Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Anita1978 16:31, 06 kwi 2014

luiza_jakubowska napisał(a)
Witaj Magdo. Chciałam się przypomnieć, bo ja spotkania ogrodowiskowe chętnie. Duży wybór berberysów kolumnowych jest w szkółce w Rzgowie( Z ronda w prawo do Łodzi) i różne kolory. Gdybyś jechała to ja jestem po drodze i możemy jechać razem.

A od Piotrkowa to ta szkółka po prawo czy lewo? Bo ja potrzebuję berberysów kolumnowe właśnie
popcorn 17:21, 06 kwi 2014

Małgoś, jakim cudem omijałaś czwartkowy bazarek?? Masz dużo bliżej ode mnie
Sasanki moje jednak są, dzisiaj zauważyłam, tylko takie mikre i wcale nie zamierzają jeszcze kwitnąć - muszę je przenieść z cienia na słońce.
Tak,było sporo róż z gołym korzeniem (ale nawet nie patrzyłam bo róż już nie planuję; zresztą te sadzone jesienią dużo lepiej u mnie wyglądają i rosną niż te wiosenne). Magnolii szukałam, bo zła jestem na moją ubiegłoroczną, jakaś strasznie późna jest, ma cały 1 pąk i nie wiem czy raczy w tym sezonie zakwitnąć w ogóle? Podobają mi się takie z dużymi, biało-różowymi kwiatami. Ale jeśli były pod halą, to jakieś takie nieładne (kształt drzewek mam na myśli). Ładną miała pani za Łaskiem w szkółce (innej), którą wczoraj odwiedziłam, ale za metrowe drzewko chciała 110 zł - stwierdziłam że przegięła

Szkółka w Łasku jest "za" miastem, tuż za, po prawej stronie na zakręcie, droga na Łopatki. Nie można nie trafić. W tym roku nie byłam jeszcze, może w sobotę tam trafię

Anitko, nie wiem którą szkółkę ma Kasia na myśli, ale taka największa jest przed Rzgowem jadąc od Ciebie, po lewej stronie. Duża, sporo iglaków, dość drogo jak na mój gust.

Podlałam ogródek, część Młoda, a jak jej się znudziło, ja dokończyłam. Sąsiadka mówiła że ma padać - nie zaszkodzi Posadziłam przebiśniegi, nachodziłam się z nimi sporo zanim je posadziłam - nie ma u mnie cienistych i wilgotnych miejsc... nawet w cieniu jest bardzo sucho. Posadziłam też zdobyczne zawilce gajowe, pod rugosą. Tam też sucho i lasu to nie przypomina, może jednak jak będę podlewać, jakoś dadzą radę?? hm.

PS fotek brak, bateria się ładuje.
Margolka 21:35, 06 kwi 2014

Karola, namiar na magnolie u mnie Nie wiedziałam, ze szukasz przebiśniegów. Przerzedziłam je w ub. roku strasznie, bo były dosłownie wszędzie!
Nikita 21:44, 06 kwi 2014

popcarol napisał(a)
Magdo, ta szkółka zaraz za Łaskiem jest nowa, drugi rok chyba prosperuje. Ale pani obeznana i jak nie ma, to znajdzie i przywiezie. Mam od niej cisy w żywopłocie i parę traw. Jakbyś tam była, zerknij co mają ciekawego Mieli cudne spore buki kolorowe różnych odmian, w dobrych cenach.
pozdrawiam!

Carola jutro jak będę wracała z Poznania i nie będzie za późno to postaram się tam wdepnąć, bo własnie buka Tricolor szukam...dzięki za namiary.
Pozdrawiam
Mala_Mi 23:24, 06 kwi 2014

JUż tylko uśmiech zostawiam.... przeczytałam troszkę
popcorn 08:05, 07 kwi 2014

Magdo, jak wdepniesz daj znać co tam Szerokiej drogi!!!
Aniu, zapraszam, uśmiecham się też
Miłego dnia, mimo poniedziałku!! Czas zarobić trochę kasy na te roślinki i inne ogrodowe zachciewajki
Robertop 10:49, 07 kwi 2014

Karola, nadrobiłem zaległości i pozdrawiam. Roślin u Ciebie cały czas przybywa U mnie dwa pytania: "Jakie to miasto?"
popcorn 10:56, 07 kwi 2014

Roberto,
ale o co pytasz?? Jakie to miasto to jedno pytanie Ale jakie miasto?? Gdzie szkółka? Dawałam Ci namiary, pani Agnieszka jakaśtam, od niej miałam cisy. To chyba jeszcze Łask. Rośliny cały czas upycham Wczoraj rozważałam wyjazd pod halę do Łodzi w charakterze sprzedającego Byłoby co tam postawić, w sumie

pozdrawiam!
Robertop 11:01, 07 kwi 2014

popcarol napisał(a)
Roberto,
ale o co pytasz?? Jakie to miasto to jedno pytanie Ale jakie miasto?? Gdzie szkółka? Dawałam Ci namiary, pani Agnieszka jakaśtam, od niej miałam cisy. To chyba jeszcze Łask. Rośliny cały czas upycham Wczoraj rozważałam wyjazd pod halę do Łodzi w charakterze sprzedającego Byłoby co tam postawić, w sumie

pozdrawiam!

Carol, jak tak dalej pójdzie, to za kilka lat wszyscy z O. będziemy stać na jednym bazarku

Co do pytania "Jakie to miasto?", zamieściłem u siebie zdjęcia z zaszłotygodniowych wyjazdów i zadałem pytanie czy ktoś zna nazwy tych miast. Taka mała zagadka
popcorn 11:08, 07 kwi 2014

a, zajrzę do Ciebie
pozdrawiam!