Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Margolka 20:17, 20 paź 2013

Hej Carol
Ja w ogrodzie dzisiaj kilka godzin spędziłam. na grzyby już się nie wybieram, bo po ostatnim grzybobraniu mam 1.5 kilo suszonych, kilkanaście słoiczków smażonych z pomidorami i duuuużo mrozonych (całych i siekanych). Wystarczy! Niech sobie inni nazbierają

Pozdrawiam

Aaaaa... zapomniałabym, daj mi proszę jeszcze raz namiar na te nadstawki na palety, bo nie mogę znaleźć (te co znalazłaś w Pabianicach), bo chyba kompostownik też z nich zrobię...
popcorn 20:29, 20 paź 2013

hej Małgoś!
dawno się nie odzywałaś! Mam dla Ciebie sadzonkę od Mariolki, chciałaś mikołajka - chcesz dalej?
My rzadko na grzybki się wybieramy, choć blisko są fajne lasy - raczej na spacer po lesie dam radę rodzinkę wyciągnąć, bo "na grzyby" nikt nie chce ze mną jechać Drugi raz coś znaleźliśmy Mam nadzieję jeszcze się wybiorę - ale pewnie dopiero w przyszły weekend, w tygodniu bez szans

Namiarów poszukam - nie wiem czy jeszcze mam??

pozdrawiam!
Bogdzia 20:41, 20 paź 2013

Karola czytam często choc rzadko piszę . Krokusy kup , wiosną będa Cie bardzo cieszyc.Teraz już staniały więc mozna kupowac. Mam pytanie : dlaczego chcesz palic te odpady ogródkowe , przecież teraz wszystko firmy śmieciowe zabierają i tak za ten wywóz płacisz, a paląc zejdzie Ci cały dzień i niestety te zielone rzeczy bardzo śmierdzą więc i zdrowia trochę stracisz. Ja oddaję już od lat wszystko , dawniej dodatkowo płaciłam a teraz biorą w ramach stałej opłaty tylko muszą byc w przezroczystych workach ale jak napiszesz że bio to wezmą w kazdym, ale tylko ogrodowe odpady i kuchenne typu obierki itp muszą byc.Pozdrówka.
popcorn 21:03, 20 paź 2013

hej Bożenko!

Krokusy chyba sobie zamówię Odpady ogrodowe kompostuję. Ale mam sporo teraz takich wielkogabarytowych- wycięte stare pędy jeżyn, jakieś kolczaste kawałki róż itp. Samo spakowanie do worków zajęło by mi trochę... jest tego wielka ok 1,5 metrowa kupa za domem, na działce do kupienia. Jak wyschnie chciałam spalić... żeby wywieźć musiałabym pociąć, a te jeżynowe pędy mają po 2 metry i sporą średnicę... namęczyłam się żeby je obciąć, a nie wiem ile worków by wypełniły... liście itp wrzucam do kosza, zabierają, masz rację.
Bogdzia 21:18, 20 paź 2013

popcarol napisał(a)
hej Bożenko!

Krokusy chyba sobie zamówię Odpady ogrodowe kompostuję. Ale mam sporo teraz takich wielkogabarytowych- wycięte stare pędy jeżyn, jakieś kolczaste kawałki róż itp. Samo spakowanie do worków zajęło by mi trochę... jest tego wielka ok 1,5 metrowa kupa za domem, na działce do kupienia. Jak wyschnie chciałam spalić... żeby wywieźć musiałabym pociąć, a te jeżynowe pędy mają po 2 metry i sporą średnicę... namęczyłam się żeby je obciąć, a nie wiem ile worków by wypełniły... liście itp wrzucam do kosza, zabierają, masz rację.

No to spal jeśli tak lepiej. Ja co dwa tygodnie daję 5-7 worków takich odpadów plus pojemnik na śmieci bo zawsze prawie po odłozeniu papieru , tworzyw i metalu jest pusty więc biologiczne daję.
popcorn 21:28, 20 paź 2013

wow, sporo! No ale ogród masz sporo większy, to i odpadów się uskłada... zobaczę, jak znajdę worek to może uda mi się to wcisnąć jakoś... na pewno jest to bardziej ekologiczny sposób, niż palenie

pozdrawiam!
Bogdzia 21:36, 20 paź 2013

A jaka firma od Ciebie zabiera odpady bo u mnie Remondis i oni worki daja swoje.
popcorn 21:42, 20 paź 2013

Eko-Region; spółka z Bełchatowa. Worków niet, są 3 kosze na róże odpady do odp. segregacji. Kosza na bioodpady brak. Sprawa na kolejny weekend Jutro poniedziałek, buu :/
emka 22:29, 20 paź 2013

Zgadzam się, poniedziałek buu oby do piątku i żeby tak jeszcze było pięknie jak dziś
Pozdrawiam
popcorn 09:35, 21 paź 2013

Emka, miłego dnia! Poniedziałek, ale szybko zleci - mam nadzieję

Na pocieszenie poklikałam cebulki:
Fritillaria pontica - Szachownica pontyjska 5/+ 5 szt. - 2 op
Krokus mix 5/7 200 szt.
Tulipan botaniczny mix 6/7 25 szt. - 2 op
Narcyz pełny mix 14/16 25 szt.

czekam na przesyłkę i będę cebulkować