Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

emka 20:30, 19 paź 2013

Buk co prawda pupurea, ale zwyczajny ”fagus"
Pendula , jeśli dobrze kojarzę jest u Danusi, ale tej odmiany nie dostałam; widziałam natomiast ten mój ( no rawie mój u właścicieli szkółki już taki roZrośnięty i wygląda cudnie, zarówno w zieleni, jak i z czerwonym nalotem. Przyznam, że do końca nie mogłam się zdecydować- zielony, czy czerwony?
Krys 20:31, 19 paź 2013

popcarol napisał(a)
Emka, dzieje się, ostatnie podrygi pogody w tym roku jak nie teraz to na wiosnę dopiero
buk? jaki? Ale fajnie Marzy mi się Purpurea Pendula, jak dokupimy działke za płotem, na pewno się skuszę

Krysia, ja też, to taka zaczepka była Zamówione dopiero za 2 tyg przyjdą... mam nadzieję nie będzie jeszcze śniegu hihi

Ma być cieplo w miare to zdąże przygotować i miejsce Nie było mnie 3 dni i znowu mam zaległości w ogrodzie,jutro ruszam z cebulami
popcorn 20:31, 19 paź 2013

Jakbym miała miejsce, kupiłabym oba
popcorn 20:32, 19 paź 2013

Krys napisał(a)

Ma być cieplo w miare to zdąże przygotować i miejsce Nie było mnie 3 dni i znowu mam zaległości w ogrodzie,jutro ruszam z cebulami

trzymam kciuki! Ja sobie jeszcze dokupię krokusów
emka 20:33, 19 paź 2013

Gdyby można było mieć ogród z gumy, to byłoby coś
emka 20:37, 19 paź 2013

Dziś posadziłam 3 serby i 1 jodłę balsamiczną, takich cudów jeszcze nie miałam w ogródku. Ale już mam, jupppii oby się tu zadomowiły
popcorn 20:54, 19 paź 2013

Pewnie! Ale fajnie Jutro zajrzę i będę podziwiać
paniprzyroda 21:21, 19 paź 2013

Widzę Karolina, że już niewiele pracy Ci zostało w ogrodzie. Chciałabym to samo powiedzieć! Dziś jak wszędzie, słoneczko, więc po sobotnim ryneczku ( kupiłam żeliwne poidełko dla ptaszków ) działałam w nowym ogrodzie. Przesadziłam trzy duże hortensje, kilka kęp runianek, bergenii, uporządkowałam zakątek za placykiem - posadziłam pięć berberysów, wyeksmitowałam pęcherznice, zdjęłam resztę darni, wykorowałam, posadziłam resztę szafirków i irysów . Jeszcze w przyszłym tygodniu wsadzę hortensje ogrodowe, które rosły w donicach (7 sztuk) oraz kupię w poniedziałek 6 sztuk hortensji Grandiflora i posadzę od południa przed ogrodowymi, żeby je zacieniały. Grandiflora jest po 8zł i nie wzięłam jej, jak kupowałam berberysy i jabłonkę. Muszę pojechać po nią jeszcze raz. I to powinien być koniec sadzenia w nowym o. w tym roku. A w starym ogrodzie liści jest tyle, że panowie uruchomili ciągniczek i przyczepkę do ich wywożenia: lipa (!), graby (duże), miłorząb, sosny (zrzuciły igły) i parę innych, pomniejszych drzewek. I tak bez względu na to, czy ogród jest z gumy czy nie, jak posadzimy drzewa, to po kilkunastu latach trzeba będzie sprzątać kolorowe listeczki... Pozdrawiam, życzę miłej niedzieli.
popcorn 21:27, 19 paź 2013

Mariolu, Ty to się dzisiaj napracowałaś! Tyyyle za Tobą! Podziwiam! Ja miałam dzisiaj lenia trochę, zimno - co to jest 6 stopni?? Do odtrawnikowania mi został jeszcze kawałek, zeschłe byliny do wycięcia, kanciki chciałabym przed zimą poprawić bo zarosły strasznie... i długo by wymieniać

Posadziłam dzisiaj w końcu róże okrywowe od Bożenki, bambusa, jeszcze ostatnie zakupy mi zostały (piwonia koperkowa, jeżówka, jarzmianka i jakiś gratis) - może jutro. I róże, jak przyjdą i krokusy jak dokupię - jeśli dokupię. I tyle miłego wieczoru i niedzieli!!
paniprzyroda 21:50, 19 paź 2013

Karola, lubię kończyć to, co zaczęłam, to jest na razie ostatnia rabata w tym ogrodzie. W przyszłym roku czeka nas ocieplanie budynku i tynkowanie, mam nadzieję, że ogród nie ucierpi za bardzo. Będę tylko sprzątać i pielić. Wokół tarasu chcemy zrobić stałe donice ( inspiracje - chyba Ogród z lustrem ) ale to jeszcze daleka przyszłość. A warzywnik, ziółka, jakiś krzew owocowy - to dopiero będzie wyzwanie, gdzie to zmieścić, jak zaprojektować. Jakaś wizja jest... Aha, nigdy więcej zdejmowania darni...