisy miałam wymieniać - te wielkie wysadzić, a w to miejsce pozostałe 6 ładnych, równych kupionych. Tylko nadal nie mam miejsca na te wielkie... chyba się wyniosę z nimi za płot... ale szkoda mi ich trochę...
popcorn 19:28, 20 paź 2013

Wybraliśmy się dzisiaj na grzybki, a raczej na spacer po lesie. Przy okazji grzybków nazbieraliśmy, a było po 12tej Gotuję je właśnie, zrobię słoiczek lub 2 w occie i jajecznica jeszcze będzie

Cudna pogoda dzisiaj było, chwilami 19 stopni! Przy wczorajszych 6 w dzień - super wypas

miłego wieczoru!