Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

mira68 10:10, 07 maj 2012

Do Szarm hotel tirana aoua park
popcorn 10:11, 07 maj 2012

W Sharmie jeszcze nie bylismy Fajnie, wypocznijcie!! Pozdrawiam
Agacia 10:14, 07 maj 2012

Hej Karolina, nie piszesz o rabarbarotce - czyżby nie wyszła?!

Zdjęcia całości bardzo fajne! Z perspektywy jeszcze lepiej widać, że 'jest plan', szczególnie mi się spodobowała rabata wzdłuż domu - kulki na pniu świetnie wyglądają na tle jasnego tynku. Duża ta Wasza działka!

Bukszpany - szok, takie ładne, za taką cenę!

Zakupy w ogóle - rozumiem, że 'odpoczywam na tarasie i czekam aż urośnie' już definitywnie poszło w niepamięć

zuzanka 10:21, 07 maj 2012

moje bukszpanki też chorują ale jeszzce się ich nie pozbyłam bo lekko poszczaja młode listki ale boki są tak suche jak u ciebie
popcorn 10:22, 07 maj 2012

Hej Agatko!
No widzisz, zapomniałam się pochwalić rabarbarotką! Wyszła przepyszna!! Robiłam dopiero wczoraj, jeszcze połowa została. Szkoda że nie mieszkamy bliżej siebie, wpadłabyś może? Dzięki za przepis! Super
Fotki całości robię, żeby porównać "przed" "w trakcie" i "po" Bo na co dzień skupiam się na szczegółach... a przecież widzi się całość, a nie rozkwitający czosnek

Bukszpany - miałam cynk od Przemka (Shrekol) że w Traczu tej wielkości są po 6 z kawałkiem, więc jak tutaj wynegocjowałam 6 zł przy zakupie 10, kupiłam od razu (nie wiem jak dojechać do Tracza nadal Normalnie po 7 zł gość woła. A one i tak są mniejsze od tych co kupowałam przez alle od nico w sierpniu 2011, po 2,5 zl/szt... plus wysylka, ale nie wyszlo wiecej niz po 3 zl/szt... no ale 10 musialam wyrzucic, wiec suma sumarum wyszly drozsze... juz bez bryly nie bede kupowac, mam nauczke. Chcoiaz nie wiem czy to wina sprzedajacego (i wymytych korzeni), moze ja je po prostu przesuszylam a mroz dopomogl - i bezsniezna zima

Taaa... "czekam na tarasie aż urośnie" uznaję za nieaktualne gdy zbliżam się do stoisk z "zielonym". Mam problem, bo już nic a nic mi się na działce nie zmieści. Zostaje uprawa w donicach... albo dokupienie kolejnej działki
Kupuję jeśli wcisnę albo na zamianę po wymarzniętych (jak te bukszpany). Parę żółtolistnych żurawek muszę dokupić, bo też przynajmniej 3 nie daje znaku życia...
Kupiłam wczoraj tę borówkę i posadzę ją zamiast małej (która pojedzie na działkę Brata). Obok nie mam gdzie wcisnąć - bo w cieniu nie urośnie... buu :/
popcorn 10:23, 07 maj 2012

zuzanka napisał(a)
moje bukszpanki też chorują ale jeszzce się ich nie pozbyłam bo lekko poszczaja młode listki ale boki są tak suche jak u ciebie

Zuzanko poobcinaj te suche. Jeśli puszczają trochę, to znaczy że żyją!! Nie poddawaj się, podlej Florovitem, obetnij suche i będzie dobrze!!
zuzanka 10:36, 07 maj 2012

popcarol napisał(a)

Zuzanko poobcinaj te suche. Jeśli puszczają trochę, to znaczy że żyją!! Nie poddawaj się, podlej Florovitem, obetnij suche i będzie dobrze!!

dzięki za radę - choć jak je obetnę to będą wygladały jak nie wiadomo co...ale skoro to ma je uratowac to jak przestanie padać poddam je zabiegom fryzjerskim i polecę po nawóż
popcorn 10:40, 07 maj 2012

Tak bym zrobiła - bo ich szkoda. Moje też po cięciu wyglądały na 1/2 - 1/3 tego co przed cięciem, ale jeśli to ma je uratować... Danusia otrzpuje z suchych liści - może to lepsze nawet niż cięcie? Ja próbowałam, ale u mnie schły całe gałązki, nie wydawało mi się żeby z suchych coś miało wyrosnąć... sprawdź u siebie. Są też nawozy specjalnie do bukszpanów (na alle widziałam, swój kupiłam w lidlu) - może pomoże?
powodzenia!!
zuzanka 10:45, 07 maj 2012

stosowałam nawóz w granulkach ale pod te akurat nie bo o nich zapomniałam
ale inne kule bardzo słabo mi odbijaja mino nawożenia co mnie martwi - podchdzę do nich, przemawiam, proszę aby drgnęły...zobaczymy czy mnie posłuchają - jak nie to kilka do wymiany
Agacia 10:47, 07 maj 2012

No to cieszę się bardzo, że wyszło! Co prawda od wczoraj na diecie jestem (ha ha), ale że do Ciebie daleko, to chyba poszukam rabarbaru...

P.S. Chodzi o łozkiego Tracza? Wiem, że jeden jest tuż przy wejściu do Ogrodu Botanicznego. Może mała wycieczka Zoo-Ogród Botaniczny-Tracz?