Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 20:19, 06 maj 2014

Aaa, no i w żwirku przed i za obwódką bukszpanową z różami chcę bukszpanowe kule - jeśli się zmieszczą.
popcorn 21:25, 06 maj 2014

Ekhm.. aż tak tragicznie? buu.
Agacia 21:50, 06 maj 2014

hehe, nie, po prostu ciężki orzech do zgryzienia Niepokoi mnie kształt tej rabaty w miejscu, które zaznaczyłam czerwonym kółkiem:

Tam ma być takie wcięcie?

Jeśli chodzi o układ roślin to są tutaj znacznie mądrzejsi, ale szczerze mówiąc coś mi nie gra z takim rozmieszczeniem. Rośliny nie tworzą całości kompozycji, tylko jakby kilka różnych rabat włożonych w jedną. Na przykład do czego nawiązuje ten prostokąt z buksów? Czy on jest po środku tej rabaty?

Może te umbry rozstawić równomiernie po rabacie, albo dosadzić w rzędzie jeszcze dwie, aż do czereśni?

Nie wiem, tak se 'głośno' dywaguję, nie bij!
popcorn 21:57, 06 maj 2014

ano, twardy! masakra
dzięki za głos!!

2 umbry mogę dosadzić, chociaż gdzie ja znajdę podobnej wysokości i wielkości

Prostokąt z buksów do niczego nie nawiązuje, próbuję wyjść jakoś z sytuacji "róże w żwirku"
Może pod czereśnią kwadrat? Żeby było kanciasto? W sumie cała ta rabata może być kanciasta, a co tam
Albo całość zaokrąglona (ciągła linia, bez zawijasa na czereśnię), a pod czereśnią kółko albo kwadrat (Magnolia kiedyś radziła kwadrat). Juki wywalę po kwitnieniu. Ktoś przygarnie?
Krys 22:30, 06 maj 2014

Karolina ale rewolucja ja nie potrafię pomóc,wiem jedno u mnie musze ! ograniczac rabaty bo nie wyrabiam
popcorn 06:42, 07 maj 2014

Hej Krysiu!
z tyłu działki las sobie posadźcie. A rabat bylinowych to u Ciebie już dostatek! Pielenia mnóstwo
pozdrawiam i miłego dnia!
renatamama3 08:02, 07 maj 2014

Karola ,albo rozsadź umbry ,albo dokup .Ja bym najpierw oczyściła rabatę nie ruszając obwódki bukszpanowej i horti ,potem rozsadziła umbry .Prostokątnej obwódki bym nie robiła ,prędzej obwódki w koło umbr kuliste ,a w środku obwódki ,róże .
popcorn 08:09, 07 maj 2014

Renatko, łatwiej będzie środkową wisienkę przesadzić dalej, niż dokupić szczepione na tej samej wysokości i podobnej wielkości korony A to robota na jesień dopiero, bo jak się do tego teraz zabiorę to mogę stracić drzewko w końcu 3ci rok rośnie...
W sobotę wywiozę do Teściowej bergenie i większą część roślin przyprawowych/ziół, rozjaśni się na rabatce I zwężę ją na pewno. Co do obwódek w środku to - jeśli w ogóle - to na końcu je posadzę dopiero.
pozdrawiam i miłego dnia!!
renatamama3 08:24, 07 maj 2014

Ja ,przesadzałam umbre w styczniu .Teraz ,na pewno będzie ciężko taką wielkość dostać ,a jak już to pewnie cena spora .
popcorn 08:27, 07 maj 2014

No właśnie, w marcu bym się nie wahała, ale teraz.. właśnie przekwitła i ma sporo liści już. Nie ta pora. U nas w ogóle nie ma umbry, trzebaby do Wawy pewnie jechać.. czym po takie większe drzewko? Odpada raczej, chyba że cudem trafię, przesadzę jesienią..

pozdrawiam!