Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

renatamama3 14:17, 29 sty 2014

Dam Ci ,inny przykład ,koło naszych znajomych mieszka rodzina z 2 dzieci ,żona nie pracuje ,wychowuje dzieciaki .Korzystają z Mopsu ,rodzinne ,tone węgla i te inne przywileje żywieniowe i dopłaty za książki obiady itp .Znajomy stwierdził ,że jak oni tak fajnie mają to on też spróbuje złożyć wniosek do gminy (oni mają 3 ) ,bo przecież sąsiad tak się chwali ,że tak dobrze zarabia było to z 5-6 lat temu ,no i napisał ten wniosek dostał odmowę ,przekraczało na całą rodzinę 26 zł mc ,więc poszedł do gminy i mówi ,że taki i taki chwali się ,że tyle i tyle zarabia ,więcej niż ja przy 3 dzieci ,a pani mu na ta w Mops składa pan donos na sąsiada ? ,po za prawem mu popatrzyła w papiery a tam dochód od pracodawcy najniższa krajowa wtedy lekko ponad 1000 zł ,znajomy na to to ciekawe ,że żona nie pracująca 2 dzieci a on dobudowuje dom z tego 1000 zł ręce mu opadł i tyle donosu nie zrobił ,bo jak im to udowodni .
popcorn 14:19, 29 sty 2014

2700 zł na 4 osoby...masakra. Mam ratę kredytu 1500zł/mc, nie mówiąc o prądzie, gazie, przedszkolu, internecie, komórkach, opłatach za auto, benzynie itd...

Aniu, tylko nakładanie coraz wyższych podatków to nie jest rozwiązanie. Ci co mają najwięcej płacić, zawsze znajdą sposób by nie płacić. Stąd tyle spółek z siedzibą na Cyprze, poukrywanych majątków... nawet Putin zrobił w Rosjii to co u nas powinno być zrobione - zamiast podnosić podatki, obniżył je do chyba 15%. Nagle wszyscy zaczęli płacić, bo to nie była już za duża kwota. I wpływy do budżetu z podatku wzrosły.

A u nas? Obiecali przejściowe podniesienie Vat do 23% i jakoś ciiisza - oczywiście już nie spadnie. Jak to jest że w Niemczech jest 19% a my podobno równamy do zachodu?
szkoda słów.
popcorn 14:27, 29 sty 2014

Zmieniając temat... M się ta kanapa nie podoba
A ja myślę że by ożywiła nasz baaardzo stonowany salon.

ANIA 14:27, 29 sty 2014

popcarol napisał(a)

Aniu, tylko nakładanie coraz wyższych podatków to nie jest rozwiązanie. Ci co mają najwięcej płacić, zawsze znajdą sposób by nie płacić. Stąd tyle spółek z siedzibą na Cyprze, poukrywanych majątków... nawet Putin zrobił w Rosjii to co u nas powinno być zrobione - zamiast podnosić podatki, obniżył je do chyba 15%. Nagle wszyscy zaczęli płacić, bo to nie była już za duża kwota. I wpływy do budżetu z podatku wzrosły.

.

Ja chciałam tylko wyrazić oburzenie, że w społeczeństwie jest taka grupa ludzi, którzy uczciwie zyją pracując, wychowując dzieci, od których najłatwiej wyegzekwaować podatki i opłaty, więc na nich się głównie te obciązenia nakłada. Są za mali, żeby uniknąć "dziesięciny", a zbyt zlegalizowni żeby od niej uciec.
Ale dość tego narzekania. JAk dobrze, że mamy taką pasję jak ogród. I ciiiiiiicho, bo jeszcez komus przyjdzie do głowy, zeby posiadaczy ogrodów objąc jakimś dodoatkkowym podatkiem, brrr
ANIA 14:29, 29 sty 2014

A kanapa baaaardzo radosna. Czy M dałby radę uciąć sobie na niej krótką drzemkę?
Jest tak energetyzujaca
renatamama3 14:32, 29 sty 2014

Karola to podkarpacie ,nie taka mała sumka jak dla nich ,bez kredytów ,prąd ok 200 zł ,butla gazowa ,bo gazu nie mają ,własna studnia ,wywóz szamba płaci teściowa mają wspólne , domek po dziadku mały bo mały ale jest .paliwa chyba też nie wiele idzie 6 km do pracy ,50 zł dojazd starszej córy do liceum.
popcorn 14:32, 29 sty 2014

ANIA napisał(a)

Ja chciałam tylko wyrazić oburzenie, że w społeczeństwie jest taka grupa ludzi, którzy uczciwie zyją pracując, wychowując dzieci, od których najłatwiej wyegzekwaować podatki i opłaty, więc na nich się głównie te obciązenia nakłada. Są za mali, żeby uniknąć "dziesięciny", a zbyt zlegalizowni żeby od niej uciec.
Ale dość tego narzekania. JAk dobrze, że mamy taką pasję jak ogród. I ciiiiiiicho, bo jeszcez komus przyjdzie do głowy, zeby posiadaczy ogrodów objąc jakimś dodoatkkowym podatkiem, brrr

Oczywiście masz rację. A jak jest, każdy widzi...

A co do nowego podatku... będzie, nie martw się Od paru lat próbuje się przeforsować podatek katastralny, który będzie liczony od wartości/wyglądu nieruchomości - jak masz ładnie, nie daj Boże "na bogato", zadbany dom i ogród, to podatek ciach = większy. A jak żyjesz w bałaganie, płacisz mniej. Po co inwestować we własny dom, skoro to zwiększa jego wartość = zwiększa podatek jaki masz zapłacić. Będzie bosko w PL. Cud miód i orzeszki.
popcorn 14:33, 29 sty 2014

ANIA napisał(a)
A kanapa baaaardzo radosna. Czy M dałby radę uciąć sobie na niej krótką drzemkę?
Jest tak energetyzujaca

Mamy fioletowego Chesterfielda, ta stałaby prostopadle i myślę wyglądałaby miodzio
popcorn 14:34, 29 sty 2014

renatamama3 napisał(a)
Karola to podkarpacie ,nie taka mała sumka jak dla nich ,bez kredytów ,prąd ok 200 zł ,butla gazowa ,bo gazu nie mają ,własna studnia ,wywóz szamba płaci teściowa mają wspólne , domek po dziadku mały bo mały ale jest .paliwa chyba też nie wiele idzie 6 km do pracy ,50 zł dojazd starszej córy do liceum.

Renatko ależ ja jestem za, jeśli wsparcie dla rodziny to powinno być właśnie dla takich ciężko pracujących rodzin. A nie pijaków czy narkomanów, którzy płodzą kolejne dzieci żeby więcej kasy było na używki...
ANIA 14:38, 29 sty 2014

nie ma to jak fantazja
Tego nam nikt nie zabierze ani nie opodatkuje