Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

majkel0326 11:09, 08 maj 2012

Cześć Karolinko! U nas tez dzisiaj słonecznie i ładnie Rano po 6tej godzinie było 6 stopni,na szczęście obyło się bez przymrozków.Pozdrawiam!
popcorn 11:15, 08 maj 2012

Też się cieszę że nic nie zmroziło, ale włókninę miałam w pogotowiu M patrzy na mnie jak na wariata
pozdrawiam!!

Chciałam się pochwalić, że dzisiaj raniutko przeleciałam targ (część z roślinami) i NIC nie kupiłam Zignorowałam pana który przywiózł ze swojego ogrodu cisa ok 140 cm i mini rh (rozrośniety, fioletowy), za oba chcial tylko 50 zl ale nie kupilam! Cis jakis slabo rozgaleziony i mial malo korzeni, a rh takie mi sie nie podobaja - ale i tak jestem z siebie dumna
Juzia 11:36, 08 maj 2012

Zmieniłaś avatarka i przez chwilę nie wiedziałam u kogo jestem
Też mam dziś słonko!!! Hurra, bo wczoraj spryskałam bukszpany od grzyba
popcorn 11:56, 08 maj 2012

Hej Justynko,
stwierdziłam że jakieś półgołe to moje zdjęcie było, a że innego nie miałam pod ręką wstawiłam kwiatki sprzed domu i już Ja właśnie wyrzuciłam kolejne 3 suchuteńkie bukszpany z obwódki buu...
Nie pryskam na grzyba, nic nie widzę - jedynie objawy wysychania Nie wiem jak pozostałym pomóc - wydaje mi się że te bez zielonych przyrostów wszystkie wyschną - prędzej czy później... czyli ponad połowa:/
Juzia 12:20, 08 maj 2012

Wychodzi na to, że u Ciebie za sucho a u mnie za mokro
popcorn 12:22, 08 maj 2012

A bukszpany miały być bezproblemowe... cóż
karolciab93 17:43, 08 maj 2012

Karolciu nie ma sie co smucić trzeba zakasac rekawy i probowac nowe sadzonki skoro niektore sie przyjely to znaczy ze nie jest im u Cb źle tylko po prostu te jakies uparte i nie chca rosnac głowa do gory!
Milka 17:47, 08 maj 2012

Karola, słyszę, że jednak bukszpany usychają, a może za płytko posadzone były? robiłaś im w koło, taką obwódkę, aby woda dłużej pod korzenie leciała, podczas podlewania?
popcorn 19:47, 08 maj 2012

Irenko miały taką bruzdę (rosną w rzędzie - to obwódka), kancik z boku, z drugiej strony rabata żwirowa, poza tym starałam się często podlewać - aż do listopada. Ale po zimie coraz gorzej wyglądały - już 9 wyrzuciłam może powinnam zacząć podlewać w marcu? Nie robiłam tego, stwierdziłam że po pół roku się przyjęły... błąd:/

Karolciu
porobiłam sporo sadzoneczek, rosną od ok miesiąca. Te wkoło warzywnika słabiutko wyglądają, większość uschnie raczej - podlewam, ale tam strasznie sucho... Ale w cieniu, od północnej strony nie poprzebarwiały się i zdrowo wyglądają - może coś z nich będzie

Dzisiaj dostałam przesyłkę z czosnkiem niedźwiedzim. Zamówiłam w lutym, dopytywałam kiedy mi sprzedający wyśle do marca, potem dałam spokój i pogodziłam się że straciłam 20 parę złotych. A tu pani się odezwała w czasie długiego weekendu z przeprosinami że moją wpłatę przegapiła (maile też??) w każdym razie dostałam 40 sadzoneczek czosnku Posdziłam grupkami po 5 sztuk, jak stworzą łan będziemy korzystać - do kiełbasy się go dodaje, w ogóle dobrze na zdrowie działa podobno. No i ma liście podobne do konwalii, ładnie się rozrasta i kwitnie na biało. Dosadziłam na rabatę po wymrożponych żurawkach - mniej będę musiała dokupić.

Z pomidorami się coś stało dzisiaj w nocy Wygląda jakby je przymroziło... bardzo dziwne, chyba jednak przymrozku nie było?? Klapnięte są i smętne... podlałam, ale raczej na brak wody po ostatnim deszczu nie cierpią... pewnie będę miała rabatę do wykorzystania pod coś innego, resztę sadzonek dałam sąsiadce, u niej pod płotem nic się z nimi nie stało... i mamy powtórkę sprzed roku - sąsiadka będzie miała wypasione pomidory z moich sadzonek, a ja psinco trudno się mówi... może dostanę ze 2
Rok temu byliśmy w Turcji a w weekend majowy spadł śnieg... sadziłam 30-go kwietnia, 1go maja lecieliśmy, po powrocie (2 tyg) nie było śladu po pomidorach...
bociek 19:59, 08 maj 2012

Karolina, super te bukszpany za 6 zeta, ale tamtych szkoda. Moje dwa najwieksze z OBI wypadna jednak Te z IKEI tez jakos mizernie, nie maja zadnych przyrostow, po prostu stoja w miejscu. W poniedzialej jak nie bedzie padalo zrobie oprysk na grzyba
Co do temperatury, u mnie o 6 rano byly 2 stopnie, wiec u Ciebie tez moglo byc w okolicach 0. Nie wiem czy sie nie pospieszylas z tym sadzeniem pomidorow i papryki do gruntu.
A avatarek tamten fajny byl nooooo