Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

bukszpanowo 14:06, 26 wrz 2011

Karolinko mam sporo nasion jeżówki , ale tej pojedynczej , może chcesz?
bukszpanowo 14:15, 26 wrz 2011

popcorn 14:18, 26 wrz 2011

shrekol napisał(a)

A pod nim dziwnie kwitnąca żurawka:

Karolino to nie żurawka tylko skalnica, Macierzanki małe ale szybko rosną a bukszpany jak na moje oko chyba nie przyjeły się, W Traczu ma promocje takiej wielkości są po 6zł

haha, a kupowałam przekonana ze to żurawka... muszę sobie o niej poczytać w takim razie... nawet nie wiedziałam ze mam...
Licze ze bukszpany jednak przeżyją Przemku (marzenia!!!), no ale dopiero na wiosnę sie z nimi pożegnam jeśli sobie nie poradzą...
Pozdrawiam!!!
popcorn 14:20, 26 wrz 2011

bukszpanowo napisał(a)
Karolinko mam sporo nasion jeżówki , ale tej pojedynczej , może chcesz?

hej Iwonko, jesli uda nam sie spotkać, chętnie przehandluje za cos od mnie Wprawdzie nasionka jeżówek pojedynczych - białych i różowych - kupiłam w lecie, teraz to juz ok 4-5cm roślinki, ale nie wiem czy zimę przetrzymają, takie malutkie sa...

pozdrawiam!!
GabiK 16:22, 26 wrz 2011

Rzeczywiście malutkie te lawendy i macierzanki, ale w przyszłym sezonie będzie na czym oko zawiesić. Dobrze, że tak sucho cały wrzesień, mój ogródek sobie odpocznie i przygotuje się na mokrą jesień. Pięknie kwitną clematisy.

Też chciałam sobie kupić Gold Bar, ale nie było już(tzn. w jednym drogim miejscu była, ale po 49 zł), to kupiłam Little Zebra. Zobaczę jak one wszystkie zimę przeżyją.
Puskaogrodni... 19:25, 26 wrz 2011

Moj gość od sadzonek bukszpanu znów wystawił aukcje - 1000 sztuk.
Waham sie czy znów nie zamówić 50 szt, tyle ze ziemi pod ich sadzenie nie zdążę przygotować...

http://allegro.pl/bukszpan-zimozielony-25cm-super-cena-i1812481843.html

Miłego dnia wszystkim! Piątek weekendu początek

Witaj.
Kupowałam te bukszpany osobiście, ładne duże krzaczki ale z jakiegoś powodu wszystkie po zimie padły - wszystkie zmarzły.
Za to thuje smaragd- cudo i tylko jedna z kilkunastu odpadła po zimie. Za nią zasadziłam nową z innego źródła i od razu chora.
Sebek 22:59, 26 wrz 2011

Niee - to będą szafirki co wyszły?

Coś mi nie pasuje w tym rh - dlaczego on taki brązowy?
Chyba nie ma pozostawionych kwiatostanów?
popcorn 08:33, 27 wrz 2011

GabiK napisał(a)
Rzeczywiście malutkie te lawendy i macierzanki, ale w przyszłym sezonie będzie na czym oko zawiesić. Dobrze, że tak sucho cały wrzesień, mój ogródek sobie odpocznie i przygotuje się na mokrą jesień. Pięknie kwitną clematisy.

Też chciałam sobie kupić Gold Bar, ale nie było już(tzn. w jednym drogim miejscu była, ale po 49 zł), to kupiłam Little Zebra. Zobaczę jak one wszystkie zimę przeżyją.

Hej Gabi,
są tam też większe sadzoinki lawendy, akurat na foto załapały się te malutkie (siałam osobiście na wiosnę liczę na to że w przyszłym sezonie się rozrosną trochę, a za 2 lata będę miała kwitnący łan - może
Ja tam bym wolała żeby popadało trochę, co 2gi dzień podlewam ale to ciągle mało... mamy dom na górce, wiecznie tu sucho Ja na razie nie widziałam gold bar, little zebra też nie, same zwykłe miskanty i ewentualnie zwykłe zebrinusy... ale 49 zł to spore przegięcie! Miskanta cukrowego kupowałam po 19 zł i myślałam że to drogo
Pozdrawiam!
Karolina
popcorn 08:36, 27 wrz 2011

Puskaogrodniczka napisał(a)

Witaj.
Kupowałam te bukszpany osobiście, ładne duże krzaczki ale z jakiegoś powodu wszystkie po zimie padły - wszystkie zmarzły.
Za to thuje smaragd- cudo i tylko jedna z kilkunastu odpadła po zimie. Za nią zasadziłam nową z innego źródła i od razu chora.

witaj, a ja chyba pospieszyłam sie z chwaleniem... wczoraj wrzuciłam fotki -część się przyjęła, ładne zielone są. Ale część (i to większość chyba niestety) jest taka smętna i zbrązowiała, niektóre świeże przyrosty pousychały... mam nadzieję zimę przetrwają, ale to co piszesz nie napawa mnie optymizmem :/ a w jakim miesiącu kupowałaś? Wczoraj sobie poczytałam o sadzeniu bukszpanów z gołym korzeniem, nie polecają sierpnia kiedy właśnie ja sadziłam... lepiej było poczekać do września/października... i obciąć część korzeni, a ja wsadziłam jak przyszły, po kilkugodzinnym moczeniu w wodzie...
popcorn 08:38, 27 wrz 2011

Sebek napisał(a)
Niee - to będą szafirki co wyszły?

Coś mi nie pasuje w tym rh - dlaczego on taki brązowy?
Chyba nie ma pozostawionych kwiatostanów?

hej Sebku,
tak, to szafirki raczej.
Rh liście mia ładne, zdrowe, ale dokładnie - ma przekwitłe kwiatostany. Usunąć je? Tak go kupiłam, myślałam że tak ma być... obciąć?

pozdrawiam!
KArolina