Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Juzia 16:33, 04 kwi 2014

Rozplenica już Ci ruszyła? Szybko coś
popcorn 17:57, 04 kwi 2014

Justynko, właśnie nie, to zielone w niej to jaskier polny, kaczeniec czy coś Gratis do rozplenicy

Edit: a jednak, kilka zielonych źdźbeł jest! hihi
popcorn 18:00, 04 kwi 2014

Uff. Prawie rozprawiłam się z trawnikiem Znaczy z odtrawnikowaniem kawałka wzdłuż podjazdu. Pamiętam jacy byliśmy dumni gdy tę część oczyściliśmy z gruzu po budowie, wyrównaliśmy, zasadziliśmy drzewka i posialiśmy trawę. Hihi, drzewka rosną, ale trawnika już prawie nie ma, są skrzynki z warzywami

Ustawiłam kolejne 3 skrzynki - już jest 6 w sumie - 2 napełniłam kompostem (wybieranie go to ciężka praca) i z wierzchu nasypałam ziemi z worka. Posiałam w jednej 5 odmian sałaty (roszponkę, rukolę, azjatycką, rzymską i mix liściowy). W drugiej buraczki. Trzecia i czwarta będą na pomidorki Jeszcze słonecznik posieję, ale to już nie w skrzynkach (w zasadzie nie mam na niego miejsca). I na ogórki miejsca nie mam, chyba będą na rabacie, w miejscu po tulipankach botanicznych teraz

Miłego weekendu! Jupi!
popcorn 21:42, 04 kwi 2014

Jeszcze kanciki przed domem dzisiaj zrobiłam, zanim się ściemniło.

Młoda śpi, a ja zwalczyłam filtr do akwarium. Tracił na wydajności, po czyszczeniu działał ok, po tygodniu prawie wcale... Kolejny tydzień kupowałam nowe, pasujące rurki. Oczywiście nadal nie mam nowych, bo trzebaby zamówić chyba, w P-cach brak... wymyśliłam że przeczyszczę rurki od środka, co nie było łatwym zajęciem - mają ponad 1m każda i od środka kolonizują je glony, brr. Ale za pomocą sznurka od bielizny (taki drut powlekany plastikiem) i kawałka gąbki do naczyń - udało się Ale pacia była w środku Filtr śmiga jak nowy
Bogdzia 07:18, 05 kwi 2014

Piwonia koperkowa śliczna a moja jakaś bidulka w tym roku i chyba wcale nie zakwitnie , może zmarzła??Miłego dnia.
popcorn 10:22, 05 kwi 2014

hej Bożenko!
moja to nowy sierpniowy nabytek, posadzona w doniczce w obawie przed nornicami. Dostanie większą po kwitnieniu Dziękuję, wzajemnie miłego dnia!!!
Byłam z Młodą na 8 rano na Retkinii, na ćwiczeniach. W drodze powrotnej zahaczyłyśmy o pabianicki targ. I dopadłam wreszcie przebiśniegi! Kupiłam od babci wszystkie jakie miała, wiele ich nie jest, ale zawsze coś, za 10 zł. Fajnie

Szkoda że tak zimno, sprzątam w domu bo na dwór nie bardzo się da wyjść.. zimny wiatr i w porywach 7 stopni. Może chociaż słonecznik uda się posiać?
Miłego dnia!!
Nikita 19:29, 05 kwi 2014

DZIĘKI Carola...ale mi niespodziankę zrobiłaś. Nie spodziewałam się dziś tak miłych odwiedzin...
I córcię masz śliczną...taka duża panna (wydawało mi się, że jak dzieci idą do pierwszej klasy to dużo mniejsze są...a może się mylę...już nie pamiętam jak to było - mój syn już wieki temu szkołę skończył...)
I za czosnka ozdobnego bardzo dziękuję...muszę pomyśleć gdzie go posadzić, żeby ładnie się prezentował (dziś na sadzanie za zimno...nawet na rozważania logistyczno-ogródkowe było za zimno).
Carola ten czosnek to ma jakąś nazwę? Czy tylko czosnek ozdobny... muszę sobie go wygooglować, bo czosnkowo zielona jestem....
Jeszcze raz wielkie dzięki. Jak się zrobi cieplej i jak pawilon ogrodowy i ławki ze stołem wystawię to musimy się skrzyknąć z pozostałymi kobitkami i sobie dłużej u mnie posiedzieć. Bogdzia chciała przyjechać i Krysia też by pewnie podskoczyła (blisko ma przecież), a może i dwie Małgośki by też przyjechały.... Anitka też za daleko nie ma ...jakieś 45 km.
Buziaki przesyłam
popcorn 21:48, 05 kwi 2014

Hej Magdo,
cieszę się że do Ciebie trafiłam i zatrzymałam się na chwilę, po drodze. Czosnek to czosnek główkowaty,
tu masz link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_g%C5%82%C3%B3wkowaty

inaczej Allium sphaerocephalon. Fajny jest Olśniło mnie jak jechałam do Teściów, że te berberysy których szukasz, mogą być w takiej fajnej nowej szkółce w Łasku, w kierunku na Łopatki, po prawej stronie na zakręcie. Mają tam duże rośliny i dobre ceny i sporo nowości, traw i spory wybór. Kurczę żałuję że tam dzisiaj nie wdepnęłam, bo niedługo będę miała taką okazję znowu:/
Byłam za to na chwilę w szkółce za Łaskiem (za skrzyżowaniem w prawo na Wieluń), tam berberysów nie ma żadnych kolumnowych.

Ale jestem objedzona po imieninach u Teściowej. Uch
luiza_jakubo... 23:06, 05 kwi 2014

Witaj Magdo. Chciałam się przypomnieć, bo ja spotkania ogrodowiskowe chętnie. Duży wybór berberysów kolumnowych jest w szkółce w Rzgowie( Z ronda w prawo do Łodzi) i różne kolory. Gdybyś jechała to ja jestem po drodze i możemy jechać razem.
luiza_jakubo... 23:08, 05 kwi 2014

Sorry.Myślałam, że jestem u Nikity.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies