Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 15:06, 15 wrz 2011

Wykopuję wątek z przepastnych czeluści forum
wczoraj niewiele robiłam w ogródku, skopałam tylko grykę która mi zaczęła kwitnąć (poplon w warzywniku). Coraz szybciej robi się ciemno, no i zimno, brr... dzisiaj rano było tylko 8 stopni gdy wychodziłam odwieźć Młodą do przedszkola!

Ciągle nie wiem co posadzić wzdłuż podjazdu, buu. Zamówię chyba tego kolorowego podagrycznika...
szukam bylin okrywowych / niewysokich max. 15-20 cm docelowo, na suche i gorące stanowisko, szybko rosnących (stosunkowo

pozdrawiam,
Karolina
popcorn 08:28, 16 wrz 2011

Dzisiaj widziałam pachysandrę na żywo - rozmawiałam z babką na targu w Pabianicach. Nie nadaje się na pewno wzdłuż mojego podjazdu, zdecydowanie bylina do cienia, no i suchej słabej gleby nie lubi - lubi próchniczną. Grubie mięsiste ciemnozielone liście - na słońce zdecydowanie nie...

Wsadzę chyba pośrodku po jednej lawendzie, żeby nie kupować nowych sadzonek, powsadzam te tulipany które biedne czekają 3ci tydzień i czekam na wiosnę. Może przez zimę wymyślę co tam wsadzić

Dokupiłam dzisiaj na targu 4 poziomki, bo mi wypadły (uschły). Wsadzę pewnie znów w niedzielę (moi gorsi sąsiedzi patrzą ze zgrozą jak w niedziele zwykle coś dłubię - dzisiaj sprzątam, jutro przyjeżdża 7 osób na grilla z nocowaniem, wyjeżdżają w niedzielę po śniadaniu... więc wcześniej czasu mieć nie będę.

A na razie do pracy
piątek weekendu początek
pozdrawiam
Karolina
hanka_andrus 08:51, 16 wrz 2011

Ja radzę posadzić macierzankę.Jest pięknie zielona przez całe lato,a i zima jak nie za sroga to jej nie przemraża .a nawet jak zmarzną trochę listki to po przycięciu wiosną pięknie odbijają.No i lubi słońce i lichą ziemię.Na dodatek ,są różne rodzaje ,ale prawie wszystkie kwiaty mają w odcieniu lekkiego fioletu
popcorn 09:22, 16 wrz 2011

Witaj Haniu,
juz mi pisałaś o tej macierzance, prawda? Jakoś mi umknęło
muszę jej poszukać i popytać, lokalnie chyba nie widziałam - choć może nie rzuca sie w oczy po prostu
Fotka - naprędce znalazłam:

źródło: www.mojogrod.pl

pozdrawiam serdecznie,
Karolina
shrekol 17:37, 16 wrz 2011

Macierzanka też dobry pomysł a z kolorowym podagrycznikiem daj spokój później nigdy się go nie pozbędziesz macierzanki są u Szewczyka różne odmiany po 2,5zł a w Traczu widziałem Miskanthus Gold Bar więc zapuszczaj się do łodzi na zakupy
popcorn 08:26, 19 wrz 2011

Witaj Przemku,
widzę że w takim razie koniecznie na zakupy do Łodzi wybrać się muszę Może w przyszłą sobotę?
W weekend mieliśmy gości, w ogródku tym razem nie pracowałam, za to służył do grillowania, siedzenia wokół stołu (w sumie 10 osób), zrywania malin, jeżyn, poziomek, jabłek , wąchania kwiatków i zrywania na bukieciki przez moją córeczkę Potem obdarowywała każdego. A sąsiadom (z obu stron) opowiadała ile to my dzisiaj mamy GOŚCIÓW i że będzie spała na podłodze (w śpiworku i na materacyku, ale na podłodze Fajnie było

Wczoraj po południu rozłożyłam korę i szyszki na rabacie z borówkami i wrzoścami. I zebrałam ze 3 wiaderka chwastów i liści fasoli z warzywnika. Jesień niestety...
i poniedziałek :/ czas wziąć się za pracę :/
miłego dnia!!
bukszpanowo 17:09, 19 wrz 2011

A Pabianice to blisko mnie!
popcorn 18:09, 19 wrz 2011

Hej Bukszpanowo,
czyli gdzie? pozdrawiam serdecznie,
Karolina
bukszpanowo 20:49, 19 wrz 2011

Zduńska Wola
ell 21:11, 19 wrz 2011

Możesz jeszcze zasadzić kostrzewę . Ta złota i popielata (niebieska) są b. ładne i w takim miejscu powinny sobie nieźle poradzić. Mam posadzoną kostrzewę przy lawendzie i fajnie to wygląda.